1928: Πρωτοφανές κοινωνικό σκάνδαλο στη Θεσσαλονικη

Ένα πρωτοφανές σκάνδαλο, με δράστες ένα ζευγάρι και θύμα μια νεαρή και όμορφη προσφυγοπούλα αναστάτωσε την Θεσσαλονίκη πριν 92 χρόνια. Οι εφημερίδες περιγράφουν με κάθε λεπτομέρεια τα όσα τράβηξε η νεαρή κοπέλα και προφανώς το περιστατικό αποτελεί σενάριο για την… 10η Εντολή.

Το σκάνδαλο είχε ως βάση το μοδιστράδικο της Φωφώς Γλυκοφρύδη όπου εργάζονταν τέσσερα κορίτσια. Ανάμεσά τους και η 18χρονη όμορφη προσφυγοπούλα, Αγγελική Μανουηλίδου. Τύπος σεμνού και απείρου κοριτσιού όπως γράφει η εφημερίδα.

Η Φωφώ επεδείκνυε πάντα ιδιαίτερη προτίμηση στην Αγγελική. Μάλιστα ήθελε να την κρατά στο σπίτι της για διανυκτέρευση αλλά η νεαρή κοπέλα δεν το δεχόταν. Η μητέρα της, μια χήρα παλαιάς σχολής όπως λέει η εφημερίδα, της απαγόρευσε να μένει εκτός σπιτιού μετά τις 19:00…

Ο σύζυγος της μαντάμ- Φωφώς, Παναγιώτης, ήταν ό,τι περιγράφει η εφημερίδα: Άεργος και διατρεφόμενος πλήρως από την σύζυγό του. Πήγε στο σπίτι της κ.Μανουηλίδου και την παρακάλεσε να επιτρέψει στην κόρη της να διανυκτερεύει στο σπίτι τους. Δεν ήθελε να ακούσει τίποτε η χήρα… Τελικά ένα βράδυ του χειμώνα και μετά από πολλές διαβεβαιώσεις για την ασφάλειά της, η κ.Μανουηλίδου λύγισε.

Η μυστηριώδης νύχτα

Πάμε λοιπόν να δούμε τι έγινε. Αφού τελείωσε η εργασία και τα κορίτσια δείπνησαν, η μαντάμ- Φωφώ πήρε την Αγγελική να κοιμηθούν στο ίδιο κρεβάτι. Ο σύζυγος θα διανυκτέρευε σε άλλο δωμάτιο. Μάλιστα επειδή έκανε πολύ κρύο, η μαντάμ προσέφερε στην Αγγελική ένα ποτόν θερμαντικόν… Μόνο που ήταν μάλλον… υπνωτικόν, καθώς η μικρή έπεσε ξερή και εισήλθε στο δωμάτιο ο σύζυγος. Ο οποίος την βίασε και η Αγγελική ούτε που κατάλαβε τίποτα. Μέχρι το επόμενο πρωί που ξύπνησε και είδε δίπλα της τον Παναγιώτη… Άρχισε να κλαίει με λυγμούς αλλά το δράμα της μόλις είχε αρχίσει. Την απείλησαν ότι θα την σκότωναν αν άνοιγε το στόμα της.
Το δράμα συνεχίστηκε… Ο Παναγιώτης με την απειλή περιστρόφου και με την συνδρομή της συζύγου του εξακολούθησε να βιάζει την Αγγελική. Μέχρι που εκείνη ανακάλυψε ότι είναι έγκυος.

Η έκτρωση και η σύλληψη

Κλαίουσα, ικέτευσε την μαντάμ- Φωφώ να τη σώσει. 
-Ησύχασε, της είπε εκείνη. Έχω μερικά φάρμακα από την Πόλη και θα σε γλιτώσω. Αλλά πρόσεξε κακομοίρα μου, μην πεις τίποτα σε κανέναν γιατί θα πάμε χαμένοι όλοι μας. Πέντε χρόνια φυλακή, το λιγότερο μας περιμένουν.
 
Η νέα αναγκάστηκε να υπακούσει και να λαμβάνει τα διάφορα δηλητήρια που της έδινε η σατανική Φωφώ, προκειμένου να καταστρέψει το έμβρυο. Λίγες μέρες μετά η Αγγελική κατελήφθη από έντονους πόνους και απέβαλλε. Η μητέρα της, αγνοώντας τι γινόταν, άρχισε να καλεί σε βοήθεια όταν είδε την κόρη της να πονάει τόσο πολύ.
Κάπως έτσι όμως αποκαλύφθηκε το φρικτό μυστικό…Από τη στιγμή που μαθεύτηκε η άμβλωση, ο Διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος άρχισε τις ανακρίσεις οι οποίες οδήγησαν στη σύλληψη της Αγγελικής και στην παραπομπή της σε τακτική ανάκριση.
Το ζεύγος των ενόχων συζύγων πρόλαβε να δραπετεύσει. Ο Παναγιώτης και η Φωφώ έφυγαν από την Θεσσαλονίκη και παρά τις προσπάθειες να τους βρουν, δεν τα κατάφεραν.