ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ και για 30 ώρες μπορούμε να δούμε την οπερέτα «Η νυχτερίδα» του Γιόχαν Στράους του νεότερουΔείτε σκηνές από την τζενεράλε

Έναρξη: Δευτέρα 20/4/2020, ώρα 20:00.

Μια παραγωγή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής που μαγνητοσκοπήθηκε στις 5 Μαρτίου 2020 στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος στο ΚΠΙΣΝ.
Μουσική διεύθυνση Γιώργος Ζιάβρας / Σκηνοθεσία Αλέξανδρος Ευκλείδης
Στους βασικούς ρόλους: Δημήτρης Πακσόγλου, Ελένη Καλένος, Άρτεμης Μπόγρη, Βασιλική Καραγιάννη, Βασίλης Καβάγια, Γιάννης Σελητσανιώτης κ.ά.
Με την Ορχήστρα, τη Χορωδία, Μονωδούς και σπουδαστές της Ανώτερης Επαγγελματικής Σχολής Χορού της ΕΛΣ

H Νυχτερίδα του Γιόχαν Στράους του νεότερου είναι το έργο με το οποίο εορτάστηκε στις 5 Μαρτίου 2020 η επέτειος των 80 χρόνων λειτουργίας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, καθώς η διάσημη οπερέτα είναι το πρώτο έργο με το οποίο ξεκίνησε τις δραστηριότητές του το μοναδικό ελληνικό λυρικό θέατρο στις 5 Μαρτίου 1940.

Στο έργο όλα ξεκινούν από φάρσα που είχε γίνει στο παρελθόν: μετά από αποκριάτικο χορό ο Δρ Φάλκε βρέθηκε να τριγυρνά στους δρόμους, μέρα μεσημέρι, μασκαρεμένος με κοστούμι νυχτερίδας. Υπεύθυνος ήταν ο Γκάμπριελ φον Άιζενσταϊν, στον οποίο ο Φάλκε αποφασίζει να ανταποδώσει τα ίσα κατά τη διάρκεια χορού που παραθέτει ο Ρώσος πρίγκιπας Ορλόφσκι. Άφθονη σαμπάνια και μάσκες φροντίζουν για κέφι, παρασύροντας τους πρωταγωνιστές σε σειρά παρεξηγήσεων. Για διαφορετικούς λόγους όλοι καταλήγουν στη φυλακή, όπου τελικά αποκαλύπτεται η πραγματικότητα.

Παρά το γεγονός ότι η Νυχτερίδα θεωρείται η αντιπροσωπευτικότερη και διασημότερη βιεννέζικη οπερέτα, υπερβαίνει τα στερεότυπα του είδους, δηλαδή δεν αποτελεί ακόμα μια συρραφή από βαλς, μαζούρκες και πόλκες –τις οποίες μάλιστα ο Στράους έγραφε με χαρακτηριστική άνεση–, αλλά κατόρθωσε να αναπτύξει δομές ικανές να στηρίξουν μια κωμική όπερα.

Στην ιδιαιτέρως επιτυχημένη παραγωγή, η σκηνοθεσία του Αλέξανδρου Ευκλείδη μεταφέρει τη δράση του έργου στα αστικά σαλόνια της Αθήνας και στις καμπάνες του Αστέρα Βουλιαγμένης, κατά τη δεκαετία του ’60.