Με αφορμή τη συμπλήρωση 28 χρόνων από τον θάνατο του Pablo Escobar είναι ευκαιρία να μάθεις μερικές απίθανες λεπτομέρειες για τη ζωή, την καθημερινότητα και το «έργο» του πιο διαβόητου εμπόρου ναρκωτικών στην ιστορία.
> Κατά τη διάρκεια των μαθητικών του χρόνων, ο Escobar έβγαζε το «χαρτζιλίκι» του κλέβοντας επιτύμβιες πλάκες από τα νεκροταφεία του Rionegro στην κεντρική Κολομβία όπου και γεννήθηκε, τις οποίες εν συνεχεία μεταπωλούσε σε λαθρέμπορους. Καθώς μεγάλωνε, επέκτεινε τις «δραστηριότητές» του στις κλοπές αυτοκινήτων και στις απαγωγές. Με το λαθρεμπόριο κοκαΐνης θα καταπιανόταν μερικά χρόνια αργότερα και ειδικότερα στις αρχές της δεκαετίας του ’70.
> Σήμα κατατεθέν του ήταν η περιβόητη πλέον φράση “Plata o plomo?” («Ασήμι ή μολύβι;») την οποία και χρησιμοποιούσε όποτε ήθελε να εκβιάσει κάποιον. Περιττό να αναφέρουμε, βέβαια, πως όσοι δεν δέχονταν να δωροδοκηθούν, κατέληγαν μακαρίτες: σύμφωνα με τους φακέλους της κολομβιανής αστυνομίας, ο “Patrón” ευθύνεται ούτε λίγο, ούτε πολύ για το θάνατο 4.000 ανθρώπων, στους οποίος συμπεριλαμβάνονται 200 δικαστές, δεκάδες δημοσιογράφοι, τρεις υποψήφιοι για την προεδρία της Κολομβίας, ένας γενικός εισαγγελέας, ένας υπουργός Δικαιοσύνης και πάνω από 1.000 αστυνομικοί.
Όχι, οι άσπρες νιφάδες στα μαλλιά του δεν είναι πιτυρίδα…
> Την περίοδο της παντοδυναμίας του, το καρτέλ του Medellin (του οποίου ηγείτο ο “Don Pablo”) διακινούσε έως και δεκαπέντε τόνους κοκαΐνης την ημέρα…
>… ενώ στη δεκαετία του ’80, η «επιχείρηση» του Escobar ήταν υπεύθυνη για το 80% της κοκαΐνης που κυκλοφορούσε στις ΗΠΑ.
> Σύμφωνα με το θρύλο, ένα βράδυ ο Escobar έκαψε περίπου δύο εκατομμύρια δολάρια σε μετρητά για να ζεστάνει την κόρη του Manuela, η οποία υπέφερε από υποθερμία.
Με τη φαμίλια.
> Στην ιστορία έχει μείνει φυσικά και η αχανής κατοικία του Escobar στο Puerto Triunfo με την ονομασία Hacienda Nápoles, η οποία βρισκόταν στο κέντρο μιας έκτασης που καταλάμβανε είκοσι (!) τετραγωνικά χιλιόμετρα. Αξίζει να αναφερθεί ότι στις εγκαταστάσεις της συμπεριλαμβανόταν και ένας μικρός ζωολογικός κήπος που φιλοξενούσε μέχρι και ιπποπόταμους. Μάλιστα, κάποια από τα ζώα αυτά εξακολουθούν να ζουν σε άγρια κατάσταση στην παρακείμενη ζούγκλα ακόμη και σήμερα.
> Υπολογίζεται ότι το 10% των μετρητών που κρατούσε στοιβαγμένα στις αποθήκες της επαύλης του και σε άλλα σημεία φύλαξης σε ολόκληρη την Κολομβία φαγώθηκαν από αρουραίους.
> Η φυλακή στην οποία φιλοξενήθηκε για ένα σύντομο χρονικό διάστημα στις αρχές της δεκαετίας του ’90, κατόπιν σχετικής συμφωνίας που είχε κάνει με την κυβέρνηση της Κολομβίας διέθετε ποδοσφαιρικό γήπεδο, καζίνο, καταρράκτη (!) και spa.
> Ακόμη και σήμερα, 26 χρόνια από το θάνατό του, θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους «ευεργέτες» στην ιστορία της Κολομβίας, αφού όσο ήταν εν ζωή είχε χρηματοδοτήσει την κατασκευή ναών, νοσοκομείων, ποδοσφαιρικών γηπέδων αλλά και μια σειρά επισιτιστικών προγραμμάτων για τους άπορους και τους άστεγους συμπατριώτες του. Δεν πρέπει να θεωρείται τυχαίο λοιπόν πως ένα από τα προσωνύμια του Escobar όσο ζούσε ήταν και το «Ρομπέν των Δασών». Αλλά και ότι στην κηδεία του παρευρέθηκαν πάνω από 25.000 άνθρωποι.
https://gr.askmen.com