Σε επανασχεδιασμό του προϋπολογισμού του 2022 με την ενσωμάτωση νέου πακέτου μέτρων για τη στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων απέναντι στο κύμα ανατιμήσεων προχωρά το οικονομικό επιτελείο.
Σύμφωνα με πληροφορίες το τελικό κείμενο του προϋπολογισμού το οποίο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή στις 19 Νοεμβρίου θα προβλέπει πρόσθετες δαπάνες για την αναχαίτιση των επιπτώσεων από τις ανατιμήσεις στα εισοδήματα, γεγονός που αναμένεται να ανεβάσει το πρωτογενές έλλειμμα πάνω από το 0,9% του ΑΕΠ που προβλέπει το προσχέδιο.
Ήδη στα σκαριά βρίσκεται η νέα επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος, η τρίτη σε διάστημα ενάμιση μήνα με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι η νέα επιδότηση θα αφορά τις καταναλώσεις Νοεμβρίου. Ένα από τα σενάρια που βρίσκεται στο τραπέζι προβλέπει αύξηση της επιδότησης στα επίπεδα των 20 ευρώ ή και παραπάνω για τις πρώτες 300 KWh για τις καταναλώσεις Νοεμβρίου.
To ύψος της επιπλέον κρατικής χρηματοδότησης για το 2022 δεν έχει οριστικοποιηθεί αλλά αρμόδιοι παράγοντες κάνουν λόγια για ενισχύσεις της τάξης των 400 – 500 εκατ. ευρώ που θα ενεργοποιηθούν σταδιακά και ανάλογα με τις εξελίξεις στο μέτωπο των τιμών στο ηλεκτρικό ρεύμα, το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο. Με βάση το σενάριο αυτό ο λογαριασμός για μέτρα στήριξης θα αυξηθεί το 2022 στα 3,4 δισ. ευρώ από 2,9 δισ. ευρώ που προβλέπεται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού ενώ πηγές στο υπουργείο Οικονομικών δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο περαιτέρω διόγκωσης του καθώς όλα δείχνουν ότι η πληθωριστική φωτιά θα καίει για αρκετούς ακόμη μήνες και δεν θα σβήσει πριν δεύτερο τρίμηνο του νέου έτους.
Στα σκαριά νέο πακέτο κατά της ακρίβειας
Στο οικονομικό επιτελείο αποδίδουν ιδιαίτερη βαρύτητα στην ευρωπαϊκή εργαλειοθήκη κατά της ακρίβειας θεωρώντας ότι λόγω των ισχυρών κραδασμών που προκαλούν οι πληθωριστικές πιέσεις σε όλες τις οικονομίες θα υπάρξουν δραστικότερες παρεμβάσεις με αύξηση των κοινοτικών κονδυλίων και των κρατικών ενισχύσεων. Το καυτό θέμα των ανατιμήσεων στην ενέργεια και της αναζωπύρωσης του πληθωρισμού θα βρεθεί σήμερα στο επίκεντρο της τακτικής συνεδρίασης του Eurogroup όπου θα συζητηθούν οι μακροοικονομικές προοπτικές στην ευρωζώνη.
Οι πληθωριστικές πιέσεις και η ακρίβεια οδηγούν το οικονομικό επιτελείο σε αναδιάταξη των προτεραιοτήτων και των κινήσεων τους στην οικονομική πολιτική με το κέντρο βάρους να πέφτει στις παρεμβάσεις για την αποτροπή των επιβαρύνσεων στα εισοδήματα και στο κόστος των επιχειρήσεων. Σε αυτή τη φάση έχει φύγει από το τραπέζι το σενάριο για πρόσθετες φοροελαφρύνσεις και όπως έλεγε χαρακτηριστικά παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών αναζητούμε εναγωνίως ελεύθερο δημοσιονομικό χώρο για την ενίσχυση της δύναμης πυρόσβεσης ενάντια στην φωτιά των ανατιμήσεων σημειώνοντας ότι τα περιθώρια του προϋπολογισμού για φέτος έχουν ήδη εξαντληθεί. Βέβαια υπάρχει το μαξιλάρι των ταμειακών διαθεσίμων ύψους 39 δισ. ευρώ αλλά η κυβέρνηση το «διαφυλάττει ως κόρη οφθαλμού» καθώς αποτελεί «ασφάλιστρο κινδύνου» για τις αγορές διατηρώντας το κόστος δανεισμού για το δημόσιο σε χαμηλά επίπεδα.
Στο υπουργείο Οικονομικών «στέκονται μακριά» από νέες κρατικές παρεμβάσεις μέχρι το τέλος της χρονιάς καθώς ο λογαριασμός έχει ήδη φθάσει στα 17,4 δισ. ευρώ μετά τα πακέτα για τις αποζημιώσεις στους πυρόπληκτους και την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της ακρίβειας που κόστισαν 1 δισ. ευρώ στα κρατικά ταμεία. Στο Γενικό Λογιστήριο επισημαίνουν ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για περαιτέρω «ξεχείλωμα» δεδομένου ότι ο προϋπολογισμός κινείται στην κόψη του ξυραφιού με το πρωτογενές έλλειμμα να έχει εκτιναχθεί στο 7,4% του ΑΕΠ από το 7,1% που ήταν η τελευταία επί τα χείρω αναθεώρηση και το έλλειμμα με βάση τους όρους ενισχυμένης εποπτείας που παρακολουθούν οι θεσμοί οδηγείται και φέτος σε νέο ρεκόρ στην περιοχή του 7,7% του ΑΕΠ.