Η ρατσιστική ανακοίνωση της ΠΑΕ Ολυμπιακός έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων στον ποντιακό ελληνισμό σε ολόκληρη τη γη. Στην ανακοίνωση που εξέδωσε χθες το βράδυ η ερυθρόλευκη ΠΑΕ ο Ελληνοπόντιος επιχειρηματίας, Ιβάν Σαββίδης, αποκαλείται Ρώσος.

Μετά την ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων έρχεται και η Ομοσπονδία Συλλόγων Ελλήνων Ποντίων της Ευρώπης να καταδικάσει το περιεχόμενο της ανακοίνωσης του Ολυμπιακού. Στην ανακοίνωση της ΟΣΕΠΕ γίνεται αναφορά για το πώς οι διασωθέντες από το Οθωμανικό τέρας προσέφυγαν στη Ρωσία και τη Γεωργία και εν συνεχεία από το 1922 ήρθαν κατά κύματα στην Ελλάδα.

Η ανακοίνωση της ΟΣΕΠΕ

“Σα ξένα είμαι Έλληνας και σην Ελλάδα ξένος”

Και από τους ουρανούς από ‘κει που βρίσκονται ο Χρήστος Αντωνιάδης ο μέγας νευροχειρουργός και ποιητής των Ποντίων μαζί με τον τεράστιο Στέλιο Καζαντζίδη, μας κοιτούν και απορούν. Απορούν διότι θα περίμεναν οι στίχοι αυτού του εκπληκτικού τραγουδιού να έχουν αλλάξει τα μυαλά της εγχώριας αντιποντιακής Διαπλοκής. Τελικά όχι. Παραμένουν οι ίδιοι και χειρότεροι.

Η επίθεση με ρατσιστικό μίσος στο πρόσωπο του συμπατριώτη μας Ιβάν Σαββίδη δεν αφορά το ποδόσφαιρο. Και δεν την κρίνουμε με βάση καμιά οπαδική προτίμηση.

Η πλειοψηφία του Ποντιακού Ελληνισμού όσοι επέζησαν από το Κεμαλικό και Οθωμανικό τέρας, διεσώθησαν στην Ρωσία και Γεωργία. Και κατά κύματα από το 1922 έρχονται στην Ελλάδα. Στην Σοβιετική Ένωση ήταν απλά οι Greki. Οι Έλληνες με γλώσσα τα Ρωμέικα. Τα Ελληνικά Πόντου. Την τρισχιλιόχρονη Ομηρική διάλεκτο. Εδώ έγιναν “Ρώσοι, Τσετσένοι, Απχάζιοι”. Φανταστείτε αν επιτίθενται με τόσο μίσος τυφλού ρατσισμού σε έναν τόσο δυνατό άνθρωπο σαν τον Ιβάν, τί άποψη έχουν για έναν απλό μεροκαματιάρη στο Σοχούμ, το Σότσι, το Νοβοροσίσκ, την Συμφερούπολη.

Καλούμε την Πολιτεία και όλα τα κόμματα να λάβουν θέση στην προσπάθεια διχασμού της χώρας την κρίσιμη ώρα της Τουρκικής απειλής. Διότι δεν αφορά το ποδόσφαιρο. Αυτό είναι το μέσον όπου καθρεπτίζονται συλλογιστικές και στρατηγικές.

Τον Ιβάν Σαββίδη τον γνωρίζουμε προσωπικά. Μας τίμησε με την φιλία του. Δεν θα προβούμε σε πλειοδοσία επαίνων για όσα έχει πράξει πολλές φορές χωρίς προβολή. Ως αδερφοί του φίλοι και συμπατριώτες Έλληνες Πόντιοι, δηλώνουμε την αγάπη μας στο πρόσωπό του, τις ιδέες του, το πάθος του για την Πατρίδα μας, την γλώσσα και Ιστορία της που μόνο με πράξεις στήριξε.

Και με την Έδρα Ποντιακών Σπουδών στο ΑΠΘ αλλά και με το τηλεοπτικό “Κόκκινο Ποτάμι” που είναι μια πολύτιμη υπόμνηση σε κάθε αναθεωρητή της Γενοκτονίας: ” Η αλήθεια νικά πάντα στο τέλος το ψέμα, την προπαγάνδα, την διαπλοκή”.