Οι μπασκετικές αναμνήσεις μιας άλλης εποχής, όταν η Θεσσαλονίκη ήταν μπασκετομάνα, με τις τρεις ιστορικές της ομάδες, τον ΠΑΟΚ, τον Άρη και τον Ηρακλή να μεσουρανούν σε Ελλάδα και Ευρώπη, ξύπνησαν στην συνάντηση του βετεράνου διεθνή καλαθοσφαιριστή Γιάννη Γιαννούλη και του δημάρχου Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνου Ζέρβα, που έγινε στο δημαρχιακό μέγαρο της πόλης.

Ο βετεράνος καλαθοσφαιριστής, είχε συνεργαστεί με τον νυν δήμαρχο, στα μέσα της δεκαετίας του ´90, όταν ο Γιαννούλης αγωνίζονταν με τα χρώματα του ΠΑΟΚ και ο Κωνσταντίνος Ζέρβας ήταν γενικός αρχηγός στην ομάδα του μπάσκετ!

Tι θυμάσαι από την εποχή που ήμασταν μαζί στον ΠΑΟΚ, εγώ σαν παίκτης κι εσύ σαν παράγοντας;
Ήταν εποχές που το μπάσκετ της Θεσσαλονίκης πρωταγωνιστούσε. Οι ευρωπαϊκές επιτυχίες και η αναγνώριση ήταν τεράστιες. Μεγάλοι παίκτες είτε αναγνωρισμένοι είτε νέοι με εξαιρετικά στοιχεία, όπως εσύ Γιάννη Γιαννούλη, φορούσαν την ασπρόμαυρη φανέλα. Γεμάτο το Παλέ κάθε εβδομάδα, πολλές οι αναμνήσεις, οι στιγμές αγωνίας και άγχους για τη νίκη και τον πρωταθλητισμό, αλλά αυτό που μένει είναι οι μεγάλες εμφανίσεις, οι τίτλοι.
Δεν ξεχνώ ποτέ το φάιναλ φορ του κυπέλλου Ελλάδας στη Λαμία το 1995. Μια δύσκολη χρονιά με πολλά προβλήματα, αλλαγές προπονητών και ξένων παικτών, κατέληξε με την κατάκτηση ενός τίτλου, με δύο εξαιρετικές εμφανίσεις, απέναντι στον Αρη και τον Πανιώνιο, που τότε πρωταγωνιστούσαν σε Ελλάδα και Ευρώπη. Εσύ στο παρκέ με το Νο 15 και εγώ στις κερκίδες ως μέλος της διοίκησης.
Είναι τελικά μεγάλη η χαρά της νίκης και ο ενθουσιασμός του να ανήκεις σε ένα σύνολο που κάνει περήφανους τους Θεσσαλονικείς.

Υπάρχει κάποιο χαρακτηριστικό-χιουμοριστικό στιγμιότυπο από την εποχή που ήσουν στην ΚΑΕ ΠΑΟΚ;

Ημιτελικός κυπέλου Κυπελλούχων 1996 με τη Ζαλγκίρις Κάουνας. Ήταν η πρώτη φορά που ήμουν αρχηγός αποστολής. Η πρόκριση στις 2 νίκες, ο ΠΑΟΚ με πλεονέκτημα έδρας, δηλαδή ο πρώτος αγώνας στο Κάουνας και άλλοι δύο, εφόσον χρειάζονταν στο Παλέ ντε Σπορ. Φεβρουάριος με μείον 25 βαθμούς στη Λιθουανία, μέσα στο κλειστό γήπεδο παγωνιά και ομίχλη, και ο Μπάνε κι όλη η ομάδα κάνουν ένα τρομερό παιχνίδι, κερδίζοντας με 83-76 ! Εγώ νιώθω ο πιο ευτυχής άνθρωπος στον πλανήτη που γύρισα λίγες ώρες μετά με μια τόσο μεγάλη εκτός έδρας νίκη, το αεροδρόμιο γεμάτο με οπαδούς που μας υποδέχτηκαν με συνθήματα χαράς και ικανοποίησης! Κάποιοι όμως στη Θεσσαλονίκη είχαν στεναχωρηθεί που χάθηκε η δυνατότητα να γίνουν 2 αγώνες στο Παλέ και τα έσοδα ενός επιπλέον αγώνα.

Αλλά, ξέρεις, η νίκη και η επιτυχία για μένα ήταν πάντα ο μοναδικός στόχος. Η αντίδραση όμως αυτή κάποιων παραγόντων αποτέλεσε μια σκληρή εμπειρία. Για την ιστορία στη ρεβάνς του Αλεξάνδρειου ο ΠΑΟΚ συνέτριψε τη Ζαλγκίρις με 104-59 περνώντας στον τελικό του Κυπέλου Κυπελλούχων, με έναν και όχι δύο αγώνες στη Θεσσαλονίκη, αλλά λίγους μήνες μετά οι άνθρωποι αυτοί αποφάσισαν να με θέσουν εκτός διοίκησης!

Πως βλέπεις το μπάσκετ του ΠΑΟΚ σήμερα-τι φταίει κ η ομάδα εδώ κ πολλά χρόνια βρίσκεται μεταξύ φθοράς κ αφθαρσίας;

Πολλές είναι οι αιτίες της παρακμής, τα πολλά λάθη που έγιναν τα τελευταία 25 χρόνια, αλλά νομίζω ότι πρέπει να επικεντρωθούμε στο πως η ομάδα θα ανέβει. Η οικογένεια του ΠΑΟΚ πρέπει να συσπειρωθεί γύρω από το μπασκετικό τμήμα, που έφερε μοναδικές ευρωπαϊκές διακρίσεις και τίτλους, και να μετρήσει ξανά τις δυνάμεις της. Εάν υπάρξει ένα βιώσιμο σχέδιο και αυτό τηρηθεί με ευλαβικό τρόπο τότε τα αποτελέσματα θα είναι θετικά. Θεαματικές λύσεις ίσως να μην υπάρχουν, άλλωστε το μπάσκετ περνάει μια γενική κρίση, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να εγκαταλειφθεί στη μοίρα του. Εκτιμώ δε ότι αν η ομάδα αναδιοργανωθεί σε υγιείς βάσεις τότε ευκολότερα θα προκύψει και επενδυτικό ενδιαφέρον, και έτσι νομοτελειακά θα έρθουν και οι επιτυχίες. Η Θεσσαλονίκη που δίδαξε το μπάσκετ στις δεκαετίες του ’80 και του ’90 δεν μπορεί να είναι ουραγός, στις τελευταίες θέσεις της βαθμολογίας.

Σε συνδυασμό με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει και το άλλο μεγάλο αντίπαλο δέος, ο ΑΡΗΣ, τι πιστεύεις  ότι χρειάζεται για να γίνει ξανά η Θεσσαλονίκη μπασκετομάνα;

Πολλά πρέπει να γίνουν στην πόλη μας και για το λόγο αυτό πρέπει να διατηρήσουμε ζωντανές τις μνήμες, τις καλές πρακτικές των χρυσών ετών της μπασκετικής Θεσσαλονίκης.

Τα τελευταία πολλά χρόνια το μπάσκετ κατηφόρισε στην Αθήνα και οι ομάδες μας πέρασαν στη δεύτερη γραμμή. Η εξέλιξη του ίδιου του αθλήματος και των διοργανώσεων συνδέθηκε με ισχυρές οικονομικές παραμέτρους – χρειάζονται επενδυτές με γερά πορτοφόλια για να στηρίξουν ένα τέτοιο εγχείρημα.

Αυτό που μπορούμε να δούμε όμως από την πλευρά της Πολιτείας είναι άλλα ζητήματα εξίσου σημαντικά. Πρώτα και κύρια υποδομές και αθλητικές εγκαταστάσεις. Η Θεσσαλονίκη – και το διαπιστώσαμε κατά την προσπάθειά μας να φιλοξενήσουμε το υπόλοιπο της περσινής σεζόν της Euroleague – δεν έχει γήπεδα πρώτης κατηγορίας. Το «Παλέ» χρειάζεται ανακαίνιση και συντήρηση, αλλιώς δεν μπορεί να φιλοξενήσει κορυφαία αθλητικά events.

Επίσης χρειάζεται ένα νέο σχέδιο από την Ομοσπονδία, αναζωογόνησης του αθλήματος. Όλη η πιτσιρικαρία των 80′s αγάπησε το μπάσκετ και φύτρωσαν γηπεδάκια σε όλη τη χώρα και από εκεί ξεπήδησαν Έλληνες αθλητές που διέπρεψαν για μία 20ετία σε παγκόσμιο επίπεδο.

Πως είδες την πορεία του ΠΑΟΚ στο ποδόσφαιρο…πέρσι αήττητος νταμπλούχος, φέτος δεύτερος κ χωρίς τίτλο!

Ήμουν στην Τούμπα στην απονομή του πρωταθλήματος του 1985 και στο ΟΑΚΑ λίγες μέρες μετά όταν χάθηκε η ευκαιρία για το πρώτο νταμπλ στην ιστορία του Συλλόγου μας. Πού να το φανταζόμουν ότι αυτή η χαρά θα έκανε 34 χρόνια να έρθει! Το αήττητο νταμπλ ήταν μία στιγμή που κάθε φίλος της ομάδας πανηγύρισε. Ήταν μία δικαίωση, ένας διακαής πόθος και μία «κατάρα» που έσπασε μετά από τόσα χρόνια. Ήταν το επιστέγασμα μιας ομάδας που είχε εδώ και χρόνια αλλάξει κατηγορία και κοιτούσε στα μάτια όλους τους ανταγωνιστές σε επίπεδο πρωταθλητισμού. Και βέβαια το εξαιρετικό αυτό αποτέλεσμα πιστώνεται τόσο στους παίκτες όσο όμως και στη διοίκηση που με συστηματικό τρόπο, συνέπεια και επιμονή φρόντισαν να κάνουν τον ΠΑΟΚ ομάδα δυνατή και πρωταγωνίστρια.

Η πρόκληση σήμερα είναι εξίσου μεγάλη. Η διατήρηση στην κορυφή είναι ίσως δυσκολότερη από την κατάκτησή της. Πλέον όμως υπάρχει η τεχνογνωσία, υπάρχει η εμπειρία και η ίδια άσβεστη δίψα για διακρίσεις.

Εύχομαι να γιορτάσουμε ακόμη πολλούς τίτλους στην πόλη και σίγουρα μέσα στο νέο γήπεδο της Τούμπας και μάλιστα πολύ σύντομα.

Το έργο της Νέας Τούμπας,που αφορά κ τον δήμο Θεσσαλονίκης, σε ποια φάση βρίσκεται κ πότε πιστεύεις ότι θα ξεκινήσουν τα έργα για το νέο γήπεδο;

Η νέα Τούμπα, το νέο γήπεδο του ΠΑΟΚ είναι ένα project – και αυτό πρέπει να το αντιληφθούν όλοι – που θα ωφελήσει όλη την πόλη και σίγουρα όλη την ευρύτερη περιοχή. Είναι ένα  ένα έργο αναπτυξιακό, το οποίο θα έχει πολλαπλά οφέλη στην οικονομία. Πρόκειται για μια επένδυση περίπου 140 εκατ. ευρώ, θα δημιουργήσει περίπου 20.000 θέσεις εργασίας στο στάδιο της κατασκευής του και 7.000 θέσεις εργασίας την επομένη της λειτουργίας του.Η συνολική αναζωογόνηση της περιοχής της Τούμπας είναι δεδομένη. Αλλά πέρα από τις γηπεδικές εγκαταστάσεις μιλάμε για την αναβάθμιση του δημόσιου χώρου, για τη δημιουργία υπόγειου πάρκινγκ και για τη διαμόρφωση παιδικού σταθμού και νηπιαγωγείου.

Ο ΠΑΟΚ αποκτά ένα υπερσύγχρονο σπίτι και πλέον θα μπορεί να κοιτά στα μάτια μεγάλα ευρωπαϊκά club. Οι μεγάλες ομάδες γίνονται σε μεγάλα γήπεδα. Κάπως έτσι το ονειρεύτηκε ο πατέρας μου και οι άνθρωποι του ΠΑΟΚ εκεί στη δεκαετία του 1950 και έκαναν ένα σπουδαίο -για τα χρόνια εκείνα- γήπεδο, κι έτσι έγινε η μεγάλη ομάδα. Το ίδιο πρέπει να κάνουμε κι εμείς σήμερα!

Εμείς ως Δήμος τρέξαμε όλες τις διαδικασίες με μεγάλη ταχύτητα. Το Δημοτικό Συμβούλιο γνωμοδότησε θετικά ως προς τη στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων του Ειδικού Χωρικού Σχεδίου. Προσωπικά πιστεύω στο έργο ανάπλασης και ως Δήμαρχος αλλά κι ως φίλαθλος θα ήθελα να είμαι παρών τόσο όταν τεθεί ο θεμέλιος λίθος για το νέο γήπεδο όσο και στο πρώτο παιχνίδι που θα δώσει ο ΠΑΟΚ στο νέο σπίτι του.