Σφοδρές αντιδράσεις προκλήθηκαν από το πρωί της Τρίτης όταν ανακοινώθηκε από την ΕΛ.ΑΣ. η απαγόρευση συναθροίσεων μέχρι την 1η Φεβρουαρίου.Η συζήτηση που δημιουργήθηκε, δεδομένου του προγραμματισμένου για την Πέμπτη πανεκπαιδευτικού συλλαλητηρίου, προκάλεσε διευκρινίσεις από την αστυνομία αλλά και από κυβερνητικές πηγές.

Από την πλευρά της αστυνομίας, όπως μεταδίδει ο αστυνομικός συντάκτης του Newsbomb.gr Αλέξανδρος Καλαφάτης, σε άτυπη ενημέρωση διευκρινίστηκε ότι η απόφαση δεν σχετίζεται με οποιαδήποτε προγραμματισμένη συνάθροιση, ενώ επίσης δεν αφορά στην παρουσία πολιτών σε εμπορικά σημεία, καταστήματα κ.λπ.

Σύμφωνα με το αρχηγείο της Αστυνομίας πρόκειται για εισήγηση της αρμόδιας Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας, η οποία για να αποκτήσει τυπική ισχύ, όπως προβλέπεται από την ισχύουσα νομοθεσία, απαιτείται η έκδοση Απόφασης από τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας, όπως και έγινε στη συγκεκριμένη περίπτωση.

Ουσιαστικά με τη συγκεκριμένη Απόφαση, σύμφωνα με την εισήγηση της Επιτροπής, επιτρέπονται οι δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις μέχρι 100 άτομα, με την απαραίτητη τήρηση όλων των προβλεπόμενων μέτρων.

Την ίδια ώρα κυβερνητικές πηγές εξηγούσαν ότι δεν πρόκειται για νέα απαγόρευση αλλά για χαλάρωση προηγούμενης απαγόρευσης.

Όπως υπενθύμιζαν, μέχρι τώρα υπήρχε καθολική απαγόρευση συναθροίσεων και με τη νέα απόφαση επιτρέπονται συναθροίσεις μέχρι 100 άτομα.

Όπως «χαλαρώνουν» τα μέτρα σε όλα τα πεδία, έτσι συμβαίνει και σε αυτό ανέφεραν οι κυβερνητικές πηγές.

Σημειώνουν, τέλος, ότι η απόφαση ελήφθη κατόπιν εισήγησης της επιτροπής των λοιμοξιόλογων από τις 21 Ιανουαρίου.
Η απόφαση του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ.

Με απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, απαγορεύονται από την 06:00 ώρα σήμερα (26 Ιανουαρίου 2021) έως και την 06:00 ώρα της 1ης Φεβρουαρίου 2021, σε όλη την επικράτεια, όλες οι δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις, στις οποίες συμμετέχουν περισσότερα από (100) άτομα.

Για την έκδοση της Απόφασης ελήφθησαν, μεταξύ άλλων, υπόψη:

η συνδρομή εξαιρετικώς επιτακτικών λόγων δημοσίου συμφέροντος, που αφορούν στην προστασία της δημόσιας υγείας και συνίστανται στη λήψη έκτακτων μέτρων για την αντιμετώπιση του σοβαρού κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού COVID-19,
ο κίνδυνος περαιτέρω αύξησης του ρυθμού διάδοσης του κορωνοϊού από την πραγματοποίηση δημόσιων υπαίθριων συναθροίσεων με την αθρόα συμμετοχή ατόμων,
η από 22-01-2021 εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας, όπου, μεταξύ άλλων, προτείνεται ως ανώτατος αριθμός συμμετεχόντων σε δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις τα (100) άτομα.

Για τους παραβάτες, υπό την επιφύλαξη της εφαρμογής άλλων κυρώσεων που προκύπτουν από την κείμενη νομοθεσία, προβλέπονται οι ακόλουθες κυρώσεις:

διοικητικό πρόστιμο (5.000) ευρώ στα νομικά πρόσωπα και (3.000) ευρώ στα φυσικά πρόσωπα, που διοργανώνουν δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις και
διοικητικό πρόστιμο (300) ευρώ στα πρόσωπα που παραβιάζουν την απαγόρευση συμμετέχοντας σε δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις