Ένα αφιέρωμα στις λεγόμενες runaway productions, τις αμερικάνικες παραγωγές στην Ελλάδα δηλαδή, θα καλύψει αυτή την εβδομάδα από την Κυριακή 16 έως και την Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2020, η Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης, στην αίθουσα Σταύρος Τορνές στο Λιμάνι.

Ο τίτλος του αφιερώματος: «Τι είναι αυτό που το λένε αγάπη: από την Ύδρα στο Λος Άντζελες».

Το αφιέρωμα περιλαμβάνει δύο ταινίες του Μιχάλη Κακογιάννη, την κινηματογραφική μεταφορά της αρχαίας ελληνικής τραγωδίας Ηλέκτρας και το Όταν τα ψάρια βγήκαν στη στεριά, καθώς και την πρώτη αμερικάνικη παραγωγή στην Ελλάδα, το φιλμ Το παιδί και το δελφίνι του Ζαν Νεγκουλεσκό, με την μοναδική Σοφία Λορέν.

Το αφιέρωμα πραγματοποιείται σε συνεργασία με το εργαστήριο Μετάφρασης, Διερμηνείας και Επικοινωνίας του Τμήματος Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Παράλληλα με το αφιέρωμα, θα πραγματοποιηθεί masterclass του Γιάννη Τζιουμάκη, καθηγητή Film and Media industries του πανεπιστημίου του Λίβερπουλ με θέμα τις runaway productions.
Το masterclass θα πραγματοποιηθεί στα αγγλικά, στο Μουσείο Φωτογραφίας – στην αίθουσα Τάκης Κανελλόπουλος -την Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2020 στις 19:00.
Η είσοδος στο Masterclass είναι ελεύθερη για το κοινό και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Αναλυτικά το πρόγραμμα προβολών:

Κυριακή 16 Φεβρουαρίου 2020 στις 21:00 Ηλέκτρα

Ηλέκτρα / Εlectra
(Ελλάδα, 1962)

Σκηνοθεσία – σενάριο: Μιχάλης Κακογιάννης / Michael Cacoyannis. Βασισμένη στο έργο του Ευριπίδη. Με τους: Ειρήνη Παπά, Γιάννη Φέρτη, Αλέκα Κατσέλη. Γλώσσα: Ελληνικά. Ασπρόμαυρη. 110΄.

Η Ηλέκτρα περιμένει την κατάλληλη ευκαιρία για να εκδικηθεί το θάνατο του πατέρα της, Αγαμέμνονα, βασιλιά των Μυκηνών, που δολοφονήθηκε από τη γυναίκα του, Κλυταιμνήστρα, και τον εραστή της, Αίγισθο. Η ευκαιρία παρουσιάζεται, όταν συναντά και πάλι τον αδερφό της Ορέστη. Και οι δυο μαζί θα θέσουν σε εφαρμογή το φονικό τους σχέδιο.

Ο Μιχάλης Κακογιάννης παραδίδει με την Ηλέκτρα την πιο διαχρονική και ταυτόχρονα υποδειγματική μεταφορά αρχαίας ελληνικής τραγωδίας στον κινηματογράφο. Ο Ευγένιος Ιονέσκο αποθεώνει την ταινία στη «Le Figaro» γράφοντας πως είναι η ωραιότερη ταινία που έχει δει ποτέ, ενώ τα 24 διεθνή βραβεία και η υποψηφιότητα για Όσκαρ Ξενόγλωσσης ταινίας, σφραγίζουν αφοπλιστικά την ποιότητα μιας ταινίας που μετουσιώνει την τραγωδία σε κινηματογραφική κάθαρση.

Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2020 στις 21:00 Όταν τα ψάρια βγήκαν στην στεριά

Όταν τα ψάρια βγήκαν στη στεριά / The Day the Fish Came Out
(Ελλάδα – Ηνωμένο Βασίλειο – ΗΠΑ, 1967)

Σκηνοθεσία – σενάριο: Μιχάλης Κακογιάννης / Michael Cacoyannis. Με τους: Tom Courtenay, Sam Wanamaker, Colin Blakely. Γλώσσες: Ελληνικά, Αγγλικά. Έγχρωμη, 109΄.

Η δράση λαμβάνει χώρα στο μέλλον, σε ένα φανταστικό, απομονωμένο ελληνικό νησί, την Κάρο. Ένα αμερικανικό αεροπλάνο συντρίβεται στις ακτές της Κάρου, ενώ οι δύο πιλότοι μόλις και μετά βίας καταφέρνουν να αδειάσουν το επικίνδυνο πυρηνικό φορτίο στο νησί και να σωθούν.

Παριστάνοντας τους ταξιδιωτικούς πράκτορες, άνδρες του αμερικανικού στρατού καταφθάνουν στο νησί για να ανακτήσουν το φορτίο και να αποτρέψουν την καταστροφή. Η άφιξή τους προκαλεί το παγκόσμιο ενδιαφέρον και η ξεχασμένη Κάρος πλημμυρίζει από τουρίστες. Κι ενώ όλοι περνούν ξένοιαστα τον καιρό τους, ένας βοσκός που βρήκε το κιβώτιο με τα πυρηνικά υλικά, το πετά στη θάλασσα, με καταστροφικές συνέπειες.

Δείτε το Trailer:

Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2020 στις 21:00 Το παιδί και το δελφίνι

Το παιδί και το δελφίνι / Boy On a dolphin
(ΗΠΑ, 1957)

Σκηνοθεσία: Ζαν Νεγκουλεσκό / Jean Negulesco. Σενάριο: Ivan Moffat, Dwight Taylor, David Divine. Με τους: Alan Ladd, Clifton Webb, Sophia Loren. Γλώσσες: Ελληνικά, Αγγλικά. Έγχρωμη, Έγχρωμη, 111΄.

Η Φαίδρα, μια νεαρή υδραία σφουγγαρού, κάνοντας μια κατάδυση στον βυθό της Ύδρας ανακαλύπτει εντελώς τυχαία ένα αρχαίο άγαλμα που απεικονίζει ένα παιδί πάνω σε ένα δελφίνι. Εκμυστηρεύεται την ανακάλυψη αυτή στον σύντροφό της, Ριφ και στον άγγλο γιατρό του νησιού, τον δόκτορ Χόκινς, ο οποίος ταξιδεύοντας στην Δήλο ανακαλύπτει ότι η κατασκευή του πολύτιμου αγάλματος αυτού ανάγεται στην περίοδο της ρωμαϊκής κατοχής και ότι πιστεύεται ότι έχει μαγικές ιδιότητες. Στην ταινία ακούγεται το εμβληματικό τραγούδι «Τι είν΄ αυτό που το λένε αγάπη» του Τόνυ Μαρούδα το οποίο τραγουδά υπέροχα στα ελληνικά η Σοφία Λόρεν.

Δείτε το Trailer:

Πληροφορίες

Λιμάνι Θεσσαλονίκης, Αποθήκη 1 – Αίθουσα Σταύρος Τορνές

Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης:
Αφιέρωμα «Τι είναι αυτό που το λένε αγάπη: από την Ύδρα στο Λος Άντζελες»
Κυριακή 16 έως Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2020 στις 21:00

Εισιτήρια:
Τιμές εισιτηρίων: 4€ (γενική είσοδος), 3€ (κάτοχοι CineΚάρταF), δωρεάν (κάτοχοι CineΚάρταF Gold