Με τον υδράργυρο να ανεβαίνει και τον κόσμο να είναι κλεισμένος στα σπίτια του τον τελευταίο ενάμιση μήνα λόγω κορονοιού, θεωρείται δεδομένο ότι οι παραλίες θα γεμίσουν.

Γι’ αυτό το λόγο σύμφωνα με το Open, εκπονήθηκε επιχειρησιακό σχέδιο από την ΕΛ.ΑΣ. που θα τεθεί σε ισχύ το Σαββατοκύριακο (9-10/5). Σε όλο παραλιακό μέτωπο της Αττικής θα αναπτυχθούν περιπολικά και με τα γνωστά πλέον ηχητικά μηνύματα οι αστυνομικοί θα προτρέπουν τον κόσμο να τηρεί τις αποστάσεις καθώς και τις εντολές των ειδικών και τους ατομικούς κανόνες υγιεινής.

Παράλληλα, το σχέδιο προβλέπει την αυστηρή επιτήρηση στα ΜΜΜ, ο προορισμός των οποίων είναι το παραλιακό μέτωπο. Όσοι εισέρχονται στα ΜΜΜ είναι υποχρεωμένοι να φορούν μάσκα και να τηρούν τις αποστάσεις ασφαλείας. Σημειώνεται ότι την Πέμπτη (07/05), κόπηκαν 26 πρόστιμα των 150 ευρώ για μη χρήση μάσκας και μη τήρηση αποστάσεων ασφαλείας.

Ο SARS-CoV-2 αποδυναμώνεται όταν εκτίθεται στον ήλιο, τη ζέστη και την υγρασία

Υψηλότερες θερμοκρασίες σχετίζονται με χαμηλότερο ρυθμό μεταδόσεων του COVID-19, όπως έδειξε άλλη μελέτη. Συγκεκριμένα, βρέθηκε ότι υπάρχει αρνητική συσχέτιση του αριθμού κρουσμάτων COVID-19 και της θερμοκρασίας (δηλαδή όσο αυξάνεται η θερμοκρασία μειώνεται ο αριθμός των κρουσμάτων). Σε μία μελέτη που πραγματοποιήθηκε στην Κίνα, με στοιχεία από περισσότερες από 30 πόλεις, βρέθηκε ότι η αύξηση της θερμοκρασίας ακόμη και κατά 1°C μπορεί να προκαλέσει σημαντική μείωση στα ημερήσια επιβεβαιωμένα κρούσματα COVID-19.

Σε πλήρη συμφωνία με τα παραπάνω συμπεράσματα, μία πολύ πρόσφατη έρευνα της αμερικανικής κυβέρνησης, που παρουσιάστηκε στα τέλη Απριλίου στον Λευκό Οίκο, υποστηρίζει ότι ο SARS-CoV-2 αποδυναμώνεται πολύ πιο γρήγορα όταν εκτίθεται στον ήλιο, τη ζέστη και την υγρασία. Η σχέση της μεταδοτικότητας του ιού από σταγόνες με την υγρασία και τη θερμοκρασία είναι πολύπλοκη. Πρόσφατη μελέτη αποδεικνύει ότι σε εσωτερικούς χώρους, με σταθερή σχετική υγρασία 75%, η αύξηση θερμοκρασίας από 19°C σε 25°C οδήγησε σε υποδιπλασιασμό της μεταδοτικότητας του SARS-CoV-2.

Σε μία πρόσφατη ανάλυση της εξάπλωσης του ιού στην Ασία από ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ, βρέθηκε ότι η εξάπλωση του ιού ήταν ταχεία στο ψυχρό και ξηρό κλίμα στις επαρχίες της Κίνας, σε αντίθεση με τον πιο βραδύ ρυθμό μετάδοσης σε περιοχές με τροπικό κλίμα. Τα παραπάνω ευρήματα υποδηλώνουν ότι η αύξηση της θερμοκρασίας και της υγρασίας την άνοιξη και το καλοκαίρι οδηγεί σε μείωση των μεταδόσεων του SARS-CoV-2. Είναι πολύ πιθανό, αυτό να οφείλεται στις φυσικοχημικές αλλαγές του ιικού υλικού στα σταγονίδια διασποράς και στην αλλαγή στην ικανότητα πρόσδεσης στα κύτταρα, όπως σημειώνουν οι τρεις καθηγητές.