Ο κορωνοϊός έχει πλήξει διάφορους τομείς της καθημερινότητάς μας και ο αθλητισμός είναι ένας από αυτούς. Για αυτό και χθες,  η Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων συνεδρίαζε με θέμα την επανέναρξη στα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα.

Και όπως προέκυψε  η «Εθνική Επιτροπή Προστασίας της Δημόσιας Υγείας» ενέκρινε ομόφωνα την εισήγηση της «Επιτροπής Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες» και έδωσε το «πράσινο φως» για την επανεκκίνηση των αγωνιστικών δραστηριοτήτων για τα πρωταθλήματα:

A1 υδατοσφαίριση ανδρών (από 22/03/2021),
A1 χειροσφαίριση ανδρών (από 22/03/2021),
A1 καλαθοσφαίριση γυναικών (από 22/03/2021),
A1 υδατοσφαίριση γυναικών (από 27/03/2021),
A1 χειροσφαίριση γυναικών (από 27/03/2021),
Football League ποδόσφαιρο (από 28/3/2021),
Α’ εθνική ποδοσφαίρου Σάλας (από 28/3/2021),
Α2 καλαθοσφαίρισης ανδρών (από 3/4/2021),
Γ’ Εθνική Ποδόσφαιρο (από 4/4/2021),
Α΄ Εθνική Ποδοσφαίρου Γυναικών (από 4/4/2021) και
προπονήσεις πετοσφαίρισης επί άμμου (μπιτς βόλεϊ) με δεδομένο πως διεξάγονται σε ανοικτούς χώρους και οι συμμετέχουσες ομάδες αποτελούνται από δύο μόνο αθλητές – αθλήτριες.

Έχοντας ως κεντρικό άξονα το επιβαρυμένο επιδημιολογικό φορτίο, τα μέλη της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων τόνισαν ότι:

οι διοργανώσεις αυτές αποτελούν ουσιαστικά επαγγελματική απασχόληση για τους συμμετέχοντες αθλητές,
δεν αποτελούν επιβαρυντικό παράγοντα στην μετάδοση της νόσου στην κοινότητα,
ήδη διεξάγονται στις περισσότερες χώρες με δυσμενέστερο της χώρας μας επιδημιολογικό προφίλ και
ταυτοχρόνως βοηθούν στην ψυχαγωγία του γενικού πληθυσμού, ειδικά όταν μεταδίδονται από ΜΜΕ, κατά τα πρότυπα των ενημερωτικών και ψυχαγωγικών εκπομπών που ήδη προβάλλονται και οι συμμετέχοντες σε αυτές ακολουθούν επίσης αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα.

Κορωνοϊός αθλητισμός: «Συγκεκριμένα τα αιτήματά μας»

Να αναφέρουμε πως ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης, έκανε γνωστό με ανάρτησή του στο Τwitter, ότι συνεδριάζει εκ νέου, σήμερα, η Επιτροπή Λοιμωξιολόγων, με θέμα την επανέναρξη των ερασιτεχνικών πρωταθλημάτων. «Θα συνεδριάσει εκ νέου, σήμερα το απόγευμα, η Επιτροπή Λοιμωξιολόγων. Μεταξύ και άλλων θεμάτων που δεν εξετάστηκαν, λόγω χρόνου, συμπεριλαμβάνονται και τα συγκεκριμένα αιτήματά μας για άμεση επανέναρξη ερασιτεχνικών πρωταθλημάτων», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Την προηγούμενη ημέρα πάντως, ο κος Αυγενάκης είχε αφήσει αιχμές κατά της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων, για τις αποφάσεις τους σχετικά με τον αθλητισμό, δίνοντας συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό «Αθήνα 984». «Στον οργανωμένο αθλητισμό εφαρμόζονται αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα. Η απαγόρευση είναι λανθασμένη, πρέπει να επιτρέψουμε τη λειτουργία κάποιων οργανωμένων πρωταθλημάτων,» σχολίασε μεταξύ άλλων ο υφυπουργός Αθλητισμού. Και προσέθεσε με νόημα: «Στα μέλη της επιτροπής δίνονται τα αποτελέσματα με τις εβδομαδιαίες λίστες όλων των αθλημάτων και των ομοσπονδιών από τα τεστ που διενεργούνται. Σε 2.500 χιλιάδες τεστ, ένα ποσοστό μόλις 0,3 με 0,4% βρίσκονται θετικοί. Οι λοιμωξιολόγοι όμως, δεν είχαν διαβάσει τα στοιχεία σωστά ή δεν τα είχαν διαβάσει καθόλου».