Σε αυστηρό lockdown μπαίνει από αύριο, Σάββατο 20 Φεβρουαρίου, στις 6 το πρωί και έως τη Δευτέρα 1 Μαρτίου ο δήμος Κορδελιού – Ευόσμου στη Θεσσαλονίκη, λόγω της ανησυχίας που προκαλεί η διασπορά της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης στην περιοχή.
Όπως σημείωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, η ανίχνευση της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης του ιού προκαλεί έντονο προβληματισμό στην επιτροπή των ειδικών. Το μεγαλύτερο ποσοστό γνωστοποίησε και πιο συγκεκριμένα τα 2/3 των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων της εν λόγω μετάλλαξης, έχουν βρεθεί ή έχει φανεί από την ιχνηλάτηση ότι σχετίζονται με συγκεκριμένες περιοχές του δήμου και ιδιαίτερα με τη δημοτική ενότητα Ευόσμου.
«Κάνουμε έκκληση στους κατοίκους της περιοχής να είναι εξαιρετικά προσεκτικοί, να τηρούν αυστηρα, πιστά και κατά γράμμα τα μέτρα ώστε να αποφευχθεί η περαιτέρω διασπορά της συγκεκριμένης, εξαιρετικά επικίνδυνης όπως εξηγήσαμε, μετάλλαξης» υπογράμμισε ο κ. Χαρδαλιάς.
Ιδιαίτερη αναφορά στην επιδημιολογική κατάσταση της περιοχής έκανε εξάλλου νωρίτερα και η λοιμωξιολόγος Βάνα Παπαευαγγέλου κρούοντας το καμπανάκι για τη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη. Όπως είπε χαρακτηριστικά, η κυκλοφορία της μετάλλαξης της Νότιας Αφρικής ανησυχεί τους ειδικούς, καθώς «σε αντίθεση με το βρετανικό στέλεχος επηρεάζει την αποτελεσματικότητα των εμβολίων». «Γι αυτό τον λόγο και με στόχο τον περιορισμό της διασποράς αυτού του μεταλλαγμένου στελέχους σε άλλες περιοχές της χώρας, εκτός από αυστηρό lockdown στην περιοχή αυτή, συστήνουμε και εκτεταμμένο testing για έγκαιρη ιχνηλάτηση των φορέων».
Τα μέτρα
    Υποχρεωτική χρήση μάσκας παντού, σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.
    Απαγόρευση κυκλοφορίας όλες τις ημέρες από τις 18:00 έως τις 05:00.
    Τηλεκπαίδευση για όλες τις βαθμίδες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης εκτός των σχολείων ειδικής αγωγής.
    Αναστέλλεται η λειτουργία του λιανεμπορίου, των κομμωτηρίων και των υπηρεσιών προσωπικής υγιεινής.
    Παραμένει σε λειτουργία το take away.