Το μπάσκετ είναι εξαιρετικά πολύπλοκο σαν τεχνική τακτική και ικανότητες φυσικής κατάστασης. Όταν σε αυτά εισάγεται και η συνιστώσα”mindgame/mindset” ώστε να υπάρχει διαχείριση του αντιπάλου και στον ψυχολογικό τομέα από άποψη γοήτρου, οι υποχρεώσεις των παικτών στο παρκέ γίνονται πιο απαιτητικές.

Ένα κλασσικό ελληνικό derby ανάμεσα σε δυο ελίτ ομάδες έχει πάντα και ένα ψυχολογικό παράγοντα προκειμένου υπεροχής. Παράλληλα με τις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις να τίθενται ως έμμεσοι αντίπαλοι για τις επόμενες αναμετρήσεις, η εκάστοτε ομάδα ήθελε να αποδώσει τα βέλτιστα και να λάβει τη νίκη.

Ο αγώνας ήταν αρκετά ταχυδυναμικός και από τις δύο πλευρές αλλά το σκόρ έμεινε σε χαμηλά επίπεδα αν συνυπολογίσουμε την χρονική περίοδο του αγωνιστικού μεσόκυκλου. Σε αυτό συνέβαλε μεταξύ άλλων το στρες λόγω των συνθηκών του παιχνιδιού.

 

Αρχικά ο Φαλ ο οποίος εκτέλεσε τόσο επιθετικές όσο και αμυντικές δραστηριότητες στο γήπεδο, χρησιμοποίησε τις μεγάλες σωματοδομικές αναλογίες του, ώντας  center,  ώστε να ευστοχεί μέσα από αμυντικές πιέσεις του αντιπάλου. Εν ολίγοις έβαλε καλάθια με τη βοήθεια του σώματός του. Τέτοιες ενέργειες κλιμακώθηκαν σε όλη τη διάρκεια του παιχνιδιού όταν είχε τη μπάλα.

Βασικό στοιχείο για ένα ομαδικό άθλημα είναι οι συνεργασίες που πρέπει να γίνονται με σωστό τρόπο για δόκιμο αποτέλεσμα. Η κυκλοφορία της μπάλας με όχι ομαλή μεταβαση από παίκτη σε παίκτη μπορεί να έχει κόστος στην επίθεση της ομάδας. Συγκεκριμένα αν ένας παίκτης στην περιφέρεια δε φημίζεται για τα μακρινά σούτ καλύτερα ο παίκτης που έχει τη μπάλα να επιλέξει μια πιο σίγουρη επιλογή συμπαίκτη ,η οποία θα δώσει έστω 2 πόντους.  Στην αρχή της 4ης περιόδου μια λάθος ατομική προσπάθεια έκανε τον ΠΑΟ να σπαταλήσει την επίθεση που του αναλογούσε , όπως λάθος επιλογές έγιναν και σε κάποιες φάσεις απο τον ΟΣΦΠ.

Γεγονότα φυσιολογικά καθώς το σημερινό ήταν παιχνίδι που κανείς δεν ήθελες να χάσει οπότε η ομάδα όφειλε να προβλέπει τις κινήσεις του αντιπάλου και ταυτόχρονα να αποφασίζει για τις δικές της βέλτιστες αποφάσεις μετακίνησης της μπάλας. Το παραπάνω αποτέλεσμα φέρει τόσο απόσπαση προσοχής όσο και σωματική κόπωση και μειωμένη ευστοχία σε σουτ.

 

.

Ο Παπαγιάννης δίνει ένα τεχνικής φύσης τρίποντο ώντας και εκτεθειμένος από άποψη αμυντικής κάλυψης στο 3.17 της 3ης περιόδου όπως επίσης μακρινές βολές 3πόντων με τεχνική ροπής και δίνοντάς τέτοια καμπυλότητα στη μπάλα ώστε να βρει στόχο εκτελέστηκαν από τους Bεζενκοφ και Walkup

Τα τρίποντα σχετίζονται με την απόσπαση προσοχής και ισορροπίας ως προς τον παίκτη που επιτίθεται .

 

Ο Σλούκας εκτελώντας εκρηκτικές αλλά και σωστά αντανακλαστικές κινήσεις, είχε τόσο επιτυχημένες ατομικές προσπάθειες όσο και ενέργειες που με τη βοήθεια συμπαικτών όπως στο 7ο λεπτό της 4ης περιόδου που απέδωσε τρίποντο από τα χέρια του Walkup, (γόνιμη επιλογή συνεργασίας guard με guard) διεκπεραίωσε ένα ισχυρό τελικό 12λεπτο.

Η επιλογή μεταφοράς της μπάλας στον Walkup ήταν ένα παράδειγμα πνευματικής τακτικής και λιγότερο τεχνικής που ξεκίνησε από τον Σλούκα.

Αν συνυπολογίσουμε και την ατομική προσπάθεια στο τέλος της 3ης περιόδου, που νιώθοντας ψυχολογικά σε ετοιμότητα έδωσε προβάδισμα στην ομάδα του. Επίσης η άμυνα τακτικής που έδειξε στο 1.37′ της τέταρτης περιόδου, απέσπασε την προσοχή και τη σωματική συνοχή από τον ΠΑΟ και εμπόδισε ένα πετυχημένο καλάθι.

Η αμυντική φάση χωρίς να υποστεί ο παίκτης foul έχει στόχο της διάρρηξη τεχνικής από τον παίκτης που έχει τη μπάλα , την απώλεια ισορροπίας και την απώλεια οπτικής επαφής με τη μπάλα. Επιπλέον αιφνιδιαστικές κινήσεις που έγιναν σε άμυνα ή επίθεση όπως συνέβει στο καλάθι του Βεζενκοφ στο 6.38 της τελευταίας περιόδου, αποδίδεται σε αποδυνάμωση αντανακλαστικών στην επιθετική δυναμική του  παίκτη που μαρκάρεται, και έτσι κλέβεται η μπάλα.

Ο Παναθηναικός στο 2ο ημίχρονο επιστράτευσε όλες τις τεχνικές και δυναμικές ικανότητες του από τη σωστή διαχείριση και εκμετάλλευση όλου του χρόνου επίθεσης μέχρι την διπλή αμυντική διαδικασία που έλαβε χώρα στο 4.31 του 2ου δεκαλέπτου. Και ήταν η περίοδος που είχε τελικά το πλεονέκτημα.

Ύστερα ο Ολυμπιακός εφάρμοσε τρόπο με ίσως λιγότερο κόπο ώστε να γίνει η επαναφορά των πόντων.

 

ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΓΑΒΑΛΑ