Ήδη, τα πρώτα μπουκάλια με κόκκινο κρασί, εσοδείας του 2017, φυτεύτηκαν διπλά στις ρίζες, αφού τοποθετήθηκαν μέσα σε ειδικές κατασκευές κι ενώ έγιναν νωρίτερα όλες οι προεργασίες και οι μετρήσεις. Στην αγκαλιά της γης και θα μείνουν τουλάχιστον δώδεκα μήνες.
«Είναι και μια οικολογική διαδικασία γιατί δεν θα χρειάζεται επιπλέον ενέργεια για τη συντήρηση της θερμοκρασίας του κρασιού, που θα έχει σταθερή θερμοκρασία μέσα στο έδαφος. Έχουμε κάνει και ανάλυση εδάφους για να δούμε τα συστατικά, πώς θα «φιλτράρεται» ο αέρας και πώς θα ωριμάζει σταδιακά το κρασί για να γίνει η παλαίωση», σημειώνει ο κ. Ζαμάνης, ο οποίος περιμένει με ανυπομονησία και ενδιαφέρον το αποτέλεσμα και πώς θα επιδράσει η υπεδάφια παλαίωση στη γεύση του κόκκινου οίνου.
Το αμπέλι είναι επισκέψιμο και μπορεί ο καθένας να δει τα μπουκάλια που θα είναι θαμμένα στα πενήντα εκατοστά κάτω από την επιφάνεια του κτήματος και θα φαίνονται από το ειδικό γυαλί που θα τα καλύπτει. Μάλιστα, όταν περάσει ο χρόνος και ολοκληρωθεί η παλαίωσή τους θα μπορούν οι λάτρεις του κρασιού …να σκάψουν και να βρουν το αγαπημένο τους κρασί.
Δεν είναι η πρώτη φορά που στο συγκεκριμένο οινοποιείο προχωρούν σε κάτι καινοτόμο. Ήδη, από το καλοκαίρι έχουν δημιουργήσει μια υποβρύχια κάβα, δοκιμάζοντας την παλαίωση σε συνθήκες κάτω από το νερό. Όπως εξηγούν, εστιάζουν στην παλαίωση και στους τρόπους που αυτή μπορεί να γίνει, δοκιμάζοντας εκτός από το κελάρι και εναλλακτικούς τρόπους. Μετά τον βυθό και το χώμα, ήδη αναζητούν την επόμενη ιδέα.
(τις φωτογραφίες παραχώρησε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο κ. Ζαμάνης)
- Αθώος ο Παναγιώτης Ψωμιάδης για την επίθεση εναντίον του Γιάννη Μπουτάρη - February 7, 2023
- Στέλιος Αγγελούδης: «Τα μεγάλα λόγια για τη Θεσσαλονίκη τα έχει βαρεθεί ο κόσμος» - February 7, 2023
- Μητσοτάκης για κόμμα Κασιδιάρη: Θωρακίζουμε τη δημοκρατία από τους εχθρούς της - February 7, 2023