Οι χειμερινές εκπτώσεις ξεκίνησαν στις 11 Ιανουαρίου και θα διαρκέσουν μέχρι τις 27 Φεβρουαρίου.
Ωστόσο, τα καταστήματα προβλέπεται να παραμείνουν ανοιχτά μέχρι τις 25 Ιανουαρίου, περίοδος κατά την οποία θα είναι «κρας τεστ» για να ληφθούν αποφάσεις και για άνοιγμα περισσότερων κλάδων ή χαλάρωση περισσότερων μέτρων.

Η επαναλειτουργία του λιανεμπορίου, έδωσε το σήμα στους καταναλωτές να βγουν από τα σπίτια τους και να εκμεταλλευτούν τα ανοικτά καταστήματα είτε για βόλτα, είτε και να κάνουν αγορές, τονώνοντας ταυτόχρονα την ψυχολογία τους.

Η κίνηση και ο τζίρος κρίνεται ικανοποιητικός από τη συντριπτική πλειοψηφία των εμπόρων, οι οποίοι ευελπιστούν ότι θα μαζέψουν μέρος των απωλειών των προηγούμενων μηνών, θα «ξεστοκάρουν» το εμπόρευμα τους και θα βάλουν «ζεστό» χρήμα στα ταμεία τους.

Οι εκπτώσεις είναι «γενναίες» με τους καταστηματάρχες να κάνουν ότι μπορούν για να προσελκύσουν πελάτες προσφέροντας τα προϊόντα τους σε πολύ χαμηλές τιμές. Το μεγάλο πλήγμα που υπέστησαν οι επιχειρηματίες λόγω πανδημίας και με κατεβασμένα τα ρολά, τους οδήγησε στο να πωλούν σχεδόν στο κόστος για να προσελκύσουν πελάτες.

Εκτός από τους εμπόρους και τις εκατοντάδες χιλιάδες καταναλωτών που περίμεναν το άνοιγμα των καταστημάτων, τουλάχιστον 140.000 εργαζόμενοι που είχαν μείνει χωρίς δουλειά όσο μέρες διαρκούσε το lockdown, επέστρεψαν στην εργασία τους.
Ανοιχτά τα καταστήματα την Κυριακή 24 Ιανουαρίου

Αναλυτικά, η απόφαση που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ για τα μέτρα που ισχύουν για λιανεμπόριο, καταστήματα τροφίμων, κομμωτήρια, κουρεία και υπηρεσίες προσωπικής υγιεινής από την Δευτέρα 18 Ιανουαρίου και ώρα 6:00, έως και τη Δευτέρα, 25 Ιανουαρίου και ώρα 6:00, προβλέπει τα εξής:

Προαιρετική λειτουργία καταστημάτων, την Κυριακή 24 Ιανουαρίου.
Διατηρείται ο περιορισμός των μετακινήσεων με υποχρέωση αποστολής SMS στο 13033, ενώ ο καταναλωτής οφείλει να διατηρεί το μήνυμα, προκειμένου να αποδεικνύεται η ώρα αποστολής και έγκρισης της μετακίνησης του.
Το μήνυμα έχει διάρκεια 2 ωρών κατά την οποία ο καταναλωτής δύναται να πραγματοποιεί κάθε εμπορική του συναλλαγή, με συγκριτικό χρονικό σημείο την ώρα αποστολής και έγκρισης του μηνύματος μετακίνησης του.
Διατηρείται η απαγόρευση υπερτοπικών μετακινήσεων.
Μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός: τέσσερα άτομα για καταστήματα έως 100 τ.μ. Για καταστήματα άνω των 100 τ.μ. ένα άτομο για κάθε 25 τ.μ. επιπλέον (από 1 άτομο/ανά 15 τ.μ που ίσχυε προηγουμένως).
Μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός πελατών εντός των εμπορικών κέντρων (malls), εκπτωτικών χωριών και εκπτωτικών καταστημάτων (outlets) ορίζεται ως εξής: Ένας πελάτης ανά 25 τ.μ. επιφάνειας κυρίως χώρου.
Απόσταση 2 μέτρων μεταξύ των πελατών κατά τον χρόνο αναμονής στα ταμεία.
Προσαύξηση προστίμων κατά 50% για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις.