Για αρκετές χώρες της Ευρώπης η έναρξη της εβδομάδας φέρνει μία πρώτη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων, τα πρώτα δειλά βήματα προς την πολυπόθητη «κανονικότητα».

Σήμερα, Δευτέρα, τα μικρά καταστήματα στη Γερμανία ανοίγουν και πάλι τις πόρτες τους στο κοινό, ενώ τα σχολεία ετοιμάζονται και εκείνα να υποδεχθούν τους μαθητές των τάξεων εκείνων, που έχουν να δώσουν εξετάσεις αποφοίτησης.

Το Βερολίνο επισημαίνει ότι ο ρυθμός μετάδοσης του ιού έχει επιβραδυνθεί και η επιδημία βρίσκεται υπό έλεγχο, αλλά προειδοποιεί τους πάντες να παραμένουν εξαιρετικά προσεχτικοί προκειμένου να αποφευχθεί ένα δεύτερο κύμα κρουσμάτων του Covid19.

Aπό σήμερα, Δευτέρα, ανοίγουν για το κοινό πάρκα και άλση στην Πολωνία. Η Τσεχία δίνει το πράσινο φως στην επαναλειτουργία των υπαίθριων αγορών και στην Αλβανία οι μηχανές παίρνουν μπρος και πάλι στον κλάδο εξόρυξης μετάλλων και πετρελαίου. Στη Νορβηγία στην κανονικότητα επιστρέφουν από σήμερα τα παιδιά των παδικών σταθμών.

Ωστόσο η Ισπανία και η Γαλλία έχουν αποφασίσει να μην προχωρήσουν σε χαλάρωση των μέτρων μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Η Ισπανία έχει επιβάλλει ένα από τα αυστηρότερα lockdown παγκοσμίως- με τους ειδικούς να τονίζουν ωστόσο ότι τα μέτρα άργησαν να ληφθούν. Mε τους θανάτους στη χώρα να υπερβαίνουν τους 20.000 ο πρωθυπουργός, Πέδρο Σάντσεθ, αποφάσισε να παρατείνει τα περιοριστικά μέτρα κατά τουλάχιστον δύο εβδομάδες. Ωστόσο ανακοίνωσε ότι από τις 27 Απριλίου θα επιτραπεί και πάλι στα παιδιά να βγαίνουν από το σπίτι τους.

Από τις 14 Μαρτίου τα παιδιά στην Ισπανία απαγορεύεται να βγουν από το σπίτι τους σε ένα ιδιαίτερα σκληρό μέτρο, που είχε πυροδοτήσει εντονότατες αντιδράσεις.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από BBC