Όπως σημειώνει, «κάθε τουρκική παραβατική ενέργεια, να είστε βέβαιοι, συναντά τη δική μας αποφασιστική απάντηση. Περαιτέρω κλιμάκωση των ενεργειών της, θα την απομονώσει περισσότερο από τον διεθνή περίγυρο». Παράλληλα, υπογραμμίζει πως η Αθήνα παραμένει προσηλωμένη στον σεβασμό του διεθνούς δικαίου και των κυριαρχικών δικαιωμάτων κι απαντά με ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση.

Για την πολιτική που ακολουθεί η Τουρκία στην περιοχή των Βαλκανίων, ο κ. Δένδιας επισημαίνει ότι η γειτονική χώρα προσπαθεί να εκμεταλλευτεί συγκεκριμένα δομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν για να ασκήσει επιρροή στην περιοχή. «Μία αρνητική επιρροή της ενέχει τον κίνδυνο επανεμφάνισης ζητημάτων που στο παρελθόν αποδείχτηκαν καταστροφικά για την περιοχή μας» δηλώνει.

Σε ερώτηση για τα μνημόνια κατανόησης μεταξύ Τουρκίας-Σάρατζ στη Λιβύη, ο υπουργός Εξωτερικών υπενθυμίζει ότι η Αθήνα επιδόθηκε «ευθύς εξαρχής, από τον Ιούλιο του 2019, στις απαραίτητες κινήσεις για να αναδείξει τον άκυρο, ανυπόστατο και εκτός πλαισίου διεθνούς δικαίου χαρακτήρα τους, καθώς και τις καταστρεπτικές συνέπειες που αυτά θα είχαν στην εξέλιξη του εμφυλίου στη Λιβύη».

Σύμφωνα με τον κ. Δένδια, η κυβέρνηση βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την Ιταλία και την Αίγυπτο σχετικά με το θέμα της οριοθέτησης ΑΟΖ και «κινείται με μεθοδικότητα, υπομονή και επιμονή προκειμένου να επιτύχει τους στόχους της», ενώ «έχει επιλέξει να ασκήσει κάθε δικαίωμα που της αναλογεί από το διεθνές δίκαιο, στον χρόνο που εκείνη θα κρίνει ως τον πλέον ενδεδειγμένο».

Για την πρόσφατη επικαιροποίηση της αμυντικής συμφωνίας μεταξύ Ελλάδος και ΗΠΑ, αναφέρει πως «αποδίδει σημαντικά οφέλη στην αμυντική θωράκιση της χώρας», «αναβαθμίζει τις στρατηγικές μας δυνατότητες και τη συμβολή μας στις γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή κι ενισχύει τον σταθεροποιητικό μας ρόλο στην Ανατολική Μεσόγειο». Όπως συμπληρώνει, οι σχέσεις της Ελλάδα με τη Γαλλία «είναι εξαιρετικές και ενισχύονται συνεχώς».

Για τον αμυντικό τομέα και ειδικότερα την αγορά πολεμικών πλοίων, επισημαίνει πως οι σχετικές συζητήσεις προχωρούν κι ότι οι δύο πλευρές «είμαστε προσηλωμένες στην επιτυχία της συγκεκριμένης διαπραγμάτευσης»..

Ο κ. Δένδιας καλεί την Τουρκία να «προσαρμοστεί στα δεδομένα του 21ου αιώνα και να σταματήσει να λειτουργεί ως παράγων αποσταθεροποίησης στην περιοχή».

«Η όλη τουρκική στάση και ρητορεία δεν είναι αυτή η οποία προσιδιάζει σε συμμάχους και γειτονικές χώρες και βεβαίως απάδει κατά πολύ της δεδηλωμένης επιθυμίας της για ένταξη στην ΕΕ, στον πυρήνα της οποίας βρίσκονται η ειρήνη, η συνεργασία, η ασφάλεια και η σταθερότητα» τονίζει και καταλήγει: «Το αντίθετο, θα έλεγα. Όπως έδειξε και στον Έβρο, η Τουρκία όχι μόνο δεν εργάζεται προς την ένταξη, αλλά συνειδητά επιχειρεί να εκβιάσει την ΕΕ και να αποσταθεροποιήσει κράτη-μέλη της, εργαλειοποιώντας τον ανθρώπινο πόνο προκειμένου να απεγκλωβιστεί από καταστάσεις που η τυχοδιωκτική εν πολλοίς πολιτική της την έχει οδηγήσει».