Στα «δίχτυα» της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος (ΔΗΕ) της ΕΛΑΣ πιάστηκαν τέσσερις άνδρες, για ισάριθμες υποθέσεις πορνογραφίας ανηλίκων μέσω Διαδικτύου. Από αυτούς οι τρεις συνελήφθησαν.
Ειδικότερα, στο πλαίσιο επιχείρησης για την πρόληψη και καταπολέμηση του φαινομένου, η ΔΗΕ πραγματοποίησε πολύμηνη διαδικτυακή έρευνα και ψηφιακή ανάλυση, με τη χρήση ειδικών λογισμικών προγραμμάτων, για τη διερεύνηση και τον εντοπισμό χρηστών του Διαδικτύου στην Ελλάδα οι οποίοι κατείχαν και είχαν πρόσφορο προς διαμοιρασμό ψηφιακά αρχεία πορνογραφίας ανηλίκων.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας, εντοπίστηκαν χρήστες που είχαν πρόσφορα προς διαμοιρασμό τουλάχιστον 2.572 αρχεία σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων, κάνοντας χρήση διαφορετικών ηλεκτρονικών ιχνών υπηρεσιών Διαδικτύου.

Ενημερώθηκε σχετικά η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, από την οποία και εκδόθηκε σχετικό βούλευμα για την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών.

Από την περαιτέρω αστυνομική προανάκριση και κατόπιν σχετικής αλληλογραφίας με τους εμπλεκόμενους παρόχους υπηρεσιών Διαδικτύου, διαπιστώθηκαν τα στοιχεία των τεσσάρων αυτών ατόμων κι ο τόπος κατοικίας τους.

Κλιμάκια αστυνομικών της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος διενήργησαν έρευνες στα σπίτια τους, όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν συνολικά πέντε εσωτερικοί σκληροί δίσκοι, τέσσερις εξωτερικοί σκληροί δίσκοι, φορητός ηλεκτρονικός υπολογιστής, κεντρική μονάδα ηλεκτρονικού υπολογιστή και δύο κάρτες μνήμης.

Από την επιτόπια ψηφιακή έρευνα στα πειστήρια αυτά τριών εκ των εμπλεκομένων βρέθηκαν πλήθος αρχείων (φωτογραφίες και βίντεο) πορνογραφίας ανηλίκων και συνελήφθησαν, ενώ για τον τέταρτο ταυτοποιήθηκε η εμπλοκή του στην παράνομη δραστηριότητα.

Τα κατασχεθέντα ψηφιακά πειστήρια θα αποσταλούν στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών για περαιτέρω εργαστηριακή εξέταση.

Με τις δικογραφίες που σχηματίστηκαν σε βάρος τους, οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον αρμόδιο εισαγγελέα και παραπέμφθηκαν σε κύρια ανάκριση, ενώ η δικογραφία τακτικής διαδικασίας σε βάρος του μη συλληφθέντος υποβλήθηκε στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή.