Ένα επιβλητικό πανό γιγαντιαίων διαστάσεων με αναφορά στα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση αναρτήθηκε σήμερα το πρωί στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης, παρουσία του Κωνσταντίνου Ζέρβα και εκπροσώπων της διοίκησης, στο πλαίσιο των δράσεων υψηλού συμβολισμού με τις οποίες θα τιμήσει την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821, ο δήμος.
Παράλληλα, στους ιστούς του Δημαρχείου αναρτήθηκαν δύο σημαίες της Επανάστασης του 1821. Πρόκειται για τη Σημαία των Κολοκοτρωναίων, που είναι ίσως η πιο διαδεδομένη σημαία των Ελλήνων Αγωνιστών, καθώς και για τη Σημαία του Εμμανουήλ Παππά.

Όπως δήλωσε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας:

«Ο Ρήγας Φεραίος είχε δώσει την σπίθα «όποιος ελεύθερα συλλογάται, συλλογάται καλά». Η σπίθα αυτή, όπου υπήρχε ελληνισμός άναψε και έγινε μια μεγάλη φωτιά. Έγινε μια φωτιά ελευθερίας και προκάλεσε παντού στον κόσμο να έρθει μια απορία, μετά ένα δέος και στο τέλος ένα σεβασμό. Πέρασαν 200 χρόνια από τότε που η χώρα μας ξεκίνησε τον αγώνα για την ελευθερία. 200 χρόνια δημιουργίας, 200 χρόνια με δυσκολίες αλλά 200 χρόνια με επιτυχίες. Τιμούμε σήμερα όλους αυτούς που αγωνίστηκαν αυτά τα χρόνια για να δημιουργήσουν την Ελλάδα μας, για να φτάσουμε εδώ που βρισκόμαστε σήμερα. Στην σκέψη όλων αυτών, μπροστά σε κάθε δυσκολία μένουμε ενωμένοι, μένουμε αποφασισμένοι, να φανούμε αντάξιοι αυτών των ανθρώπων, αυτών των άξιων Ελλήνων που φέραν την πατρίδα μας σε αυτό το σημείο. Χρόνια πολλά σε όλες τις Ελληνίδες, χρόνια πολλά σε όλους του Έλληνες», ευχήθηκε ο Κωνσταντίνος Ζέρβας.

Οι δράσεις ανήμερα της Εθνικής Επετείου

Ανήμερα της εθνικής επετείου, στις 11.00 το πρωί, θα προβληθεί η δράση της Δημοτικής Πινακοθήκης «Ζωντανεύοντας τους πίνακες». Για την υλοποίησή της έχουν επιλεγεί πέντε εμβληματικά έργα με θέμα την Ελληνική Επανάσταση: «Η Σφαγή της Χίου» και «Η Ελλάδα στα ερείπια του Μεσολογγίου» του Eugène Delacroix, «Η Ελλάς Ευγνωμονούσα» του Θεόδωρου Βρυζάκη, «Η Αυτοθυσία» του François – Émile de Lasanc και «Ελληνίδες εκλιπαρούν την Παναγία για βοήθεια» του Ary Scheffer. Οι εικόνες των έργων αυτών έχουν εκτυπωθεί σε banners μεγάλων διαστάσεων, μπροστά από τα οποία ηθοποιοί με την ίδια ένδυση αναπαριστούν την κεντρική μορφή κάθε έργου (tableaux vivants). Το project πλαισιώνεται με μουσική, λογοτεχνικά κείμενα, ποιήματα και γραπτά της εποχής και θα παρουσιαστεί σε όλα τα ψηφιακά μέσα του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Το απόγευμα της 25ης Μαρτίου στην επιφάνεια του Λευκού Πύργου θα αποτυπωθούν τρισδιάστατα η ημερομηνία, το μήνυμα της Επανάστασης του 1821 και η εικόνα Έλληνα Αγωνιστή.

Επετειακά αφιερώματα έχουν προετοιμάσει και τα δημοτικά μέσα ενημέρωσης. Συγκεκριμένα, η Δημοτική Τηλεόραση-TV100, ανήμερα της επετείου, στις 10.00 το βράδυ, θα προβάλει μια ειδική εκπομπή–αφιέρωμα με τίτλο «1821: τα όπλα των Ελλήνων». Αντίστοιχα, ένα ραδιοφωνικό αφιέρωμα με τίτλο «Λόγος περί ελευθερίας» θα μεταδώσει το δημοτικό ραδιόφωνο-FM100 το πρωί της 25ης Μαρτίου από τις 9.00 έως τις 11.00.