Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Στέλιος Αγγελούδης και ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Τουριστικής Ανάπτυξης και Διαδημοτικής Συνεργασίας Βασίλης Γάκης πραγματοποίησαν σήμερα, συνέντευξη τύπου αποκαλύπτoντας το πρόγραμμα των Δημητρίων 2024, δίνοντας έμφαση στο κλίμα μεταμόρφωσης των φετινών εκδηλώσεων.
Σε τόνους μεταμόρφωσης της πόλης και της καλλιτεχνικής σκηνής της θα κινηθούν τα φετινά Δημήτρια, τα μεγαλύτερα που έχουν πραγματοποιηθεί ποτέ στην ιστορία του φεστιβάλ. Από τις 19 Σεπτεμβρίου ως τη 1 Νοεμβρίου, κάτοικοι κι επισκέπτες της Θεσσαλονίκης θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μια σειρά εκδηλώσεων χορού, θεάτρου, μουσικής, βιβλιοπαρουσιάσεων και – για πρώτη φορά- γαστρονομίας.
Η φετινή σχεδίαση των Δημητρίων είναι εμπνευσμένη από το ψηφιδωτό και τα πιξελ, τα οποία ενώνουν τόσο την ιστορική με τη σύγχρονη πλευρά της Θεσσαλονίκης όσο και το πνεύμα των λαών και των πολιτισμών που αγκαλιάζει μέχρι σήμερα η πόλη.
«Να βάλουμε φρένο στο brain drain»
Στην ομιλία του, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης κος Στέλιος Αγγελούδης, έδωσε έμφαση στην αναγκαιότητα εκδηλώσεων όπως τα Δημήτρια, οι οποίες θα δίνουν κίνητρο στους καλλιτέχνες της πόλης να εκφράζουν τη δημιουργικότητά τους στην Θεσσαλονίκη.
« Το 59ο Φεστιβάλ Δημητρίων που διεξάγεται φέτος από τις 19 Σεπτεμβρίου μέχρι και τη 1η Νοεμβρίου επιβεβαιώνει τον πρωταγωνιστικό του ρόλο στα δρώμενα της πόλης με πλουραλισμό και με μια πληθώρα επιλογών που αναδεικνύουν και αποθεώνουν τα μοναδικά χαρακτηριστικά μιας πόλης που τολμά να καινοτομεί, εξωστρεφούς, κοσμοπολίτικης, πολυσυλλεκτικής και συμπεριληπτικής, προβάλλοντας παράλληλα τη σύγχρονη πολιτιστική της φυσιογνωμία. Με την καταλυτική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού καταβάλαμε κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να δώσουμε στον σημαντικότερο πολιτιστικό θεσμό της Θεσσαλονίκης την αισθητική, την αίγλη και τη δυναμική που του αρμόζει.
Στη Θεσσαλονίκη έχουμε μια νέα γενιά καλλιτεχνών που πρέπει να κρατήσουμε στην πόλη μας, να βάλουμε επιτέλους φρένο στο brain drain. Θέλω να δουλέψω προσωπικά ο ίδιος στην κατεύθυνση αυτή ώστε οι νέοι δημιουργοί να έχουν πολλά κίνητρα για να μην απαντούν στις «σειρήνες» της Αθήνας και του κόσμου.
«Μια σκηνή πολιτισμού με διάρκεια 365 μέρες τον χρόνο»
Μεγάλης σημασίας έχει καταστεί, όπως τονίζει ο Δήμαρχο ς, η συνεργασία του δήμου Θεσσαλονίκης με τους φορείς πολιτισμού ώστε νε έρθει εις πέρας το έργο των Δημητρίων, καθώς και το όραμα για την καλλιτεχνική σκηνή της πόλης :
«Θα ήθελα ειδικά για τα Δημήτρια να αναφερθώ στο Υπουργείο Πολιτισμού. Καταβάλαμε μια προσπάθεια για να δώσουμε τη δυναμική που αρμόζει στον θεσμό αυτό. Σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία για τα οικονομικά του δήμου δε θα ήταν εφικτή η πραγματοποίηση του φεστιβάλ αν δεν υπάρχει η συνεργασία με το υπουργείο.
Θέλω να ευχαριστήσω την υπουργό πολιτισμού αλλά και την Εθνική λυρική σκηνή, το μέγαρο μουσικής, την κρακτική ορχήστρα αλλά και τους ιδιωτικούς φορείς του πολιτισμού και της τέχνης , σε συνεργασία με τους οποίους σας παρουσιάζουμε μια σειρά από εξαιρετικές δημιουργίες και παραστάσεις.
Το όραμά μας είναι η Θεσσαλονίκη να γίνει μια σκηνή πολιτισμού με διάρκεια 365 μέρες τον χρόνο. Η δέσμευση μας είναι ότι το ένα φεστιβάλ θα διαδέχεται το άλλο. Θέλουμε να αξιοποιήσουμε τα υπάρχοντα φεσιβαλικά γεγονότα αλλά να προσθέσουμε και νέα.
Η Θεσσαλονίκη μπορεί να είναι υπερήφανη για ένα από τα μακροβιότερα φεστιβάλ της χώρας και επενδύει στο πολιτιστικό της απόθεμα. Θέλουμε να επενδύσουμε το πλούσιο παρελθόν για να κερδίσουμε ένα πλούσιο μέλλον».
Ο Πολιτισμός μεταμορφώνει, η Θεσσαλονίκη αλλάζει
Σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο Πολιτισμού, Τουριστικής Ανάπτυξης και Διαδημοτικής Συνεργασίας, Βασίλη Γάκη, οι δράσεις των Δημητρίων θα εκτείνονται κατά μήκος της πόλης, ακολουθώτνας την επιθυμία για μεταμόρφωση, καθώς για την πραγματοποίηση του φεστιβάλ θα εξοποιηθούν πολλοί ιστορικοί ανακαινισμένοι χώροι- μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς της Θεσσαλονίκης:
«Το ανακαινισμένο θέατρο Ολύμπιον, η ολική επιστροφή της οικοδομής Χαίμ Κοέν (παλιό Ισμαήλ πασά χάνι), το σύμπλεγμα κτιρίων στην περιοχή Ντεπώ που θα το δείτε υπό προοπτική, το ανακαινισμένο Ισλαχανέ, το νέο πρόσωπο του ΜOMus- Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, η δεύτερη ζωή της Casablanca (πρώην οικία Μιχαηλίδη), η ριζικά αλλαγμένη Στοά Μοδιάνο, η απαστράπτουσα Ροτόντα, η Αποθήκη Δ’ του λιμανιού, η Νέα Παραλία, το Μέγαρο Μουσικής, ο χώρος ψυχαγωγίας και καλλιτεχνικής ποικιλότητας Ypsilon (παλαίποτε Κύρτσι-Χαν), ιδωμένα υπό μορφή ενός μοντέρνου ψυχογεωγραφικού πολεοδομικού χάρτη, τα περισσότερα από αυτά επιλέχθηκαν για τις σύγχρονες μεταμορφώσεις τους.
Ο πολιτισμός μεταμορφώνεται και μεταμορφώνει, όχι τυχαία αλλά ως αποτέλεσμα ατομικής και συλλογικής προσπάθειας, οραματίζεται, δημιουργεί, καινοτομεί, αλλάζει, προχωρά και εξελίσσεται ανά τους αιώνες. Ο πολιτισμός είναι κεκτημένο όλων μας, που σε συνέχεια ως πολίτες διεκδικούμε μια κοινωνία, μία πόλη που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες μας και θα αποτελεί σημείο αναφοράς.
Όπως έλεγε ο Κάφκα, «το μονοπάτι το δημιουργεί το περπάτημα». Και εμείς, οι πολίτες της Θεσσαλονίκης, είμαστε αυτοί που διαμορφώνουμε το μέλλον της. Είμαστε οι αρχιτέκτονες του τοπίου που θα αφήσουμε στις επόμενες γενιές».
Οι πρωτότυπες καλλιτεχνικές δράσεις του φεστιβάλ: χορός, θέατρο, όπερα
Το παρόν στην εκδήλωση έδωσαν, επίσης, εκπρόσωποι των συμβεβλημένων φορέων της προγραμματικής σύμβασης του Υπουργείου Πολιτισμού με το Δήμο Θεσσαλονίκης. Αναλυτικά, οι ενδιαφερόμενοι θεατές μπορούν να περιμένουν αυτά τα μοναδικά δρώμενα:
Glorious Epic, μια παράσταση στην οποία χορευτές θα συνοδεύσουν το κοινό σε μια πορεία κάνοντας μια δράση γύρω από το κοινό. Δε θα υπάρχει μόνο χορός στο θέατρο, αλλά θα τον δούμε και σε άλλα μέρη- έκπληξη. Η παράσταση θα παρουσιαστεί στο κέντρο Ιφιγένεια, στο λαίσιο της μεταμόρφωσης της πόλης. Επίσης, έρχεται το Kitchen Dance, μια ιδιαίτερη παράσταση που θα διαμορφώθεί ειδικά την Αγορά Μοδιάνο γι’αυτή.
Στο θέατρο, η παράσταση Μουγκή Καμπάνα έρχεται στο Θέατρο Άνετον και αποτελεί μια ωδή στον θρήνο και την απώλεια με μια σειρά τραγουδιών που ακουμπάνε στο μοιρολόι και στον λατρευτικό ύμνο.
Παράλληλα, στα μουσικά δρώμενα η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης συνεργάστηκε με τον διεθνώς γνωστό συνθέτη David Bruce για τη δημιουργία ενός έργου για τα 80 χρόνια ολοκαυτώματος του Χορτιάτη, με στόχο να «δημιουργήσουμε ένα ζωντανό μνημείο από ήχους σε όλο τον κόσμο για να μάθει την ιστορία».
Στα Δημήτρια θα συμμετέχει και η Φιλαρμονική Ορχήστρα Σόφιας, στο Μέγαρο Μουσικής, καθώς και η Ορχήστρα δωματίου Ζυρίχης στη Ροτόντα.
Ένα ιδιαίτερο μουσικό δρώμενο θα αποτελέσει και η έκθεση Arpissima, στην οποία άρπες θα εκτεθούν στο Αρχαιολογικό Μουσείο και θα ακουστούν συνθέσεις για άρπα σε ερμηνεία ελληνίδων αρπιστριών.
Τέλος, από τα Δημήτρια δε θα μπορούσε να λείπει η όπερα, τα οποία έχουν υπάρξει πρώτο διαβατήριο για τον κόσμο της όπερας για πολλούς θεατές. Η Τραβιάτα θα παρουσιαστεί στο Μέγαρο Μουσική σε σκηνοθεσία του Νίκου Πετροπούλου καί σε συνεργασία με την κρατική ορχήστρα.
Το Αηδόνι του Αυτοκράτορα της Λένας Πλάτωνος, ένα υπέροχο έργο που θα παιχτεί για δύο παραστάσεις κι απευθύνεται κυρίως σε παιδιά αλλά είναι για όλους, θα παρουσιαστεί στην Εταιρία Μακεδονικών Σπουδών. Επίσης, στον ίδιο χώρο θα παιχτεί η Κασσάνδρα που έκανε πρεμιέρα στο θέατρο του Μπουένος Άιρες, ένα έργο που έχει σχέση με την συμπερίληψη.
- Ο Χάλαντ έχει αποφασίσει να φύγει από την Αγγλία - October 13, 2024
- Talisker 45 ετών: Όσα πρέπει να ξέρετε για το κορυφαίο ουίσκι του 2024 - October 13, 2024
- Nations League: Για το 4 στα 4 η Εθνική κόντρα στην Ιρλανδία - October 13, 2024