Στις 13:30 ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας θα κάνει ανακοινώσεις σχετικά με τα περιοριστικά μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας, στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών.Ο πυρετός συσκέψεων στο Μαξίμου συνεχίζεται, προκειμένου ο πρωθυπουργός σε συνενόηση με τους ειδικούς να οριστικοποιήσει τα βήματα για τη σταδιακή άρση των περιορισμών.

Κυβερνητικές πήγες επισημαίνουν πως τα φετινά Χριστούγεννα θα είναι διαφορετικά, οι μετακινήσεις θα είναι περιορισμένες και έλεγχοι εντατικοί για την τήρηση των μέτρων. Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους τα βήματα για την επανεκκίνηση της οικονομίας θα είναι μικρά και θα εξασφαλίζουν πως δεν θα υπάρξει εκ νέου επιδείνωση στο επιδημιολογικό φορτίο.

Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς μετά τα εποχιακά που άνοιξαν σήμερα, παίρνουν σειρά τα κομμωτήρια και τα κέντρα αισθητικής, που πιθανότατα θα ανεβάσουν ρολά την Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου.

Στις 14 Δεκεμβρίου αναμένεται να ανοίξουν τα καταστήματα παιχνιδιών, τα βιβλιοπωλεία και τα ανθοπωλεία. Ειδικότερα για τα παιχνίδια, όταν θα επαναλειτουργήσουν, θα ανοίξουν όλα μαζί, μικρά και μεγάλα. Και αυτό διότι όπως ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης «τα μεγάλα καταστήματα παιχνιδιών έχουν τεράστιο όγκο εμπορεύματος που επίσης έχει εποχικά χαρακτηριστικά. Το μεγαλύτερο μέρος τους πωλείται κατά τη διάρκεια των εορτών».

Το επόμενο βήμα θα γίνει στις 18 Δεκεμβρίου με τα εμπορικά καταστήματα, κεντρικά ή συνοικιακά. Αναφορικά με τα εμπορικά κέντρα είναι τελευταία στην κλιμακωτή σειρά που θα ανοίξουν.

Για την επαναλειτουργία των Δημοτικών σχολείων κυρίως, καθώς επίσης των Γυμνασίων και των Λυκείων, δεν υπάρχει μέχρι στιγμής ανατροπή στο κλίμα που την προσδιορίζει χρονικά από την νέα χρονιά.

Ανάλογη είναι η πρόθεση και για την εστίαση, αναλόγως πάντα πώς θα κινηθεί η πανδημία, ενώ μετά τους εμβολιασμούς αναμένεται η επιστροφή στην κανονικότητα για τα κέντρα διασκέδασης.