Με κεντρική σύνθημα «Ένας αιώνας ΧΑΝΘ, Ένα με την πόλη, Ένα με σένα» η ΧΑΝΘ γιορτάζει φέτος τα 100 χρόνια παρουσίας και προσφοράς και στη Θεσσαλονίκη.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων για τον σημαντικό αυτό επετειακό εορτασμό παρουσιάστηκε σήμερα σε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του δ.σ. της οργάνωσης, Ιωάννης Σωσσίδης, η ΧΑΝ Θεσσαλονίκης ιδρύθηκε στις 2 Σεπτεμβρίου 1921 κι έκτοτε είναι πάντα παρούσα στα κοινωνικά δρώμενα της Θεσσαλονίκης, ενώ οι κοινωνικές της παρεμβάσεις έχουν αφήσει το αποτύπωμά τους στην ιστορία της πόλης. Ο κ. Σωσσίδης τόνισε πως οι χιλιάδες εθελοντές δίνουν βοήθεια μέσα από τα προγράμματα και τις δράσεις, με τον αθλητισμό, τον πολιτισμό, τις κατασκηνώσεις και τις παρεμβάσεις αλληλεγγύης πάντα μέσα από συλλογική δράση.

«Εκατό χρόνια τώρα η ΧΑΝΘ με πολλές πρωτιές, με καινοτόμες για την εποχή τους δράσεις είναι παρούσα στην πρώτη γραμμή της κοινωνίας των πολιτών εμπνέοντας και κινητοποιώντας πολλές γενιές Θεσσαλονικέων. Αποτελεί σημείο αναφοράς για την πόλη και την κοινωνία της Θεσσαλονίκης. Η ΧΑΝΘ είναι ταυτισμένη με τους ανθρώπους της και τους νέους», τόνισε ο πρόεδρος, σημειώνοντας προς διαχρονικά εμπιστεύονται και στηρίζουν την οργάνωση οι νέοι, οι οικογένειες, οι πρόσφυγες, οι ευπαθείς ομάδες και η πόλη με τους θεσμούς της.

Αναφερόμενος στις εκδηλώσεις που οργανώνονται ο κ. Σωσσίδης τόνισε πως ενεργοποιήθηκαν όλοι εθελοντές πάρα τις συνθήκες της πανδημίας, ενώ υπάρχει έμπρακτη υποστήριξη τόσο από το ΥΜΑΘ, την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και τον δήμο Θεσσαλονίκης, όσο και από εταιρείες και φορείς του ιδιωτικού τομέα. Όπως είπε, πυλώνας της ΧΑΝΘ είναι φυσικά ο αθλητισμός, καθώς η οργάνωση έχει στις τάξεις της 2.000 αθλητές και περισσότερους από 3.000 αθλούμενους σε 15 αθλήματα, αριθμός που τη φέρνει στη δεύτερη θέση πανελληνίως όλων των ερασιτεχνικών σωματείων.

Για το μέλλον της αδελφότητας, ο πρόεδρος σημείωσε ότι η ΧΑΝΘ προσαρμόζει τα προγράμματά της με βάση τις ανάγκες και στοχεύει με σύγχρονες προτάσεις να συνεχίσει να ενεργοποιεί τους νέους ανθρώπους να συμμετέχουν σε εθελοντικές οργανώσεις και να γίνονται συνειδητοί πολίτες.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων, όπως επισήμανε η πρόεδρος της επιτροπής εορτασμού «ΧΑΝΘ 100», Βίκη Παπαδημητρίου, κινείται σε δύο βασικούς άξονες, της γιορτής αλλά και της στοχοθεσίας, δηλαδή του επαναπροσδιορισμού των στόχων και της σχέσης της οργάνωσης με την κοινωνία.

Το σύνθημα για την έναρξη του εορτασμού θα δοθεί στις αρχές Σεπτεμβρίου με μία εβδομάδα που θα περιλαμβάνει κινηματογραφικές προβολές και μουσικές εκδηλώσεις, με κορύφωση τη γενέθλια ημερομηνία, κατά την οποία θα πραγματοποιηθεί πανηγυρική συναυλία με τη συμφωνική ορχήστρα του δήμου Θεσσαλονίκης. Την ίδια ημέρα θα γίνει η παρουσίαση του επετειακού ιστορικού λευκώματος και της προσπάθειας που έχει γίνει για τη δημιουργία ενός αρχειακού και ερευνητικού αρχείου της ΧΑΝΘ. Παράλληλα, θα υλοποιηθεί το λεγόμενο «ΧΑΝΘing», που, όπως είπε η κ. Παπαδημητρίου, είναι ένα ταξίδι στη ΧΑΝΘ του σήμερα, κατά το οποίο θα παρουσιαστούν οι δραστηριότητες της οργάνωσης

Στο κομμάτι του αναστοχασμού η οργάνωση θα εστιάσει στην ιστορία, πραγματοποιώντας σχετική επιστημονική ημερίδα αλλά και ένα φόρουμ εθελοντικών και μη κυβερνητικών οργανώσεων από όλη τη Μακεδονία και τη Θράκη, στο οποίο θα συζητηθεί το μέλλον της κοινωνίας των πολιτών του αύριο και του εθελοντισμού.

Η κ. Παπαδημητρίου σημείωσε ότι στον εορτασμό θα συμμετάσχουν όλα τα προγράμματα και της ΧΑΝΘ με μία δράση, ενώ σημαντικό κομμάτι της καμπάνιας είναι και ο αθλητισμός, που έχει πολύ σημαντικούς πρεσβευτές, οι οποίοι θα αναδειχθούν μέσα από έκθεση φωτογραφίας.

Σχετικά με το ερευνητικό κέντρο που σχεδιάζεται, εκ μέρους της επιτροπής ιστορικού αρχείου ο Κωνσταντίνος Πλαστήρας ανέφερε ότι από το 1986 και μετά έχει αρχίσει να μαζεύεται υλικό από τα πρακτικά γενικών συνελεύσεων και διοικητικών συμβουλίων που μετά το 2000 άρχισαν να καταγράφονται, να ταξινομούνται και να ψηφιοποιούνται. Μάλιστα, το υλικό περιλαμβάνει και φωτογραφικό υλικό που αριθμεί περίπου 100.000 φωτογραφίες.
Ο κ. Πλαστήρας πρόσθεσε ότι ετοιμάζεται κι ένα λεύκωμα περίπου 350 σελίδων που καταγράφει την ιστορία της αδελφότητας σε θεματικά κεφάλαια. Παράλληλα, όπως είπε, ετοιμάζονται οχτώ ιστορικά τετράδια που έχουν θεματικές για τη ζωή και τη δραστηριότητα της ΧΑΝΘ, όπως η ιστορία των πρωτοπόρων Αμερικανών, οι πρόσφυγες, ο αθλητισμός και οι κατασκηνώσεις.