Η κλεψύδρα του ΕΝΦΙΑ αδειάζει για 7,3 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων. Τα νέα ραβασάκια με το ποσό του φόρου που θα κληθούν να πληρώσουν θα φθάσουν στο τελευταίο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου. Η ΑΑΔΕ κλείνει αύριο Τετάρτη την εφαρμογή του Ε9 για να τρέξει την εκκαθάριση του φόρου ακινήτων.
Αυτό σημαίνει ότι οι φορολογούμενοι έχουν τελευταία ευκαιρία μέχρι αύριο στις 11 το πρωί να ελέγξουν την περιουσιακή τους εικόνα όπως αποτυπώνεται στο Ε9 και εάν διαπιστώσουν λάθη να τα διορθώσουν πριν εκδοθεί ο νέος λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ.
Η εφαρμογή θα παραμείνει κλειστή μέχρι την ανάρτηση των εκκαθαριστικών ΕΝΦΙΑ 2021 και το άνοιγμα των τροποποιητικών δηλώσεων ΕΝΦΙΑ 2021.
Από τον ΕΝΦΙΑ αναμένεται να εισπραχθούν περίπου 2,6 δις. ευρώ. Η εξόφλησή του θα γίνει σε έξι μηνιαίες δόσεις με την πρώτη να καταβάλλεται μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου και την τελευταία μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου του 2022. Για να διευκολυνθούν οι φορολογούμενοι, δεν αποκλείεται το υπουργείο Οικονομικών να δώσει τη δυνατότητα εξόφλησης της πρώτης δόσης μέχρι το τέλος Οκτωβρίου μαζί με τη δεύτερη δόση χωρίς πέναλτι. Αυτό είχε συμβεί και πέρυσι.
Η εκκαθάριση του φετινού ΕΝΦΙΑ θα ξεκινήσει μόλις ολοκληρωθεί η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων.
Ο ΕΝΦΙΑ του 2021 θα υπολογιστεί, με τις αντικειμενικές αξίες που ισχύουν μέχρι το τέλος τους έτους αλλά και τις ίδιες κλίμακες, τους ίδιους συντελεστές και τις ίδιες εκπτώσεις που εφαρμόστηκαν το 2020. Διαφορές στο λογαριασμό του φόρου θα δουν οι φορολογούμενοι που απέκτησαν ή πούλησαν ακίνητα εντός του 2020 ή τακτοποίησαν αυθαίρετες επιφάνειες.
Με βάση τις εκτιμήσεις υπολογίζεται ότι φέτος περίπου 1,5 εκατομμύριο ιδιοκτήτες θα έχουν μειωμένο ΕΝΦΙΑ λόγω πτώσης στο εισόδημά τους. Πέρυσι ο αριθμός τους ήταν κατά 250.000 μικρότερος. Έτσι ενώ πέρυσι ο λογαριασμός των απαλλαγών ήταν στα 85,4 εκατ. ευρώ φέτος πιθανότατα θα κλείσει πάνω από τα 95 εκατ. ευρώ.
ΕΝΦΙΑ 2021: Οι εκπτώσεις
Έκπτωση 50% στον ΕΝΦΙΑ δικαιούνται οι ιδιοκτήτες ακινήτων εφόσον:
  • Το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα δεν υπερβαίνει τις 9.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος.
  • Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων δεν υπερβαίνει τα 150 τ.μ.
  • Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας, δεν υπερβαίνει τα 85.000 ευρώ για τον άγαμο, τα 150.000 ευρώ για τον έγγαμο με ένα εξαρτώμενο τέκνο και τα 200.000 ευρώ για τον έγγαμο με δύο εξαρτώμενα τέκνα.
Πλήρη απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ έχουν οι οικογένειες που είναι τρίτεκνες ή πολύτεκνες ή περιλαμβάνουν άτομα με ποσοστό αναπηρίας άνω του 80% εφόσον πληρούν τα παρακάτω κριτήρια:
  • Το συνολικό ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα δεν υπερβαίνει τα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος.
  • Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων δεν υπερβαίνει τα 150 τ.μ.
Τα 5 λάθη στο Ε9 που «φουσκώνουν» τον ΕΝΦΙΑ
Τα πιο συχνά λάθη στη συμπλήρωση του Ε9 που προκαλούν υπερχρεώσεις, είναι τα εξής:
  1. Παραλείψεις στη συμπλήρωση των στοιχείων για τα εμπράγματα δικαιώματα. Υπάρχουν περιπτώσεις φορολογουμένων που έχουν την ψιλή κυριότητα ή την επικαρπία επί ακινήτων και κινδυνεύουν να χρεωθούν με επιπλέον ΕΝΦΙΑ, επειδή στο Ε9 δεν δήλωσαν ψιλή κυριότητα ή επικαρπία αλλά πλήρη κυριότητα, αναγράφοντας τον κωδικό 1 αντί των κωδικών 2 ή 3 στις σχετικές στήλες του Ε9, ή παραλείποντας να αναγράψουν κάποιον κωδικό στις συγκεκριμένες στήλες. Σε κάθε τέτοια περίπτωση, κατά την εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ δεν υπολογίζεται η έκπτωση επί της φορολογητέας αξίας του ακινήτου
  2. Παραλείψεις και λάθη στα στοιχεία για τα ποσοστά συνιδιοκτησίας. Σε περίπτωση μη αναγραφής ποσοστού συνιδιοκτησίας ή αναγραφής λανθασμένου ποσοστού συνιδιοκτησίας, το μηχανογραφικό σύστημα της ΑΑΔΕ υπολογίζει τον ΕΝΦΙΑ θεωρώντας ότι το ποσοστό συνιδιοκτησίας είναι 100%, δηλαδή ότι όλο το ακίνητο ανήκει στον φορολογούμενο, οπότε καταλογίζει στον ίδιο φορολογούμενο ολόκληρο τον ΕΝΦΙΑ του ακινήτου.
  3. Λανθασμένη αναγραφή των στοιχείων για τις επιφάνειες των κύριων και των βοηθητικών χώρων του ακινήτου
  4. Μη ορθή συμπλήρωση στοιχείων για ημιτελή κτίσματα. Οι φορολογούμενοι που έχουν στην κατοχή τους κενά ημιτελή κτίσματα, τα οποία δεν έχουν ακόμη ηλεκτροδοτηθεί ή ηλεκτροδοτούνται με εργοταξιακό ρεύμα, δικαιούνται έκπτωση 60% στον ΕΝΦΙΑ που αναλογεί στα συγκεκριμένα κτίσματα.
  5. Παραλείψεις και λάθη στην αναγραφή των στοιχείων των κτισμάτων που βρίσκονται μέσα σε αγροτεμάχια