Στη Βραζιλία και τις υπόλοιπες χώρες της Νότιας Αμερικής έχει μετατοπιστεί το επίκεντρο της πανδημίας του κορωνοϊού, η οποία σε παγκόσμιο επίπεδο «μετράει» πάνω από 6 εκατομμύρια κρούσματα.

Το τελευταίο 24ωρο, οι βραζιλιάνικες αρχές κατέγραψαν ακόμη 956 θανάτους, ανεβάζοντας τον μέχρι στιγμής θλιβερό απολογισμό σε 28.834.

Πρόκειται για τον τέταρτο υψηλότερο αριθμό θυμάτων από την COVID-19 σ’ όλο τον κόσμο –πίσω μόνο από τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιταλία.

Την ίδια ώρα, ο αριθμός των κρουσμάτων, κατά τη διάρκεια του τελευταίου 24ωρου, αυξήθηκε κατά 26.928, σημειώνοντας τη χειρότερη επίδοση από την έναρξη της πανδημίας.

Ως αποτέλεσμα, η χώρα της Λατινικής Αμερικής «μετράει» 465.166 επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου –τον δεύτερο υψηλότερο αριθμό σ’ όλο τον κόσμο.

Αρκετοί, μάλιστα, θεωρούν ότι ο πραγματικό αριθμός των ασθενών είναι έως και 15 φορές μεγαλύτερος, καθώς δεν υπάρχει ακριβής μέτρηση των κρουσμάτων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το πρώτο κρούσμα στη χώρα –και πρώτο στη συγκεκριμένη ήπειρο- εμφανίστηκε στο Σάο Πάολο στις 26 Φεβρουαρίου. Έκτοτε, ο ιός κατάφερε να εξαπλωθεί με ταχύτητα σ’ όλη την ήπειρο.

Παρά την «επέλαση» του ιού, ο πρόεδρος της Βραζιλίας, Ζαΐχ Μπολσονάρου, έχει ήδη προχωρήσει στη «χαλάρωση» των έκτακτων μέτρων περιορισμού, επικαλούμενος τον κίνδυνο της ύφεσης.