Την ώρα που ο Στρατός Ξηράς μαζί με την Ελληνική Αστυνομία στον Έβρο και το Πολεμικό Ναυτικό με την Ακτοφυλακή στο Αιγαίο δίνουν τη μεγάλη μάχη να σφραγίσουν τα σύνορα και να σταματήσουν τις μεταναστευτικές ‘’ορδές’’ τις οποίες κατευθύνει η Άγκυρα, η Πολεμική Αεροπορία δεν θα μπορούσε να μείνει αμέτοχη.

Με μια κίνηση ματ μέσα στη νύχτα τα ‘’γεράκια’’ του Αιγαίου προχώρησαν σε μιας υψηλής σπουδαιότητας αποστολή και ταυτόχρονα για μια ακόμη φορά αιφνιδίασαν απόλυτα την Τουρκική αεροπορία. Μαχητικά F-16 block 52 advanced απογειώθηκαν στο σκοτάδι από την 116 Πτέρυγα Μάχης στον Άραξο.

Ήταν οι ‘’Τίγρεις’’ από την 335 Μοίρα με τα πιο σύγχρονα αεροσκάφη που διαθέτει στο οπλοστάσιό της η HAF και με πληρώματα κάποιους από τους πλέον έμπειρους αεροπόρους της Μονάδας. Τα μαχητικά πέταξαν Ανατολικά και προσέγγισαν τα ακριτικά μας νησιά αρχίζοντας από το Βόρειο Αιγαίο και τη Λέσβο και φτάνοντας έως τα Δωδεκάνησα. Τα Ελληνκά F-16 εφοδιασμένα με τις ειδικές συσκευές νυχτερινής παρατήρησης πέταξαν στα όρια του FIR Aθηνών με αποστολή να συλλέξουν πολύτιμες πληροφορίες για την εικόνα που επικρατούσε στη θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στις ακτές των νησιών μας και στα παράλια της Τουρκίας με έμφαση φυσικά στις Τουρκικές ακτές.

Τα Ελληνικά ‘’γεράκια’’ κατέβασαν τα μαχητικά σε χαμηλό ύψος ακόμα και κάτω από τα 2000 πόδια για να μπορέσουν να ‘’σαρώσουν’’ την περιοχή και να μεταφέρουν στο Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων πλήρη εικόνα τις κατάστασης. Ταυτόχρονα η πτήση πάνω στην οριογραμμή αποτελούσε ένα ακόμα μήνυμα στην Τουρκική πολεμική αεροπορία ότι η HAF μπορεί να πετά οπουδήποτε στο Αιγαίο μέρα και νύχτα και μάλιστα εάν θέλει χωρίς να γίνεται αντιληπτή. Και όπως φαίνεται για μια ακόμη φορά είτε η Τουρκική αεράμυνα πιάστηκε κυριολεκτικά στον ύπνο είτε οι δυνατότητές της-με δεδομένο τον πόλεμο στη Συρία και τις εκεί ανάγκες- είναι ιδιαίτερα περιορισμένες.