Οι ομάδες της Ευρώπης αντιμετωπίζουν τη «μεγαλύτερη πρόκληση που το παιχνίδι μας και το ποδοσφαιρικό σύστημα αντιμετώπισε ποτέ. Ο κορονοϊός δημιουργεί μια υπαρξιακή απειλή για τους ευρωπαϊκούς ποδοσφαιρικούς συλλόγους».

Αυτό υπογραμμίζει ο πρόεδρος της Γιουβέντους, Αντρέα Ανιέλι, σε επιστολή του προς τα μέλη της Ένωσης Ευρωπαϊκών Συλλόγων (ECA), στην οποία επίσης προεδρεύει.

«Έως ότου το ποδόσφαιρο μένει σε αναστολή, επηρεάζονται τα ρεύματα των εισοδημάτων μας, από τα οποία εξαρτάται να πληρώσουμε παίκτες, προσωπικό και άλλα λειτουργικά κόστη. Το χρονοδιάγραμμα είναι απαραίτητο για εμάς … Η αντιμετώπιση των ανησυχιών μας θα είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που το άθλημα και η βιομηχανία μας έχει αντιμετωπίσει ποτέ», συνεχίζει.

Ο Ανιέλει σημειώνει ότι η ECA έχει δύο σαφείς στόχους: να καθορίσει ρεαλιστικές στρατηγικές για να αρχίσει ξανά να παίζεται ποδόσφαιρο σε εθνικό κι ευρωπαϊκό επίπεδο, έχοντας κύριο μέλημα την υγεία κοινού και αθλητών, όπως και να διευκολύνει τη διαχείριση των οικονομικών των συλλόγων, σε αυτή την περίοδο κοινωνικής και οικονομικής κρίσης.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Γιουβέντους, η αναβολή του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος και των τελικών του Champions League και του Europa League «ήταν μόνο η αρχή».

Σε επίπεδο UEFA, εξηγεί, συζητείται ένα «πιθανό καινούργιο ημερολογιακό μοντέλο» και υπάρχουν συζητήσεις «πολύ δραστήριες σε ό, τι αφορά την προσέγγιση της αδειοδότησης της UEFA και του financial fair play, υπό το πρίσμα της τρέχουσας κρίσης».

«Σε επίπεδο FIFA», συνεχίζει ο Ανιέλι, «η εργασία επικεντρώνεται στους παίκτες, με συγκεκριμένες σκέψεις σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να γίνουν προσαρμογές στους κανονισμούς για το καθεστώς και τις μεταγραφές, δεδομένης της επίδρασης αυτών των έκτακτων περιστάσεων».

Κια καταλήγει: «Συζητήσεις γίνονται επίσης με τη FIFPRO και τις Ευρωπαϊκές Λίγκες (European Leagues) που επιδιώκουν να ενθαρρύνουν τους εθνικούς εταίρους να συζητούν λύσεις που μπορούν να ανταποκριθούν στις συγκεκριμένες πραγματικότητες της ηπείρου».