Συνολικά 9.480.000 είναι οι εμβολιασμοί που έχουν γίνει έως τώρα στην Ελλάδα, ενώ πάνω από 5.330.000 είναι οι πολίτες που έχουν κάνει έστω τη μία δόση και περισσότεροι από 4.430.000 όσοι έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, ανέφερε στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών η κυβερνητική εκπρόσωπος.
Η Αριστοτελία Πελώνη σημείωσε από τις 28 Ιουνίου έως και χθες 590.000 πολίτες έκλεισαν ραντεβού για την πρώτη δόση εμβολίου. Από  αυτά ένα στα τρία έχει κλειστεί από νέους ηλικίας 18-29 ετών.
Η κ. Πελώνη υπενθύμισε πως η πλατφόρμα για τα ραντεβού εθελοντικών εμβολιασμών εφήβων 15-17 ετών θα ανοίξει σήμερα το απόγευμα. Αρχικά θα αφορά παιδιά που έχουν γεννηθεί έως και 15/7/2006, ενώ κάθε 15 μέρες θα ανανεώνεται και θα περιλαμβάνει και τα αντίστοιχα ηλικιακά-ημερολογικά όρια.
Στο μεταξύ, ανοίγει το απόγευμα η πλατφόρμα στην οποία μπορούν να κλείνουν ραντεβού εμβολιασμού με το εμβόλιο της Pfizer οι έφηβοι 15-17 ετών.
Συμπεριλαμβάνονται όσοι έχουν κλείσει τα 15 έτη (γεννημένοι έως 15/07/2006). Κάθε 15 μέρες θα ανανεώνεται και θα εντάσσονται όσοι έχουν κλείσει τα 15 έτη. Το ραντεβού θα μπορεί να το κλείσει οποιοσδήποτε από τους γονείς που ανήκει στην ίδια οικογενειακή μερίδα με το παιδί. Μπορεί, επίσης, να κλειστεί στα ΚΕΠ ή στα φαρμακεία. Τα παιδιά θα πρέπει να προσέρχονται για εμβολιασμό στα εμβολιαστικά κέντρα συνοδευόμενα από τον γονέα ή τον κηδεμόνα τους.
Η εκπρόσωπος επανέλαβε πως από αύριο 16 Ιουλίου έως και 31 Αυγούστου πρόσβαση σε κλειστούς χώρους ψυχαγωγίας και εστίασης θα έχουν μόνον οι εμβολιασμένοι, σε ποσοστό χωρητικότητας έως 85%, μόνο για καθήμενους.
Για τα μέτρα που θα ισχύσουν η κυρία Πελώνη επανέλαβε ότι: Στο πλαίσιο αυτό, από αύριο 16 Ιουλίου έως τις 31 Αυγούστου, οι κλειστοί χώροι ψυχαγωγίας, τα εστιατόρια, οι κινηματογράφοι, τα θέατρα μπορούν να λειτουργούν μόνο για εμβολιασμένους και να συμπληρώνουν το 85% της χωρητικότητάς τους.
Έως τις 31 Αυγούστου σε όλους τους χώρους ψυχαγωγίας επιτρέπεται η παρουσία μόνο καθήμενων πελατών. Οι εξωτερικοί χώροι στους οποίους λειτουργούν οι επιχειρήσεις αυτές μπορεί να είναι αμιγείς ή μικτοί.
Οι αθλητικοί αγώνες θα διεξάγονται με θεατές μόνο σε αμιγείς χώρους, κλειστούς ή ανοιχτούς και η χωρητικότητά τους θα ανέρχεται στο 80%.
Οι έλεγχοι θα είναι αυστηροί. Στην πρώτη παράβαση για τα καταστήματα κάτω των 200 τ.μ., το διοικητικό πρόστιμο ορίζεται στα 2.000 ευρώ και 7 ημέρες αναστολή λειτουργίας από την επομένη, ενώ για τα καταστήματα άνω των 200 τ.μ., το πρόστιμο θα είναι 5.000 ευρώ και αναστολή λειτουργίας επίσης από την επομένη για 7 ημέρες.
Στην περίπτωση δεύτερης παράβασης, για όλα τα καταστήματα ανεξαρτήτως τετραγωνικών, επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 10.000 ευρώ και αναστολή λειτουργίας από την επομένη για 15 ημερολογιακές ημέρες.
Σε περίπτωση τρίτης παράβασης, για όλα τα καταστήματα ανεξαρτήτως επιφάνειας, προβλέπεται προσωρινή αφαίρεση άδειας λειτουργίας του καταστήματος για 60 ημερολογιακές ημέρες.