Ένα 40% των νεοσύλλεκτων της επόμενης ΕΣΣΟ θα υπηρετήσει στα σύνορα, μια μεγάλη αλλαγή σε σχέση με το τι ισχύει σήμερα. Στόχος του υπουργείου Εθνικής Άμυνας να ενισχύσει τα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο λόγω των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών.

Η κυβέρνηση και το υπουργείο Εθνικής Άμυνας έχουν αποφασίσει να αυξήσουν τη δύναμη του στρατού στον Έβρο με οπλίτες και αξιωματικούς, και συγκεκριμένα υπολογίζεται ένα 40% των νεοσύλλεκτων της επόμενης ΕΣΣΟ να υπηρετήσει στα σύνορα. Ο λόγος για αυτήν την απόφαση είναι η βεβαιότητα της αύξησης των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών και η εκτίμηση ότι ο Ταγίπ Ερντογάν θα κατευθύνει τις ροές στα σύνορα του Έβρου. svg%3E
Αυξάνονται σταδιακά οι μεταθέσεις

Ήδη η κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε ενέργειες προκειμένου να αυξήσει το δυναμικό του στρατού στον ακριτικό νομό. Από τις προηγούμενες σειρές των νέων που παρουσιάζονται στα ΣΥΠΟ (Σημεία Υποδοχής Οπλιτών) έχουν αυξηθεί σταδιακά οι μεταθέσεις προς τη συνοριογραμμή και εντός του καλοκαιριού θα επιτευχθεί το συγκεκριμένο ποσοστό. Παράλληλα στον Έβρο θα μετατεθούν επίσης και πολλά μόνιμα στελέχη του Στρατού Ξηράς πάρα πολύ σύντομα. Την ίδια ώρα έχουν καταγραφεί ενδελεχώς όλα τα κενά και οι παραλείψεις που υπήρξαν κατά την τελευταία απόκρουση του μεταναστευτικού κύματος τον περασμένο Φεβρουάριο και Μάρτιο. Παρά το γεγονός ότι κρίθηκε επιτυχημένη, υπήρχαν κάποια μικροκενά που τώρα έχουν ήδη καλυφθεί και ο φράχτης που θα μπει σύντομα θα θωρακίσει ακόμη περισσότερο το ελληνικό έδαφος.
Η στάση της Frontex

Προειδοποίηση προς την Τουρκία να μην κλιμακώσει ξανά την ένταση στα ελληνοτουρκικά σύνορα εξαιτίας του μεταναστευτικού, απηύθυνε ο διοικητής της Frontex, Φαμπρίς Λεζερί, με δηλώσεις στον γερμανικό μιντιακό όμιλο, Funke. Ειδικότερα, όπως ανέφερε ο κ. Λεζερί «εάν η Τουρκία δημιουργήσει μια νέα κατάσταση ανάλογη του Μαρτίου, τότε η Frontex θα ενισχύσει ακόμη περισσότερο τις δυνάμεις της στην Ελλάδα. Εάν δημιουργηθεί νέα κρίση, η Frontex θα ανεβάσει τον αριθμό του προσωπικού της στα 1.500 άτομα, στέλνοντας ακόμη 900 άτομα στην Ελλάδα».

Ο ίδιος πρόσθεσε πως «η Τουρκία βρίσκεται σε μια δύσκολη γεωπολιτική κατάσταση. Τους τελευταίους μήνες Τούρκοι αστυνομικοί στον Έβρο έχουν πυροβολήσει τουλάχιστον πέντε φορές προς την Ελλάδα, ευτυχώς δίχως να υπάρξει κάποιος τραυματισμός». Σύμφωνα με στοιχεία της Frontex, τον Μάιο διαπιστώθηκε μεγάλη αύξηση των παράνομων μεταναστευτικών ροών προς την Ευρώπη, με 4.300 εισόδους. Σημαντικότερη πύλη εισόδου,σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, παραμένουν τα ελληνοτουρκικά σύνορα, όπου τον Μάιο διαπιστώθηκαν 1.250 παράνομες είσοδοι, οκταπλάσιος αριθμός από τον αντίστοιχο του Απριλίου.