Στην εξιχνίαση 12 περιπτώσεων ένοπλων ληστειών, εκ των οποίων οι 11 σε καταστήματα ψιλικών και η μια σε κατοικία, προχώρησαν οι διωκτικές αρχές της Θεσσαλονίκης, ταυτοποιώντας ως δράστες δυο αλλοδαπούς, αλβανικής υπηκοότητας τους οποίους συνέλαβαν τα ξημερώματα της 31ης Ιουλίου.
Μετά από οργανωμένη επιχείρηση, στην κατοχή τους βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ένα μαχαίρι και αντικείμενα που φορούσαν κατά την τέλεση της ληστείας στην περιοχή της Πολίχνης.
Σύμφωνα με τους αστυνομικούς του Τμήματος Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας, κατά τον έλεγχο οι δύο άνδρες αντιστάθηκαν σθεναρά. Παράλληλα, σχηματίστηκε δικογραφία για συνέργεια σε βάρος δύο ακόμη ομοεθνών τους, ήδη κρατούμενων σε Καταστήματα Κράτησης.
Ο πρώτος από τους φερόμενους ως δράστες, συνελήφθη για παράβαση της νομοθεσίας που αφορά σε όπλα, αλλά και δυνάμει εντάλματος Ανακριτικού Τμήματος Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης και ο δεύτερος για αντίσταση. Σε βάρος τους σχηματίσθηκε δικογραφία για ληστείες κατά συναυτουργία και κατά συρροή, δυνάμει της οποίας εκδόθηκαν εντάλματα σύλληψης και οι δύο άντρες συνελήφθησαν εκ νέου.
Πώς δρούσαν
Σύμφωνα με την αστυνομική έρευνα, ο πρώτος εκ των συλληφθέντων, από τον Οκτώβριο του 2020 έως τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους, ενεργώντας είτε μόνος του είτε από κοινού με τους συνεργούς του, διέπραξε 11 ένοπλες ληστείες σε καταστήματα ψιλικών και μία ληστεία σε σπίτι, με τη δράση του να εντοπίζεται στις περιοχές Άνω Πόλης, Τούμπας, Καλαμαριάς, Συκεών, Πολίχνης και Ευόσμου.
Ο δεύτερος συλληφθείς φέρεται να συμμετείχε σε ληστεία καταστήματος ψιλικών στην Πολίχνη με απειλή χρήσης σφυριού, ενώ οι ήδη κρατούμενοι συνεργοί τους, συμμετείχαν σε πέντε περιπτώσεις ληστειών σε παρόμοιες επιχειρήσεις, καθώς περίμεναν σε ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο, προκειμένου να διευκολύνουν τη διαφυγή μετά την τέλεση των αξιόποινων πράξεων.
Το όχημα βρέθηκε και κατασχέθηκε, ενώ στο εσωτερικό του εντοπίσθηκε το πιστόλι που χρησιμοποιούσε ο δράστης.
Οι ομοεθνείς συνεργοί τους, για τους οποίους σχηματίστηκε δικογραφία, είναι ήδη κρατούμενοι σε Καταστήματα Κράτησης για περιπτώσεις ανθρωποκτονίας και ληστείας αντίστοιχα.
Οι συλληφθέντες, οι οποίοι έχουν απασχολήσει και στο παρελθόν τις Αρχές για διάφορα αδικήματα, θα οδηγηθούν στον ανακριτή.