Ο Φεβρουάριος είναι μήνας “γενεθλίων της σχεδίας”, αλλά και ο μήνας που υλοποιούνται μια σειρά δράσεων σε όλα τα περιοδικά δρόμου του πλανήτη στο πλαίσιο της “Διεθνούς Εβδομάδας Πωλητών Περιοδικών Δρόμου”.

Μία από τις πλέον δημοφιλείς είναι η δράση «Πωλητής για μία ώρα». Και φέτος, λοιπόν, άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών, συμπολίτες μας που διακρίνονται με το έργο τους ο καθένας στον δικό του χώρο, φίλοι αναγνώστες και υποστηρικτές  φόρεσαν το κόκκινο γιλέκο των πωλητών της «σχεδίας» και κατέλαβαν για μία ώρα ένα από τα πόστα στους δρόμους της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας. Η δράση έλαβε χώρα σήμερα Σάββατο 8 Φεβρουαρίου.  Επιπλέον, και φέτος, σε όλη τη διάρκεια της εβδομάδας (3-9) Φεβρουαρίου, στη δράση συμμετέχουν ομαδικά φορείς, ιδρύματα, γραφεία και εταιρείες, ακόμη και σχολεία.

Στη Θεσσαλονίκη, την αρχή έκαναν χθές Παρασκευή φοιτητές και καθηγητές του Τμήματος Δημοσιογραφίας του ΑΠΘ, ακολουθούμενοι από πρόσφυγες και μετανάστες καθώς και εργαζόμενους στον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης.

Σήμερα στους δρόμους της Θεσσαλονίκης με τα γιλέκα της Σχεδίας βγήκαν ο πρεσβευτής Βέλτιστων Πρακτικών του ΟΗΕ Αλέξανδρος Τανασκίδης (Τσιμισκή και Ίωνος Δραγούμη), ο καλλιτέχνης Γιώργος Μαυρίδης (Τσιμισκή και Αριστοτέλους), η σκηνοθέτρια και ηθοποιός Βαρβάρα Δουμανίδου (Τσιμισκή και Ε. Αμύνης), ο ηθοποιός Μάκης Παπαδημητρίου (Τσιμισκή και Κ.Ντηλ), η διευθύντρια του Ιδρύματος «Μέλισσα» Βασιλεία Μαύρου (πλατεία Αγίας Σοφίας), η συγγραφέας  Χαρά Χρυσάφη (Τσιμισκή και Π.Π.Γερμανού), η ψυχοθεραπεύτρια Νέλη Βυζαντιάδου (Τσιμισκή και Π.Π. Γερμανού), η δημοσιογράφος της ΕΡΤ- 3 Κατερίνα Ρενιέρη (Τσιμισκή και Ν. Φωκά), η κοινωνική ανθρωπολόγος στο Solidarity Now Σοφία Γκαρανέ (Ερμού και Αριστοτέλους), ο καθηγητής Συμβολικής και Δογματικής Θεολογίας στο ΑΠΘ και μουσικός Χρυσόστομος Σταμούλης (Τσιμισκή και Αγ. Σοφίας),  η αντιπεριφερειάρχης της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης και πρόεδρος του Οργανισμού Τουρισμού Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου (Τσιμισκή και Γρ. Παλαμά), η ραδιοφωνική παραγωγός Πέτρα Καρυώτη (Μητροπόλεως και Αριστοτέλους),οι δημοσιογράφοι Ναυσικά Γκράτσιου (Τσιμισκή και Π. Μελά), Κωστής Ζαφειράκης (Τσιμισκή και Κομνηνών), Νικόλ Καζαντζίδου (Τσιμισκή και Βενιζέλου), Αλεξάνδρα Παπαδάκη (Τσιμισκή και Κ. Ντηλ), Έλενα Παπαδημητρίου (Τσιμισκή και Δ. Γούναρη), Έρη Χριστοφορίδου (Τσιμισκή και Αριστοτέλους), μέλη της ομάδας του TFC Magazine(Τσιμισκή και Π. Μελά), εργαζόμενοι των εταιρειών Oxygen (Τσιμισκή και Δημ. Γούναρη) και Teleperformance (Τσιμισκή και Αγ. Σοφίας), εκπρόσωποι του Κέντρου Προστασίας Ανηλίκων «Φάρος του Κόσμου» (Μητροπόλεως και Αγ. Σοφίας), όπως και μαθητές και καθηγητές των εκπαιδευτηρίων «Βασιλειάδη» (Τσιμισκή και Βενιζέλου).

Νέλη Βυζαντιάδου
Βαρβάρα Δουμανίδου
Νικόλ Καζαντζίδου
Μάκης Παπαδημητρίου
Γιώργος Μαυρίδης
Κωστής Ζαφειράκης

Αντίστοιχη δράση πραγματοποιήθηκε σήμερα και στην Αθήνα στην οποία συμμετείχαν η συγγραφέας Άννη Θεοχάρη και οι ηθοποιοί Λεωνίδας Κακούρης, Αλίνα Κωτσοβούλου και  Ντορέττα Παπαδημητρίου, ο παρουσιαστής Γιώργος Λέντζας (πλατεία Αγίας Ειρήνης), ο ζαχαροπλάστης και συγγραφέας Στέλιος Παρλιάρος (οδός Βουκουρεστίου και Πανεπιστημίου),  οι συγγραφείς Άλκηστις Χαλικιά (Μετρό Ακρόπολη), Γιώργος Ευγενιάδης (Μετρό Πανεπιστήμιο, έξοδος Βιβλιοθήκη), οι τραγουδίστριες Μάγδα Βαρούχα (πλατεία Συντάγματος) και Ματούλα Ζαμάνη(στη λαϊκή αγορά των Εξαρχείων, επί της οδού Καλλιδρομίου), οι ηθοποιοί Αλεξάνδρα Αϊδίνη (πλατεία Κοραή), Δημήτρης Λιόλιος (πλατεία Κολωνακίου),  Κλέλια Ρένεση (πλατεία Καπνικαρέας), Γιούλικα Σκαφιδά (πλατεία Συντάγματος, οδός Ερμού), Γιάννης Στάνκογλου (πλατεία Κολωνακίου), Βασίλης Χαραλαμπόπουλος (πλατεία Συντάγματος), Γιώργος Χρανιώτης(πλατεία Κολωνακίου),  οι υπερμαραθωνοδρόμοι Πέτρος Παρθένης και Σπύρος Λογοθέτης (πλατεία Συντάγματος, οδός Ερμού),ο διευθυντής και Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών κ. Εμμανουήλ Πλειώνης (Μετρό Μοναστηράκι, έξοδος Αθηνάς), ο Γενικός Γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας κ. Γιώργος Σταμάτης (Μετρό Ακρόπολη), ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Αθήνα Είσαι Εσύ» κ. Παύλος Γερουλάνος (Μετρό Πανεπιστήμιο, έξοδος Βιβλιοθήκη), καθώς και οι δημοσιογράφοι  Γιώργος Ευγενίδης (Μετρό Πανεπιστήμιο, έξοδος Βιβλιοθήκη), Νίκος Καρμοίρης (Μετρό Μοναστηράκι, έξοδος Αθηνάς), Ελευθερία Κουμάντου (λαϊκή Εξαρχείων, επί της οδού Καλλιδρομίου), Γιάννης Πολίτης (οδός Βουκουρεστίου και Πανεπιστημίου) και Ευθύμης Σαββάκης (πλατεία Συντάγματος).

Γιάννης Στάνκογλου
Βασίλης Χαραλαμπόπουλος
Λεωνίδας Κακούρης
Ντορέττα Παπαδημητρίου

 

«Πάνω από 100 εφημερίδες δρόμου, 34 χώρες, 5 ήπειροι, 24 γλώσσες, 9.300 άστεγοι πωλητές κάθε μέρα, 21.000 άστεγοι πωλητές κάθε χρόνο, 2.000 εθελοντές, 5.000.000 αναγνώστες, 20.000.000 πωλήσεις για το 2017, που σημαίνει 2.300.000€ έσοδα μηνιαίως και 27.000.000€ ετησίως έσοδα για τους πωλητές παγκοσμίως και, συνάμα, 1 φωνή ενωμένη ενάντια στη φτώχεια» είναι το σύνθημα του Διεθνούς Δικτύου Εφημερίδων του Δρόμου (International Network of Street Papers – INSP, www.insp.ngo).

Αναμνήσεις: Έναν χρόνο πριν, στη δράση «πωλητής για μια ώρα», ο Γιώργος Κοτανίδης φόρεσε το κόκκινο γιλέκο και βγήκε με την κα. Δήμητρα, στη λαϊκή των Εξαρχείων.

Αν έγινα πλούσιος; Όχι, γιατί οι γονείς μας είχαν ένα χούι: δεν μας έλεγαν ποτέ να γίνουμε πλούσιοι, αλλά καλοί άνθρωποι. Αυτό προσπάθησα να ακολουθήσω. Δεν ήθελαν τα παιδιά τους να τα έχουν όλα. Ήθελαν να μην τους λείπει τίποτα από τα απαραίτητα. Όμως, είμαι ευτυχισμένος με την δουλειά του ηθοποιού, που διάλεξες τότε εσύ για μένα! Έκανα και την ωραία βιβλιοθήκη που ονειρεύτηκες. Αγάπησα τους ποιητές, που μου άνοιξαν τα μάτια! Γράφω και βιβλία, θεατρικά έργα και σενάρια. Η ζωή μου είναι δημιουργική. Δεν έχω βέβαια την δική σου αθωότητα, αλλά πάντα κάτι χάνεις όταν αγωνίζεσαι στην ζωή“.

Λόγια γραμμένα από τον Γιώργο Κοτανίδη, που μέσα από το “γράμμα στο νεότερο εαυτό μου” μιλά στον δωδεκάχρονο Γιωργάκη. Πριν λίγο καιρό του είχαμε ζητήσει να γράψει το γράμμα αυτό για το περιοδικό μας και εκείνος είχε δεχτεί με χαρά.

Τον ευχαριστούμε για τις σκέψεις που μοιράστηκε μαζί μας, για τις φορές που φώναξε τη λέξη “σχεδία”, για τις μουσικές που μας χάρισε. Πάνω από όλα, όμως, ευχαριστούμε έναν φίλο, αγωνιστή και άνθρωπο, που στάθηκε δίπλα στους αδύναμους αυτού του κόσμου.

(Αναμνήσεις: Έναν χρόνο πριν, στη δράση «πωλητής για μια ώρα», φόρεσε το κόκκινο γιλέκο και βγήκε με την κα. Δήμητρα, στη λαϊκή των Εξαρχείων, να φωνάξει «σχεδία», «αγάπη», «αλληλεγγύη, «αξιοπρέπεια» και παραμονή Χριστουγέννων όταν, για μια ακόμη φορά, ανταποκρίθηκε σε κάλεσμά μας και ήρθε στο χριστουγεννιάτικο πάρτι μας να παίξει τις μουσικές του.)  Πηγή: www.shedia.gr

 

Για περισσότερες πληροφορίες: Περιοδικό Δρόμου «σχεδία»

Φράγκων 24, 546 25 Θεσσαλονίκη

Νικίου 2 10560  Αθήνα

Τ: 2313 013605, 213 0231220

www.shedia.gr

info@shedia.gr

f: shedia.streetaper

tw: _shedia

Instagram: shedia_home