Η τεχνολογία και η πρόσβαση στους Η/Υ και το διαδίκτυο, έχει επηρεάσει θετικά την ποιότητα ζωής, η οποία γίνεται πιο… «ψηφιακή».
Η εξοικείωση των ατόμων τρίτης ηλικίας αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα πρόσβασης στη γνώση, στην ελευθερία επιλογής των πηγών πληροφόρησης και στη συμμετοχή στα κοινωνικά δρώμενα.

Δίκτυο εθελοντών στελεχωμένο από άτομα άνω των 60 ετών τα οποία καταρτίστηκαν στην ασφαλή χρήση ηλεκτρονικών συναλλαγών είναι έτοιμο να υποστηρίξει τους ηλικιωμένους που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες της ψηφιακής εποχής, μετά την ολοκλήρωση της δράσης «Ψηφιακές Κοινότητες Τρίτης Ηλικίας» από την Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας, στο πλαίσιο του προγράμματος Active citizens fund.

Συνολικά, 200 άτομα ηλικίας 60 ετώ και άνω σε δέκα επαρχιακές πόλεις της Ελλάδας, ανάμεσά τους η Ναύπακτος, τα Χανιά, η Βέροια, η Λαμία, η Ερμούπολη, η Ρόδος, έλαβαν κατάρτιση -μέσω μονoήμερων εργαστηρίων που διενεργήθηκαν πανελλαδικά- για την ασφαλή χρήση πιστωτικής / χρεωστικής κάρτας, τη διαδικτυακή τραπεζική και αγορές προϊόντων και υπηρεσιών, την αποφυγή εξαπάτησης και προστασία τραπεζικών λογαριασμών, την εξυπηρέτηση καταναλωτικών και στεγαστικών δανείων και πιστώσεων και τις ειδικές παροχές προς άτομα τρίτης ηλικίας εκ μέρους των ΔΕΚΟ.

Οι δράσεις επικεντρώθηκαν στη μελέτη διερεύνησης αναγκών των επωφελούμενων, την τηλεκατάρτιση, καθώς και την ίδρυση και λειτουργία Εθελοντικών Τοπικών Ομάδων. Επίσης με την ολοκλήρωση της κατάρτισης δημιουργήθηκε ένα εθελοντικό δίκτυο άσκησης συνηγορίας, το οποίο αριθμεί πενήντα μέλη και είναι έτοιμο πλέον να μεταδώσει τις γνώσεις που αποκόμισε από τα εργαστήρια.

Οι Εθελοντικές Τοπικές Ομάδες θα είναι σε θέση να παρέχουν βοήθεια στις κοινότητες τρίτης ηλικίας της πόλης τους, ώστε να αντεπεξέλθουν στις νέες ψηφιακές απαιτήσεις που προκύπτουν στην καθημερινή τους ζωή, έχοντας ως Μονάδα Κεντρικής Υποστήριξης την Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας.

Τόσο οι δράσεις όσο και τα αποτελέσματα του έργου «Ψηφιακές Κοινότητες Τρίτης Ηλικίας» παρουσιάστηκαν σε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου από την Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας.

Τη σημασία της ασφαλούς χρήσης χρηματοπιστωτικών προϊόντων, υπηρεσιών και διαδικασιών στην ψηφιακή εποχή, ειδικά, στην περίοδο όπου η ψηφιακή μετάβαση επιταχύνεται εξαιτίας της πανδημίας του COVID-19 ανέδειξε στην ομιλία του, ο Πρόεδρος της Ένωσης Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας, Απόστολος Ραυτόπουλος.

Τόνισε δε, την επίτευξη του στρατηγικού στόχου του έργου, δηλαδή, τη βελτίωση της κατάστασης κοινωνικής ένταξης των ηλικιωμένων, που πραγματοποιήθηκε μέσω της ίδρυσης και δραστηριοποίησης των πενταμελών Εθελοντικών Τοπικών Ομάδων στις 10 πόλεις που υλοποιήθηκε.

Αναφερόμενος στην μέθοδο της τηλεκατάρτισης, που προέκυψε μέσα από τον ανασχεδιασμό του έργου λόγω των αναγκών που δημιούργησε η πανδημία, ο κύριος Ραυτόπουλος τόνισε ότι «δεν θα είχε πραγματοποιηθεί χωρίς την υποστήριξη των Εργατικών Κέντρων που διέθεσαν κατάλληλες αίθουσες και εξοπλισμό».

Αξίζει να σημειωθεί ότι το πρόγραμμα Active citizens fund, χρηματοδοτείται από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία και είναι μέρος του χρηματοδοτικού μηχανισμού του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) περιόδου 2014 – 2021, γνωστού ως EEA Grants.

Στόχο έχει την ενδυνάμωση και την ενίσχυση της βιωσιμότητας της κοινωνίας των πολιτών και την ανάδειξη του ρόλου της στην προαγωγή των δημοκρατικών διαδικασιών, την ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών στα κοινά και την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Για τη χώρα μας, τη διαχείριση της επιχορήγησης του προγράμματος Active citizens fund έχουν αναλάβει από κοινού το Ίδρυμα Μποδοσάκη και το SolidarityNow.