Οι εποχές ειναι δύσκολες, μια πρωτογνωρη κατασταση για ολους μας και το μένουμε σπίτι ειναι περισσότερο αναγακαιο απο ποτέ.
Γράφει ο Γιάννης Χατζηιωαννιδης
Κάποιο απο εμάς, δεν εχουμε ρπόβλημα, κάποιοι αλλοι δεν μπορουν. Αλλά το απαραιτητο στοιχείο ειναι η πειθαρχια που πρέπει να εχει ενας ανθρωπος. Η αυτοπειθαρχία σε καλυτερο επιπεδο ειναι αυτη που μπορει να κανει την παραμονή σας εντός του σπιτιού ευχάριστη. Τι σημαινει ομως αυτοπειθραχια απο επιστομηνικης αποψης;
Για κάποιους η αυτοπειθαρχία σημαίνει καταπίεση, άγχος, στέρηση, περιορισμός, απώλεια του αυθόρμητου, απώλεια της απόλαυσης και της ευχαρίστησης. Για κάποιους άλλους σημαίνει απελευθέρωση, κάθαρση από εμμονές, συνήθειες και επιζήμιες επιθυμίες, εσωτερική γαλήνη, ισορροπία, διαύγεια πνεύματος, αυτοπεποίθηση, δύναμη, αυτογνωσία. Το πώς βιώνει ο καθένας την αυτοπειθαρχία εξαρτάται βεβαίως από το τι νόημα της έχει δώσει ο ίδιος. Αν πρόκειται για άκριτη υποταγή σε «εξωτερικούς» απλά κανόνες ή στερεότυπα, σαφώς και είναι καταπίεση. Αν όμως πρόκειται για εσωτερική ανάγκη αυτοσυγκράτησης, αυτοελέγχου, για τήρηση κάποιων προσωπικών κανόνων που δομούνται με βάση το ατομικό σύστημα αξιών και στόχων, τότε είναι περισσότερο αίσθηση αυτοπραγμάτωσης, ολοκλήρωσης.
Όλοι ξέρουμε ότι δεν είναι εύκολος ο δρόμος της αυτοπειθαρχίας. Πολλοί θα μπορούσαν να αντεπιχειρηματολογήσουν και να πουν ότι δεν θέλουν να έχουν όρια στη ζωή τους και ότι επιθυμούν να ζουν στο maximum την κάθε στιγμή χωρίς εσωτερικούς αυτοπεριορισμούς, ξεπερνώντας συνεχώς τα όριά τους. Σαφώς και πρόκειται για μια σεβαστή άποψη, που σίγουρα εκφράζει αρκετούς. Όμως στην εποχή που ζούμε , με τον κορονοιό να θερίζει και να επιτίθεται στους ανθρώπους, μόνο η αυτοπειθαρχια θα μας σώσει. Πειθαρχία στους κανόνες που θεσπίζει η πολιτεία, η επιστημονική κοινότητα. Αυτοπειθαραχια, το Α και το Ω προσωπικά για μένα.

Η αυτοπειθαρχία δεν σημαίνει όμως ότι θα παραμείνουμε στάσιμοι και προβλέψιμοι για όλη την υπόλοιπη ζωή μας, ούτε ότι δεν θα ξεπερνάμε τα όριά μας και δεν θα εξελισσόμαστε.
Ούτε όμως σημαίνει από την άλλη ότι θα πρέπει να τηρείται εμμονικά. Σαφώς θα υπάρχουν οι εξαιρέσεις, αλλά και οι στιγμές όπου οι εσωτερικοί κανόνες μπορούν να αναπροσαρμόζεται και να αναθεωρούνται.
Μοναδικός στόχος της αυτοπειθαρχίας, είναι η επίτευξη της εσωτερικής ισορροπίας και η ενδυνάμωση της αίσθησης ότι το ίδιο το άτομο είναι εκείνο που ορίζει τις επιλογές του κι άρα την ποιότητα της ζωής του και όχι ανεξέλεγκτα οι συναισθηματικές ενστικτώδεις ορμές του.
“Το να ξέρεις τους άλλους είναι ευφυΐα. Το να ξέρεις τον εαυτό σου είναι σοφία. Το να κυριαρχείς στους άλλους είναι ισχύς. Το να κυριαρχείς στον εαυτό σου είναι η πραγματική δύναμη” ειχε πει ενας μεγαλος φιλόσοφος ο Λάο Τσε. Για να γνωρίσεις τον Εαυτό σου επιβάλλεται να μάθεις να τον “παρατηρείς”. Τελεία και παύλα