Το αυθεντικό digital ρολόι χεριού επιστρέφει. Το Hamilton Pulsar ήταν μία από τις εμβληματικές δημιουργίες της εποχής του διαστήματος. Με την πρωτοποριακή του τεχνολογία είχε αναστατώσει την αγορά, και η φουτουριστική του εμφάνιση το έκανε αγαπητό σε αυτούς που βλέπουν μπροστά και σε αυτούς που καθορίζουν στιλ μεταξύ των οποίων ήταν ο Jack Nicholson, ο Joe Frazier, ο Elton John και ο Keith Richards. Με το Hamilton PSR, έχουμε τη χαρά και την υπερηφάνεια να φέρουμε πίσω το αλάθητο στιλ του ψηφιακού ρολογιού που είχε αλλάξει τον κόσμο.
Η 6η Μαΐου 1970 έχει μείνει σαν μία από τις πιο σημαντικές μέρες στην ιστορία των ρολογιών χειρός. Σε μία συνέντευξη τύπου στο εστιατόριο του ξενοδοχείου Four Seasons στη Νέα Υόρκη, η Hamilton παρουσίασε για πρώτη φορά στον κόσμο το πρώτο ψηφιακό ηλεκτρονικό ρολόι για το χέρι. Το ρολόι είχε την ονομασία Pulsar από τα παλλόμενα (pulsating) αστέρια νετρονίων που εκπέμπουν ακτίνες ακτινοβολίας σε εξαιρετικά ακριβείς συχνότητες, κάτι που φαινόταν να έχει βγει από έργο επιστημονικής φαντασίας, χωρίς κινούμενα μέρη, χωρίς ήχο λειτουργίας και με ανυπέρβλητη ανθεκτικότητα και ακρίβεια.
Η επιστήμη όμως δεν ήταν καθόλου φαντασία. Αυτός ο έξυπνος, συμπαγής κομπιούτερ χειρός που είχε δημιουργήσει η Hamilton στην έδρα της, στο Lancaster της Πενσιλβανίας, επρόκειτο να αλλάξει τον τρόπο που διαβάζουμε και λέμε την ώρα.
Το κοινό πήρε για πρώτη φορά μία πρώτη γεύση από το πρωτότυπο δείγμα του Pulsar στην εκπομπή της Αμερικάνικης τηλεόρασης The Tonight Show, όταν ο παρουσιαστής Johnny Carson έκανε μία επίδειξη του μοναδικού τρόπου λειτουργίας του ρολογιού: πατώντας ένα κουμπί στο πλάι του, η ώρα άρχιζε να αναβοσβήνει με κόκκινα LED ψηφία επάνω στη σκοτεινή οθόνη, ενώ κρατώντας το κουμπί πατημένο για λίγο περισσότερο, αποκαλύπτονταν και τα δευτερόλεπτα να τρέχουν. Το ρολόι μπορούσε να ρυθμιστεί μέσω μία μαγνητικής βελόνας κρυμμένης μέσα στο μπρασελέ.
Το παρθενικό εκείνο Hamilton Pulsar, το P1, λανσαρίστηκε στην αγορά το 1972, με ένα πρωτότυπο design διαστημικής εποχής που ταίριαζε με την πρωτοποριακή του τεχνολογία. Με την avant-garde κάσα του σε σχήμα “μαξιλαράκι” και μπρασελέ από κίτρινο χρυσό των 18 καρατίων, ήταν αναμφισβήτητα ένα προϊόν για την ελίτ, με τιμή 2.100 δολαρίων, όσο στοίχιζε δηλαδή και ένα οικογενειακό αυτοκίνητο. Ο Elvis Presley ήταν ένας από τους πρώτους εκείνους που πρόλαβαν να αρπάξουν ένα από τα 400 κομμάτια.
Την επόμενη χρονιά, ο υπολογιστής χειρός ήταν έτοιμος για το πλατύ κοινό. Το ανοξείδωτο ατσάλινο Pulsar P2, με πιο στρογγυλεμένο design στην κάσα του και με βελτιωμένη μονάδα του μικροτσίπ, κυκλοφόρησε το 1973, πρωτοπορώντας στην αγορά ψηφιακών ρολογιών που μόλις γεννιόταν. Κατασκευασμένο σε μεγάλο μέγεθος, γνώρισε κολοσσιαία επιτυχία. Ανάμεσα σε αυτούς που το φόρεσαν ήταν ο Keith Richards, ο Joe Frazier, ο Elton John, ο Giovanni Agnelli και ο Πρόεδρος των Η.Π.Α. Gerald Ford. Ήταν η επιτομή του cool.
Με το νέο Hamilton PSR, ενδυναμώνουμε αυτή την εικόνα του στιλ και της τεχνολογίας των 1970s ακόμα μια φορά. Υπάρχουν δύο εκδοχές του PSR για να διαλέξετε: μία σε ανοξείδωτο ατσάλι και μία σε ανοξείδωτο ατσάλι με επικάλυψη PVD κίτρινου χρυσού, σε περιορισμένη έκδοση 1.970 κομματιών.
Και τα δύο ρολόγια διαθέτουν κάσα με το ακαταμάχητο στιλ “φαρδύ μαξιλαράκι” του P2, με τις ίδιες διαστάσεις των 40.8 mm x 34.7 mm. Τα ρολόγια είναι αδιάβροχα σε βάθος 10 bar (100m).
Μία από τις διαφορές με την παλαιά εκδοχή είναι η οθόνη της ώρας. Το Hamilton PSR διαθέτει ένα υβριδικό display συνδυάζοντας την τεχνολογία της ανακλαστικής οθόνης υγρών κρυστάλλων LCD (Liquid Crystal Display) και την τεχνολογία των διόδων οργανικής εκπομπής φωτός OLED (Organic Light Emitting Diodes). Πιέζοντας το κουμπί και πάλι εμφανίζονται φωτεινά κόκκινα ψηφία OLED με το γνωστό ‘digit dot’ στιλ με τις κουκίδες, ενώ η οθόνη LCD εξασφαλίζει ότι η ώρα θα φαίνεται καθαρά σε οποιεσδήποτε συνθήκες φωτός στη μέρα. Επιπλέον, χωρίς backlight, η οθόνη έχει πολύ χαμηλή κατανάλωση ενέργειας.
Το Hamilton PSR είναι μία σύγχρονη υπενθύμιση του πού και πότε ξεκίνησε ο ψηφιακός κόσμος, και τι σήμαινε κάποτε η digital καταγραφή του χρόνου. Ακριβώς όπως ήταν τότε, το PSR παραμένει η επιτομή του cool και ένα ρολόι για όσους, φορώντας το, θέλουν να δηλώσουν κάτι.

https://gr.askmen.com/