Πραγματοποιήθηκε κάτω από άκρα μυστικότητα και σε περιοχή που δεν ανακοινώνεται η πρώτη δοκιμαστική κοινή πτήση δύο drones τα οποία θα πάρουν μέρος σε αγώνες ταχύτητας που οι διοργανωτές χαρακτηρίζουν ως την… Formula 1 των αιθέρων. Πρόκειται επί της ουσίας για την πρώτη έστω και ανεπίσημη αναμέτρηση σε αυτό το νέο μηχανοκίνητο σπορ.
Οι αγώνες θα γίνονται με το Mk3 που αποτελεί ένα υβρίδιο ενός ελικοπτέρου, ενός μαχητικού τζετ και ενός αγωνιστικού αυτοκινήτου της Formula 1. Πρόκειται για ένα ηλεκτροκίνητο όχημα που απογειώνεται και προσγειώνεται κάθετα ενώ μπορεί να πιάνει 0-100 χλμ./ώρα σε 2.8 δευτερόλεπτα. Διαθέτει οκτώ έλικες, ένα κοκπιτ από ανθρακονήματα, μπορεί να πετάει με ταχύτητα 120 χλμ./ώρα και λειτουργεί με τηλεχειρισμό από έναν πιλότο που βρίσκεται σε έδαφος. Κατασκευάστρια εταιρεία είναι η Alauda Aeronautics που εδρεύει στην Αυστραλία και στην δημιουργία του drone συμμετέχει η βρετανική εταιρεία Airspeeder με τις δύο εταιρείες να έχουν τον ίδιο ιδρυτή και ιδιοκτήτη.
Για την κατασκευή του Mk3 προσλήφθηκαν μηχανικοί και σχεδιαστές που εργάζονταν σε κορυφαία ονόματα του αεροναυπηγικού τομέα καθώς και αυτόν της Formula 1 όπως η Mclaren, η Boeing, η Jaguar η Rolls-Royce κ.α. Η Alauda και η Airspeeder κατασκευάζουν δέκα Mk3 τα οποία αναμένεται να αποκτηθούν από διάφορες εταιρείες και θα συμμετέχουν στο πρώτο πρωτάθλημα αγωνιστικών ιπτάμενων οχημάτων που σχεδιάζεται να διοργανωθεί το 2022.
Το Mk3 διαθέτει ένα σύστημα ραντάρ παρόμοιο με αυτό που διαθέτουν τα αυτόνομα αυτοκίνητα για να μην τρακάρουν ώστε να αποφεύγονται οι συγκρούσεις κατά την διάρκεια των αγώνων. Η μπαταρία του έχει αυτονομία 15 λεπτών οπότε κατά την διάρκεια των αγώνων θα γίνονται στάσεις παρόμοιες με τα pit stop στην Formula 1. Οι κατασκευαστές του Mk3 και οι εμπνευστές της διοργάνωσης δηλώνουν ικανοποιημένοι από όσα είδαν σε αυτή την πρώτη πτήση που πήραν μέρος περισσότερα από ένα σκάφη και ο σχεδιασμός του πρωταθλήματος προχωρά σύμφωνα με τον προγραμματισμό.