Ένα μοναδικό ρεσιτάλ θα παρουσιάσει η Γιοβάννα με αφορμή τις έξι δεκαετίες που συμπληρώνει η θρυλική πορεία της στο χώρο της ελληνικής δισκογραφίας, στο Θέατρο Αριστοτέλειον με τίτλο «Θεσσαλονίκη κι εγώ», το Σάββατο 7 Δεκεμβρίου 2019.

Στο πιάνο την συνοδεύει ο Χρήστος Κουμούσης.

Πολυδιάστατη και πολυβραβευμένη καλλιτέχνιδα που γεύτηκε την δόξα της διεθνούς καριέρας σε νεαρή ηλικία, συνεργάστηκε με τους μεγαλύτερους Έλληνες συνθέτες της εποχής της (Θεοδωράκης, Πλέσσας, Ξαρχάκος, Σπανός, Μεντής κ.α), εμφανίστηκε με θριαμβευτική επιτυχία στα μεγαλύτερα θέατρα σε Ελλάδα και Ευρώπη και πούλησε εκατομμύρια δίσκους παγκοσμίως.

Η στροφή της στην λογοτεχνία, σαράντα χρόνια τώρα, έπαιξε και παίζει καθοριστικό ρόλο στην ζωή της.

 
Η Ιωάννα Φάσσου Καλπαξή (Γιοβάννα) γεννήθηκε στην Αμαλιάδα. Eίναι κόρη του γνωστού ζωγράφου Κώστα Φάσσου από την Αροανία Καλαβρύτων. Από μικρό παιδί τραγουδούσε. Στα οχτώ της χρόνια άρχισε πιάνο και μπαλέτο, ενώ ήταν μέλος παιδικής χορωδίας. Στα δεκατέσσερα άρχισε να παίρνει με πολλή προσοχή, λόγω του νεαρού της ηλικίας της, μαθήματα όπερας στο Ωδείο Αθηνών.
Ως κλασική τραγουδίστρια και κατά τη διάρκεια των σπουδών της έκανε πολλές εμφανίσεις σε κονσέρτα, μαθητικά και μη.

Έλαβε μέρος σε όλα σχεδόν τα ελληνικά φεστιβάλ του είδους μέχρι το 1969 (Αθήνα και Θεσσαλονίκη). Πρώτη της εμφάνιση ενώπιον κοινού (δίσκους και ραδιόφωνο έκανε και πιο νωρίς, μαθήτρια ακόμα του γυμνασίου), έγινε τον Οκτώβριο του 1959 στο πρώτο Φεστιβάλ Ελαφρού Τραγουδιού. Εκπροσωπώντας την Ελλάδα έλαβε μέρος και σε διεθνή φεστιβάλ. Η αρχή έγινε το 1962 με το φεστιβάλ στο Sopot της Πολωνίας. Ανάμεσα σε 24 κράτη κέρδισε το πρώτο βραβείο με το τραγούδι των Μίμη Πλέσσα – Κώστα Κινδύνη «Τι κρίμα».

Έκανε δίσκους στη Γαλλία, Ιταλία και Γερμανία, όπου το τραγούδι “Tiritombabalou” πραγματοποίησε πωλήσεις που φτάνουν τις 500.000. Στη Γερμανία επίσης έκανε και πολλές τουρνέ για τη διαφήμιση των δίσκων της. Δίσκους έκανε πολλούς και στην Ελλάδα. Τραγούδησε συνθέσεις Μίκη Θεοδωράκη, Σταύρου Ξαρχάκου, Σπήλιου Μεντή, Μίμη Πλέσσα καθώς και τραγούδια του Γιάννη Σπανού στη Γαλλία.

Παντρεύτηκε τον Δημήτρη Καλπαξή (νομικό κι επιχειρηματία) και τραγουδούσε πια μόνο στην τηλεόραση. Λίγο-λίγο, απέχοντας από το ενεργό επάγγελμα, οι εμφανίσεις της μειώθηκαν.

Τότε άρχισε να γράφει.
Μαθήτρια του μεγάλου ποιητή Γιάννη Ρίτσου, εξέδωσε τρεις ποιητικές συλλογές: «Να προλάβω» (1976), «Θα σου μιλήσω» (1980) και «Ψηλαφίζοντας» (1982), με θαυμάσιες κριτικές από τους: Δημήτρη Παπακωνσταντίνου (τέσσερες στήλες, δυο φορές, στο περιοδικό «Νέα Εστία»), Τάσο Λειβαδίτη στην εφημερίδα «Αυγή » και Φάνη Κλεάνθη στην εφημερίδα «Τα Νέα». Την ίδια περίπου εποχή γράφει στίχους, που μελοποιούνται από τον Κώστα Χατζή. Επίσης συνθέτει η ίδια πάνω στους στίχους της. Έτσι το 1981 κυκλοφόρησε ένας δίσκος της με δώδεκα τραγούδια (στίχοι και μουσική) δικά της.

Το 1986 γράφει το μυθιστόρημα «Άντε γεια», που έγινε best seller. Στη συνέχεια των ετών παραμένει πολυγραφότατη και εκδίδει συνεχώς βιβλία, μυθιστορήματα και πολλές ποιητικές συλλογές.

Θέατρο Αριστοτέλειον
Εθνικής Αμύνης 2, Θεσσαλονίκη
τηλ. 2310.262051

Γιοβάννα -«Θεσσαλονίκη κι εγώ»
Σάββατο 7 Δεκεμβρίου 2019 στις 20:30
Διάρκεια 2 ώρες με διάλειμμα