Τη δημιουργία ενός ειδικού σώματος, που θα συνεργάζεται με την ΕΛ.ΑΣ., στα πρότυπα των αντίστοιχων «πανεπιστημιακών αστυνομιών» στο εξωτερικό, για την αστυνόμευση των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, αποφάσισαν στην τηλεδιάσκεψη ο πρωθυπουργός με τους πρυτάνεις και την πολιτική ηγεσία των υπουργείων Παιδείας και Προστασίας του Πολίτη.
Στη δημιουργία ενός ειδικού σώματος, που θα συνεργάζεται με την ΕΛ.ΑΣ., για την αστυνόμευση των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, κατέληξαν στην τηλεδιάσκεψη που είχαν το απόγευμα της Δευτέρας (2/11) ο πρωθυπουργός με τους πρυτάνεις και την πολιτική ηγεσία των υπουργείων Παιδείας και Προστασίας του Πολίτη.

Το νέο σώμα θα έχει ειδική εκπαίδευση, στα πρότυπα των αντίστοιχων «πανεπιστημιακών αστυνομιών» στο εξωτερικό. Κατά πληροφορίες της «Καθημερινής», το σχέδιο προβλέπει πρόσληψη νέων αστυνομικών, οι οποίοι θα εκπαιδευτούν από την ΕΛ.ΑΣ. και θα έχουν προανακριτικά καθήκοντα.

Σύμφωνα με κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, που επικαλείται το ίδιο Μέσο, θα μπορούν να παρεμβαίνουν αυτεπάγγελτα όταν διαπιστώνουν παράνομες πράξεις, συντάσσοντας σχετική δικογραφία.

Δεν έχει αποσαφηνιστεί, ωστόσο, ακόμη αν θα υπάγονται στη διοίκηση της Πρυτανείας του κάθε ιδρύματος ή θα εντάσσονται οργανικά στην Αστυνομία. Επίσης, στην τηλεδιάσκεψη αποφασίστηκαν αυστηρότερες ποινές για αδικήματα που τελούνται εντός των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων. Επιπλέον, η πρόσβαση στα ΑΕΙ θα γίνεται στο εξής μόνο με το φοιτητικό πάσο.