Νέα κακοκαιρία είναι προ των πυλών, με τους μετεωρολόγους να αναφέρουν ότι αναμένεται νέο κύμα ψύχους με το θερμόμετρο να πέφτει απότομα.

Η νέα κακοκαιρία ονομάζεται Ηφαιστίων και έχει πάρει το όνομα της από τον στενό φίλο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, τη δίδυμη ψυχή του, όπως συχνά αναφέρεται. Ο Ηφαιστίων (Αρχαία Πέλλα, 356 π.Χ – Βαβυλώνα, 324 π.Χ.), γιος του Αμύντορα, ήταν αρχαίος Έλληνας στρατηγός και ευγενής της Μακεδονίας. Ήταν ο στενότερος από όλους τους φίλους Μεγάλου Αλεξάνδρου, μεγαλωμένοι μαζί από παιδιά.

Ο Μακεδόνας βασιλικός παίδας που ανέπτυξε σχέση με τον Μέγα Αλέξανδρο η οποία παραπέμπει στη σχέση Αχιλλέα – Πάτροκλου (δεν ήταν τυχαίο άλλωστε ότι στην Τροία να στεφάνωσε τον τάφο του Πατρόκλου, ενώ αντίστοιχα ο Αλέξανδρος στεφάνωσε τον τάφο του Αχιλλέα φανερώνοντας την ισόβια φιλία ανάμεσα στους δύο άνδρες), βρέθηκε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος μετά τις αποκαλύψεις της επικεφαλής της ανασκαφικής ομάδας του τύμβου στην Αμφίπολη, Κατερίνας Περιστέρη ότι ο τάφος είναι Ηρώο του Ηφαιστίωνα κατά παραγγελία Μ. Αλεξάνδρου.

Δεν ήταν παρά μόνο μετά το θάνατο του Ηφαιστίωνα που αποκαλύφθηκε η παθολογική αγάπη του Μεγάλου Αλεξάνδρου στο πρόσωπο του χιλίαρχου του εταιρικού ιππικού, ναύαρχου και παιδικού του φίλου.

Όπως μας παραδίδει ο Έλληνας ιστορικός του 1ου αιώνα μ.Χ, Πλούταρχος, στους «Βίους Παράλληλους», «το πένθος του Αλέξανδρου για τον Ηφαιστίωνα ξεπέρασε κάθε λογικό όριο. Έβαλε να σταυρώσουν τον γιατρό που τον είχε αναλάβει. Διέταξε τους στρατιώτες να κόψουν τη χαίτη και την ουρά όλων των αλόγων του ιππικού ως ένδειξη πένθους και να γκρεμίσουν τα τείχη όλων των γειτονικών πόλεων. Αμέσως μετά, χωρίς λόγο, εισέβαλε στη χώρα των Κασσιτών και τους σφαγίασε όλους»…