Τη διατήρηση της ποινής των ισοβίων που είχαν επιβληθεί πρωτόδικα στους βασικούς κατηγορούμενους για την υπόθεση της φονικής συμπλοκής ανάμεσα σε δύο οικογένειες Ρομά, τον Μάιο του 2015, στον Δενδροπόταμο Θεσσαλονίκης κατά την οποία σκοτώθηκε ένας 18χρονος αποφάσισε την Τρίτη (21/6) το δικαστήριο.
Ο νεαρός μικροπωλητής Ισαάκ τραυματίστηκε θανάσιμα με μαχαίρι, ενώ τραυματίστηκε σοβαρά ο 50χρονος, σήμερα, πατέρας του.
Στο εδώλιο του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου κάθισε το ανδρόγυνο και τα δύο ενήλικα παιδιά του, ενώ κατηγορούμενος για την ίδια υπόθεση ήταν και ο 74χρονος παππούς τους που όμως απεβίωσε πέρσι στις φυλακές, εκτίοντας ποινή ισόβιων δεσμών.
Όπως αποφάσισε το δευτεροβάθμιο Δικαστήριο και μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων οι γονείς καταδικάστηκαν σε ισόβια κάθειρξη (και επιπλέον πρόσκαιρες καθείρξεις 11 έως 13 ετών, ο καθένας), χωρίς να τους αναγνωριστεί κανένα ελαφρυντικό. Μεταξύ άλλων κρίθηκαν ένοχοι για ηθική αυτουργία στην ανθρωποκτονία, αλλά και για απόπειρα ανθρωποκτονίας.
Για την ίδια υπόθεση είχαν καταστεί κατηγορούμενα και τα δύο παιδιά τους, ένας 26χρονος και μία 30χρονη, που με την αναγνώριση δύο ελαφρυντικών τιμωρήθηκαν με ποινές φυλάκισης 24 και 32 μηνών, αντίστοιχα (για επικίνδυνη σωματική βλάβη, συμπλοκή, οπλοχρησία). Σε αντίθεση με τους γονείς τους που επέστρεψαν στις φυλακές, για τα δύο παιδιά το Δικαστήριο αποφάσισε την αναστολή της ποινής τους.
Το φονικό περιστατικό έφερε στο προσκήνιο φόβους για βεντέτα
Η φονική συμπλοκή είχε προκαλέσει αναστάτωση στον οικισμό Ρομά, με τους κατοίκους της να μιλούν τότε για «βεντέτα», ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι λίγα 24ωρα μετά το συμβάν, τυλίχθηκαν στις φλόγες τα σπίτια των κατηγορουμένων και των συγγενών τους.
Οι δύο οικογένειες μικροπωλητών πουλούσαν την πραμάτεια τους στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, ενώ πριν από το φονικό υπήρχαν συχνά διενέξεις μεταξύ τους. Τα θύματα χτυπήθηκαν άγρια με μαχαίρια και ξύλα. Ο 18χρονος Ισαάκ υπέκυψε στα τραύματά του, ενώ ο πατέρας του νοσηλεύτηκε αρκετές μέρες στο νοσοκομείο.