
Τον Ιβάν Σαββίδη τον γνώρισα το μακρινό 2007 μέσω του στενού του συνεργάτη Θρασου Ευτυχίδη. Ήταν εκείνο το βράδυ στο ¨Μακεδονία Παλλάς¨ που επιχειρούσε για πρώτη φορά να αγοράσει τον ΠΑΟΚ.
Εκείνες τις ώρες είχε μια πρώτη κουβέντα με τον Θανάση Κατσαρή ( μαζί του ήταν και ο Θανάσης Καπετανάκης). Ήμουν ο μόνος που βρισκόταν στον χώρο. Η προσπάθεια δεν είχε θετική κατάληξη και μάλιστα κάποιοι στην Θεσσαλονίκη, ακόμη και δημοσιογράφοι, που σήμερα τον εξυμνούν…τον χλεύαζαν για το κοστούμι που φορούσε και για την καταγωγή του. Το 2009 ήμουν μαζί του στην Τραπεζούντα, όταν για πρώτη φορά είχα έρθει τόσο κοντά του, πάντα με τον Θράσο Ευτυχίδη δίπλα του. Μάλιστα εκείνη την μέρα στην Παναγία Σουμελά της Τραπεζούντας στον Πόντο. είχε μιλήσει και στον κόσμο που βρέθηκε εκεί. Μου είχε κάνει τρομακτική εντύπωση το πάθος του για τον Πόντο, το χρώμα που ειχαν οι λέξεις του. Δεν μπορούσες να μην το διακρίνεις αυτό.
Έδινε το χέρι σε κάθε έναν που τον πλησίαζε, που μιλούσε μαζί του, ενώ ο ΠΑΟΚ δεν έφευγε ποτέ από την κουβέντα. Θεωρώ τον εαυτό μου τυχερό, που ο φίλος μου Θράσος Ευτυχίδης με είχε φέρει κοντά του.
Για πολλούς από εμάς ο Πόντος είναι μια ανοιχτή πληγή και η αναφορά μας στην πατρίδα των παππούδων μας, μας προκαλεί πάντα θλίψη και γεμίζει τα μάτια μας δάκρυα. Εκείνη την ημέρα κατάλαβα ότι ο Ιβάν Σαββίδης, είναι ένας από αυτούς τους ανθρώπους, που θα μπορούσε να γυρίσει τον κόσμο ανάποδα για τον Ποντο. Ξαναμίλησα μαζί του σε τετ- α- τετ αλλες τρεις φορές. Ποτέ δεν μου αρνήθηκε δήλωση στην tv100.
Θυμάμαι τη χαρά του στο αεροδρόμιο Μακεδονία, όταν περίμενε ως φίλαθλος του ΠΑΟΚ την αποστολή της ομάδας βόλεϊ που είχε κατακτήσει το τρίτο πρωτάθλημα βόλεϊ, κερδίζοντας τον Ολυμπιακό στην Αθήνα. Αλλά και το βράδυ που ο ΠΑΟΚ κατέκτησε και μαθηματικά το πρωτάθλημα Ελλάδας στο ποδόσφαιρο. Θεωρώ τον Ιβάν Σαββίδη, θείο δώρο όχι μόνο για τον ΠΑΟΚ αλλά και για το επιχειρείν της Βόρειας Ελλάδας. Η συνέχεια της ιστορίας είναι λίγο πολύ γνωστή σε όλους.
Ο Ιβάν Σαββίδης έκανε εντυπωσιακό μπάσιμο στα κοινά της χώρας σα οδοστρωτήρας. Αγόρασε τον ΠΑΟΚ, πλήρωσε τα χρέη του, τον έκανε πρωταθλητή και κυπελλούχο, αγόρασε το Μακεδονία Παλλάς, ειχε αγοράσει την ΣΕΚΑΠ μπροστά στον κίνδυνο να την αγοράσουν οι Τούρκοι, μπήκε στο λιμάνι Θεσσαλονίκης και τέλος αγόρασε την ιστορική εφημερίδα “Έθνος¨ ενω δημιούργησε τον πανελλήνιας εμβέλειας τηλεοπτικό σταθμό OPEN. Ο Ιβάν ο τρομερός, για να θυμηθούμε την εμβληματική ταινία του Ρώσου Αϊζενστάιν, είναι ο πιο μεγάλος παίκτης της Βόρειας Ελλάδας και ένας από τους μεγαλύτερους της χώρας. Έχει δώσει θέσεις εργασίας σε πολύ κόσμο, ενώ η είσοδος του στα τουριστικά και δη στον Νέο Μαρμαρά ( Πορτο Καρρας), θα ανοίξει περισσότερο τις οικονομικές δραστηριότητές του.
Ποιος είναι όμως ο Ιβάν Σαββίδης, ένας καπνεργάτης από τη Γεωργία, που έφτασε τόσο ψηλά; Γεννήθηκε το 1959 στο χωριό Σάντα της «Μικρής Ελλάδας», όπως λέγεται η περιοχή Τσάλκα στον Πόντο της Γεωργίας.
Ξεκίνησε να ανεβαίνει τα σκαλοπάτια της ζωής ως εργάτης στην καπνοβιομηχανία «Ντονσκόι Ταμπάκ», που εδρεύει στο μονίμως παγωμένο Ροστόφ. Από το 1980, όταν και ολοκλήρωσε τη στρατιωτική θητεία του, ο Ιβάν Σαββίδης εργάστηκε στο κρατικό καπνεργοστάσιο του Ροστόφ, όπου είχε μετακομίσει με την οικογένειά του μερικά χρόνια νωρίτερα.
Από πολύ χαμηλά, κι ολοκληρώνοντας τις σπουδές Οικονομικών στο πανεπιστήμιο της πόλης, αναρριχήθηκε ταχύτατα στην ιεραρχία του εργοστασίου έως τη θέση του υποδιευθυντή. Η ιδιωτικοποίησή του, με την πτώση του σοβιετικού καθεστώτος, τον βρήκε στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας το 1992 και έναν χρόνο αργότερα στη θέση του προέδρου της.
Εγινε κολοσσός με εργοστάσια
Στο Ροστόφ ο Ιβάν έχτισε το κέντρο της οικονομικής αυτοκρατορίας του. Υπολογίζεται ότι στις εταιρείες του εργάζονται περισσότεροι από 17.000 υπάλληλοι, ενώ ο κύκλος εργασιών αγγίζει το 1δις ευρω. Ο Σαββίδης είναι πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του πολυτομεακού ομίλου Agrocom που ιδρύθηκε από τον ίδιο το 2004.
Ο όμιλος Agrocom, σύμφωνα με τo περιοδικό Forbes τοποθετείται στην 152η θέση στη λίστα των 200 μεγαλύτερων ρωσικών εταιρειών. Ο όμιλος ενώνει πάνω από 40 εταιρείες, όπου εργάζονται περισσότερα από 17 χιλιάδες άτομα. Μεταξύ 2002 και 2005, ο Σαββίδης διετέλεσε πρόεδρος της Ροστοφ.
Και πολιτικός ο Ιβάν Σαββίδης
Το 1998 εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής της Νομοθετικής Βουλής της επαρχίας του Ροστόφ. Το 2007 ανανέωσε τη θητεία του στη ρωσική Βουλή, ωστόσο το 2011 η παράταξή του «Ενωμένη Ρωσία» καταβαραθρώθηκε στις εκλογές της επαρχίας του Ροστόφ.
Με αρωγό την ορθόδοξη πίστη πέτυχε την πρώτη μεγάλη νίκη του, όταν κάποια χρόνια πριν, με αποκλειστικά δικές του ενέργειες, άνοιξε το σπουδαιότερο σύμβολο του ποντιακού Ελληνισμού, το μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά στην Τραπεζούντα του Ποντου.
Ο σωτήρας του ΠΑΟΚ
Τον Αύγουστο του 2012 αγοράζει την αγαπημένη του ομάδα, τον ΠΑΟΚ, σώζοντάς τον από βέβαιη καταστροφή. Από το 2006 ακόμη είχε δείξει ενδιαφέρον για την αγορά του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών της ΠΑΕ ΠΑΟΚ. Το όνειρο της επένδυσης στην ομάδα που συμβολίζει τις χαμένες πατρίδες έγινε πραγματικότητα για τον επιχειρηματία το καλοκαίρι του 2012. Οι διαπραγματεύσεις και οι επαφές κράτησαν περίπου πέντε μήνες μέχρι τη στιγμή που ο κ. Σαββίδης απέκτησε τον Αύγουστο του 2012 την πλειοψηφία των μετοχών της ΠΑΕ και έγινε ο νέος ιδιοκτήτης της ομάδας.
Δικαιολογώντας την επένδυσή του στον ΠΑΟΚ, ειχε πει: «Ο σύλλογος που κουβαλά την κληρονομιά της Κωνσταντινούπολης και βρίσκεται πνευματικά κοντά σε εμένα προσωπικά και σε χιλιάδες Ελληνες της πρώην Σοβιετικής Ενωσης, πρέπει να ζήσει. Αν είναι να σωθεί κάτι και θα σωθεί, αυτό πρέπει να είναι κάτι που συμβολίζει την ενότητα των δυνάμεων που ενδιαφέρονται για την επιβίωση της Ελλάδας». Υπολογίζεται ότι εως σήμερα ήδη στον ΠΑΟΚ μπήκαν 148 εκατ. ευρώ.
Η ιστορική μέρα του ΠΑΟΚ
Στις 12 Μαιου του 2015 ο Ιβάν Σαββίδης πληρώνει τα χρέη του ΠΑΟΚ και η επίσημη ανακοίνωση της ΠΑΕ τα έλεγε όλα: «Μία ιστορική μέρα ξημέρωσε για την ΠΑΕ ΠΑΟΚ. Από σήμερα ο βραχνάς των χρεών αποτελεί παρελθόν αφού ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ, Ιβάν Σαββίδης, ολοκλήρωσε την αποπληρωμή τους. Στην πρώτη συνέντευξη Τύπου που παρέθεσε το 2012 ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ ΠΑΟΚ Ιβάν Σαββίδης είχε δηλώσει ότι «τα χρέη του ΠΑΟΚ είναι πλέον και δικά μου χρέη. Εγώ δεν χρωστάω πουθενά και σύντομα δεν θα χρωστά ούτε ο ΠΑΟΚ πουθενά».
Σήμερα 12 Μαΐου 2015 γράφτηκε μια από τις σπουδαιότερες μέρες στη σύγχρονη ιστορία της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, καθώς ο βραχνάς των χρεών αποτελεί οριστικά παρελθόν!
Ο Ιβάν Σαββίδης με προσωπικές ενέργειες ολοκλήρωσε σήμερα την αποπληρωμή των χρεών που εκκρεμοδικούσαν και βάραιναν την ΠΑΕ ΠΑΟΚ από την προηγούμενη δεκαετία, εντάσσοντας την εταιρία στο πρόσφατο νομοσχέδιο που έδωσε τη δυνατότητα να αποπληρωθεί το σύνολο του χρέους.
Με την καταβολή 10.886.811 ευρώ η ΠΑΕ ΠΑΟΚ είναι από σήμερα απελευθερωμένη από τα βάρη του παρελθόντος, ενώ είναι η πρώτη και μόνη ΠΑΕ διαχρονικά που επιλέγει την πλήρη αποπληρωμή χρέους της!». Ο νυν Πρόεδρος του ΠΑΟΚ, ο οποίος έχει μπει στη λίστα του Forbes, ως ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο, δεν είναι προϊόν συγκυριών και τύχης, αλλά σκληρής δουλειάς και στοχευμένων επιλογών που τον οδήγησαν σήμερα να γίνει αυτός που πάνω κάτω, όλοι γνωρίζουμε.
Οι σχέσεις τους με τον Πούτιν
Οι δεσμοί του με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαδιμίρ Πουτιν δεν ήταν πάντα συντονισμένοι στο ίδιο μήκος κύματος και η αλήθεια είναι ότι οι σχέσεις τους έχουν περάσει από διάφορες διακυμάνσεις.
Ζεστές την εποχή που ο ομογενής επιχειρηματίας εκλέχτηκε δύο φορές στη Ρωσική Δούμα, χλιαρές αργότερα, όταν ο Σαββίδης έμεινε εκτός εκλεξιμότητας στο ψηφοδέλτιο μεταξύ 50 και πλέον υποψηφίων στην περιοχή του Ροστόφ. Ο ίδιος είχε υποστηρίξει ότι δέχτηκε μεγάλο εσωκομματικό πόλεμο από τον κυβερνήτη του Ροστόφ, Βασίλι Γκολουμπιέφ.
Το φιλανθρωπικό του έργο

Για την ώρα, πάντως, ως καλός χριστιανός και ιδρυτής από το 2000 του φιλανθρωπικού ιδρύματος που φέρει το όνομά του υλοποιεί πολιτιστικά, εκπαιδευτικά, επιστημονικά και ερευνητικά προγράμματα με προσφορές που ξεπερνούν τα 2,5 εκατ. ευρώ τον χρόνο.
Το κόκκινο σπίτι
Ειναι γνωστό επίσης στη Θεσσαλονίκη, το «κόκκινο σπίτι». Οι πληροφορίες θέλουν τον επιχειρηματία να είχε πληρώσει περισσότερα από 4 εκατομμύρια ευρώ για να το χρησιμοποιεί ως κέντρο των επιχειρηματικών του δραστηριοτήτων στην Ελλάδα ή σαν κατοικία του όταν βρίσκεται στην πόλη. Το «κόκκινο κτίριο» απέναντι από το ναό της Αγίας Σοφίας στη συμβολή των οδών Αγίας Σοφίας 31 και Ερμού 52 δεν είναι ένα απλό σπίτι.
Εργο του αρχιτέκτονα Τζενάρι, άρχισε να χτίζεται το 1926 από τον εργολάβο Ναούμ Κωστόπουλο (οικοδομική εταιρεία Νέων Χωρών) για λογαριασμό της οικογένειας του βιομήχανου μεγάλης κλωστοϋφαντουργίας Ιωάννη Λόγγου, με καταγωγή από τη Νάουσα. Αγόρασε επίσης την Βίλα Ζαρντινίδη. Το αρχοντικό της οδού Χαιρώνειας 16 είναι ένα από τα ιστορικότερα διατηρητέα κτήρια της Θεσσαλονίκης. Κτίσθηκε το 1906 σε σχέδια Βιταλιάνο Ποζέλι από την εβραϊκή οικογένεια του Μωυσή Μορπρούγκο και μέχρι πρότινος στέγαζε το Ωδείο Βορείου Ελλάδος.
Στο δια ταύτα των επενδύσεων του
Στις 10 Αυγούστου 2012 απέκτησε το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών του ΠΑΟΚ. Το Φεβρουάριο του 2013 ανέλαβε τη διαχείριση του ξενοδοχείου της Θεσσαλονίκης “Μακεδονία Παλλάς” με μηνιαίο μίσθωμα που φτάνει τα 95.000 ευρώ, και τον Μάρτιο του ίδιου έτους αγόρασε το 82% της καπνοβιομηχανίας ΣΕΚΑΠ που εδρεύει στην Ξάνθη. Σε μια κίνηση άψογης επιχειρηματικής εξυπνάδας, τον Μάρτιο του 2018 πούλησε την ΣΕΚΑΠ στην ιαπωνική Japan Tobacco. Το τίμημα για την εξαγορά είχε φτάσει σε 1,6 δισ. δολάρια (1,28 δισ. ευρώ περίπου).
Αγόρασε ποσοστό 19% του τηλεοπτικού σταθμού Mega (ο οποίος έκλεισε το 2018) και το 2017 η εταιρεία Dimera, συμφερόντων του, απέκτησε τα σήματα των εφημερίδων του ομίλου «Πήγασος» (ως τότε συμφερόντων του επιχειρηματία Φώτη Μπόμπολα), Εθνος και Ημερησία, καθώς και τον τηλεοπτικό σταθμό Epsilon TV στις 11 Αυγούστου 2017, που ανήκε στον επιχειρηματία Φίλιππο Βρυώνη. Το κανάλι Epsilon TV ωστόσο ένα χρόνο μετά αναβαθμίσθηκε και έδωσε την θέση του, στις 24 Οκτωβρίου 2018 στο Open Tv. Τον Ιούλιο του 2019 ανακοινώθηκε η λήξη της καθημερινής κυκλοφορίας του Έθνους.
Είναι ιδιοκτήτης της γυναικείας ομάδας Χάντμπολ Ροστόφ, η οποία με πολλά εκατομμύρια μπάτζετ, έχει κατακτήσει το EHF Cup, ενώ τερμάτισε τη σεζόν 2017-2018 στην Τέταρτη θέση της EHF Champions League. Είναι πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων της Ρωσίας και έπαιξε κύριο ρόλο στην αποδοχή, από το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμου των ελληνικών μειονοτήτων των γειτονικών της Μαυρης Θάλασσας χωρών, ως μέλη του. Συγκεκριμένα, από το 2004, είναι πρόεδρος της Ομοσπονδίας ελληνικών συλλόγων της Ρωσίας και από το 2006 είναι συντονιστής του ΣΑΕ της Περιφέρειας χωρών, πρώην ΕΣΣΔ.
Το 2016, σε συνεργασία του με το ΑΠΘ ιδρύθηκαν οι έδρες Ποντιακών Σπουδών, και Ρωσικής Γλώσσας και Πολιτισμού. Επίσης, τo Φιλανθρωπικό Ίδρυμα “Ιβάν Σαββίδη”, χρηματοδοτεί προγράμματα υποτροφιών.
Στις 5 Μαρτίου του 2019 ο Ιβάν Σαββίδης βρέθηκε την λίστα (Forbes) με τους 2.153 πλουσιότερους ανθρώπους του πλανήτη. Ο πρόεδρος του Δικέφαλου κατέχει μαζί με άλλους τη θέση 1511 της σχετικής λίστας με την περιουσία του να υπολογίζεται στα 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια.
Είναι παντρεμένος με την Κυριακή Σαββίδου, με την οποία έχει δύο γιους, τους Γιώργο και Νίκο. Στις 26 Φεβρουαρίου 2013, με απόφαση που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης ο Ιβάν Σαββίδης απέκτησε ελληνική ιθαγένεια, με διαδικασία τιμητικής πολιτογράφησης, με την αιτιολογία ότι “προσέφερε εξαιρετικές υπηρεσίες στην Ελλάδα”. Είναι δημότης Θέρμης από το 2017.
Πολύ ωραίο άρθρο !!!