Στον ένα χρόνο που συμπληρώνεται αυτόν τον μήνα από την έλευση της πανδημίας του νέου κορονοϊού στην Ελλάδα, αναφέρθηκε στη αρχή της τοποθέτησής του στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, εκτιμώντας πως «οΟ ιός φαίνεται ότι βρίσκεται δίπλα μας, σταδιακά όμως χάνει τη μάχη με την επιστήμη, με την εξέλιξη».

Εντούτοις, ο δήμαρχος επανέλαβε ότι «δεν πρέπει να υπάρξει ούτε μία στιγμή εφησυχασμού. Πρώτα στη δημόσια υγεία και μετά στην οικονομία».

Ακολούθως δήλωσε πως βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τους αρμόδιους που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της «μάχης» με την πανδημία, προκειμένου να ενημερώνεται για την επιδημιολογική εικόνα της πόλης. Τόνισε, δε, ότι εφόσον η κατάσταση «ξεφύγει» σε επίπεδο «κρουσμάτων, λυμάτων, νοσηλευομένων σε ΜΕΘ, ακόμη και νεκρών, θα πρέπει να επέμβουμε άμεσα» και εξήγησε πως «αν πρέπει να κλείσει κάτι, αυτό σήμερα είναι τα σχολεία. Αν πρέπει να κλείσουν όλα, αυτό να γίνει έγκαιρα».

Εκφράζοντας την αισιοδοξία του για την πορεία της πανδημίας στην πόλη, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης υπογράμμισε πως «η κατάσταση στις ΜΕΘ φαίνεται να είναι σταθερά καλή» παρότι η ανάλυση του ιικού φορτίου των λυμάτων της πόλης «δείχνει μία αύξηση του φορτίου», ενώ τα ημερήσια κρούσματα έχουν σταθεροποιηθεί, έσπευσε να συμπληρώσει.

Επίσης, επικαλούμενος τα λόγια που του μετέφερε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, ο κ. Ζέρβας υποστήριξε ότι ο εμβολιασμός προχωρά με ικανοποιητικούς ρυθμούς και «αν όλα πάνε βάσει σχεδιασμού», τότε στις αρχές Μαΐου θα έχει εμβολιαστεί το σύνολο των κατοίκων της χώρας άνω των 60 ετών και οι ομάδες υψηλού κινδύνου, «οπότε μετά θα μιλάμε για μία άλλη νόσο», είπε χαρακτηριστικά.

Ικανοποίηση για την αντιμετώπιση της «Μήδειας»

Εξάλλου, ο δήμος Θεσσαλονίκης ανταπεξήλθε καλύτερα από όλους τους υπόλοιπους δήμους της χώρας απέναντι στο κύμα κακοκαιρίας «Μήδεια», προσθέτοντας ότι οι δρόμοι έμειναν καθαροί καθ’ όλη τη διάρκεια της χιονόπτωσης. Σε αυτό το πλαίσιο ευχαρίστησε όλους όσοι ήταν παρόντες το 48ωρο της κακοκαιρίας και πρωτίστως τους εργαζόμενους του δήμου.

«Ανασαίνει» το Μουσείο Ολοκαυτώματος

Παράλληλα, ο κ. Ζέρβας ενημέρωσε το Σώμα για την πορεία κατασκευής του Μουσείου Ολοκαυτώματος Θεσσαλονίκης, λέγοντας πως την Παρασκευή τα 3.166 τετραγωνικά μέτρα που έχουν παραχωρηθεί για την κατασκευή του μουσείου, έχουν φτάσει τα 15.500 τετραγωνικά μέτρα, ώστε «να μπορέσει να κατασκευαστεί το κτήριο όπως του αξίζει, να υπάρχει ο χώρος στάθμευσης, να υπάρχει ο περιβάλλον χώρος, να υπάρχουν οι προσβάσεις, η δυνατότητα διάνοιξης της οδού Κωλέττη, όπως και η κατασκευή ενός κόμβου στη δυτική είσοδο της πόλης», όπως είπε.

Δική μας υπόθεση κάθε υπόθεση των ομάδων της πόλης

Επιπλέον, «Κάθε υπόθεση των ομάδων της πόλης είναι και δική μας υπόθεση» σημείωσε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, σημειώνοντας πως πέρα από τη λύση στα προβλήματα του Ηρακλή, το επόμενο διάστημα θα έρθει προς έγκριση στο Δ.Σ. η νέα και τελευταία φάση της έγκρισης των πολεοδομικών όρων για το πολεοδομικό σχέδιο που θα γίνει στην Τούμπα, στο πλαίσιο κατασκευής του νέου γηπέδου του ΠΑΟΚ.

«Σφυροκόπημα» Ζέρβα κατά της αντιπολίτευσης για «σπέκουλα» στη σχολική στέγη

Συν τοις άλλοις, ο κ. Ζέρβας αναφέρθηκε στη σχολική στέγη, κατηγορώντας την αντιπολίτευση για «σπέκουλα» και «επαναστατική γυμναστική» επί αυτού του θέματος. «Αυτό έχει και τα όριά του, ειδικά για τη δίχρονη προσχολική εκπαίδευση. Ο δήμος προχώρησε στην εφαρμογή νόμου του κράτους. Δεν ανακάλυψε δική του πολιτική» είπε και παρότι χαρακτήρισε σωστό τον νόμο, συμπλήρωσε πως «ο σχεδιασμός αυτή της πολιτικής ειδικά στα μεγάλα αστικά κέντρα, δεν είναι εύκολο ούτε να βρεθούν οικόπεδα, ούτε να χτιστούν σχολεία σε τρία χρόνια». Μάλιστα διαμήνυσε ότι «χρειάζονται εκατομμύρια ευρώ για τουλάχιστον μία δεκαετία, για να έχει η σχολική στέγη την κατάσταση που αξίζει στην πόλη μας». Ειδικότερα ο δήμος Θεσσαλονίκης επέλεξε τη λύση των «προκατασκευασμένων αιθουσών και όχι KIBO, οι οποίες πληρούν όλες τις προδιαγραφές για να δώσουμε άμεση λύση στην εκ του νόμου πιεστική κατάσταση», ισχυρίστηκε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης και κατηγόρησε όσους συμμετέχουν σε διαδηλώσεις σε τέτοια σχολεία, ότι εάν δεν υλοποιείτο αυτή η λύση, τότε τα νήπια δεν θα μπορούσαν να πηγαίνουν στο σχολείο, ή θα προσέφευγαν στον ιδιωτικό τομέα. «Μου κάνει αλγεινή εντύπωση, η ευκολία κομμάτων που πέρασαν από θέσεις ευθύνης, έρχονται να καταγγείλουν τι; τον εαυτό τους;», συνέχισε ο Κ. Ζέρβας.

Η διανομή των 30 νέων τμημάτων νηπιαγωγείων

Επιπροσθέτως, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης ανέφερε ότι από τα 30 νέα τμήματα νηπιαγωγείων που έπρεπε να δημιουργηθούν από την αρχή του καλοκαιριού του 2020, τα 10 από αυτά αφορούν τοποθέτηση προκατασκευασμένων αιθουσών σε αδόμητα οικόπεδα που εντοπίστηκαν, έξι αίθουσες σε αυλές νηπιαγωγείων, δύο αίθουσες σε αυλές δημοτικών, ενοικιάστηκε ένα κτήριο δίπλα από μητρικό σχολείο, δύο νέα τμήματα δημιουργούνται στο δημαρχιακό μέγαρο Θεσσαλονίκης και εννιά τμήματα στεγάζονται μέσα σε υπάρχοντα σχολικά κτήρια.

«Περιττές οι συμβουλευτικές “υπηρεσίες” για τη Νέα Παραλία»

Αναφορικά με τον διαγωνισμό που ξεκίνησε για την εργολαβία συντήρησης της Νέας Παραλίας, δήλωσε πως «είμαι από εκείνους που ό,τι έχουν υποσχεθεί στους Θεσσαλονικείς, θα κάνουν τα πάντα για να το υλοποιήσουν» και ακολούθως έκανε λόγο για τρεις «αλήθειες»:

1) Η Νέα Παραλία είναι ένα «κόσμημα» για την πόλη μας.

2) Δεν συντηρήθηκε ποτέ όπως έπρεπε

3) Η συντήρηση και η φύλαξη είναι δύσκολη και σύνθετη υπόθεση

Τούτων δοθέντων, από «την πρώτη ημέρα οι υπηρεσίες μας είναι εκεί», ενώ επί ένα χρόνο δεν έφτανε νερό στα παρτέρια στα πάρκα της παραλίας με αποτέλεσμα να ποτίζονται με βυτιοφόρα. «Ήδη οι μισοί από τους κήπους υδροδοτούνται σήμερα με παροχές από την ΕΥΑΘ με την προοπτική να υδροδοτηθούν και οι υπόλοιποι, μέχρι να μπορέσουμε να έχουμε» πρόσβαση από τις υπόγειες δεξαμενές, τις οποίες «βρήκαμε σε διαλυμένη κατάσταση», υποστήριξε ο δήμαρχος.

Ο διαγωνισμός που εξελίσσεται θα «αποκαταστήσει τα πάντα», δεσμεύθηκε ο Κ. Ζέρβας και απευθύνθηκε προς την αντιπολίτευση λέγοντας ότι «γκρίνιες, ιδιοτέλειες, συμβουλευτικές υπηρεσίες είναι περιττές».

«Ξηλώνονται» δεκάδες δέντρα στην Τσιμισκή

Πέραν αυτών, οι υπηρεσίες της Θεσσαλονίκης υπέδειξαν στη διοίκηση του δήμου να αντικαταστήσει 41 από τις 320 φτελιές επί της οδού Τσιμισκή, διότι οι κορμοί τους ήταν σε προχωρημένη σήψη λόγω ενός σκαθαριού, αποκάλυψε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης. Αυτά θα αντικατασταθούν με κελτίδες, όπως το ίδιο θα συμβεί και με τις περισσότερες φτελιές της οδού, ώστε μέχρι το τέλος της θητείας της διοίκησης Ζέρβα, «να αποκτήσουμε μια νέα, ζωντανή δενδροστοιχία». Μάλιστα 57 κελτίδες έχουν πάρει, ήδη, τη θέση φτελιών, συμπλήρωσε ο ίδιος. Να σημειωθεί ότι ο κ. Ζέρβας έκανε λόγο για οικολογική καταστροφή και άφησε αιχμές για την περιποίηση των δέντρων από την προηγούμενη διοίκηση του δήμου.

Συστράτευση με την ΚΕΔΕ για τις ιαματικές πηγές

Τέλος, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης με φόντο τα λουτρά της Θέρμης, τάχθηκε με την άποψη της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος και υπέρ ενός διαλόγου της πρωτοβάθμιας τοπικής αυτοδιοίκησης με την κυβέρνηση, ώστε οι δήμοι να συμμετέχουν στη νέα εταιρεία που σκοπεύει να δημιουργήσει η κυβέρνηση, για τη διαχείριση των ιαματικών πηγών.