Σε συναγερμό βρίσκεται ο κρατικός μηχανισμός, καθώς μέσα στις επόμενες ώρες αναμένεται ραγδαία επιδείνωση του καιρού με την κακοκαιρία Φίλιππος να φέρνει πυκνά χιόνια ακόμη και στην Αττική. Ήδη έχει διακοπεί η κυκλοφορία των βαρέων οχημάτων στο μεγαλύτερο τμήμα της εθνικής οδού Αθηνών-Λαμίας, στην Αττική Οδό, την Περιφερειακή Υμηττού και την Περιφερειακή Αιγάλεω.

Παράλληλα, το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης απηύθυνε νέα σύσταση για αποφυγή των μη απαραίτητων μετακινήσεων, ενώ όσοι το πράξουν θα πρέπει να έχουν μαζί τους αντιολισθητικές αλυσίδες.

Σύμφωνα με επικαιροποιημένες μετεωρολογικές προβλέψεις, συνεχίζει να ισχύει η ισχυρή σύσταση που έχει απευθύνει από χθες, Παρασκευή 11 Μαρτίου, το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας για περιορισμό κάθε μη απαραίτητης μετακίνησης:

Στην ανατολική Στερεά, ιδίως σε Εύβοια, Φθιώτιδα και Βοιωτία.

Στην Αττική, ιδίως στα βόρεια και στις βορειοανατολικές και βορειοδυτικές περιοχές.

Σε Μαγνησία και Σποράδες.

Σε κεντρική, ανατολική και νότια Πελοπόννησο.

Επισημαίνεται, επίσης, ότι οι οδηγοί στις παραπάνω περιοχές θα πρέπει, εφόσον είναι απολύτως απαραίτητο να μετακινηθούν, να είναι εφοδιασμένοι με αντιολισθητικές αλυσίδες και να γνωρίζουν πως να τις τοποθετούν.

Σημειώνεται ότι η σύσταση αυτή είναι ιδιαίτερα ισχυρή για τους οδηγούς σε όλα τα βόρεια, βορειοανατολικά και βορειοδυτικά προάστια της Αττικής, όπου το φαινόμενο θα είναι έντονο, καθώς και στους κεντρικούς άξονες που οδηγούν προς τις περιοχές αυτές.

Σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/Meteo.gr, τις πρωινές ώρες του Σαββάτου αναμένονται χιονοπτώσεις στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου, στη Χαλκιδική, στις Σποράδες, στην Εύβοια, καθώς επίσης και στην Πελοπόννησο.

Οι χιονοπτώσεις σταδιακά θα επεκταθούν νοτιότερα και βαθμιαία από το μεσημέρι θα επηρεάσουν την Ανατολική Θεσσαλία (Μαγνησία), την Ανατολική και Κεντρική Στερεά Ελλάδα, τα νησιά των Βορείων Κυκλάδων, τα ορεινά, ημιορεινά και βαθμιαία τα πεδινά της Κρήτης, ενώ θα συνεχιστούν στην Ανατολική Πελοπόννησο. Επιπρόσθετα θα επηρεαστούν, η Φθιώτιδα, η Βοιωτία, η Αττική και το μεγαλύτερο μέρος της Πελοποννήσου.

Οι χιονοπτώσεις, σύμφωνα με τα προγνωστικά δεδομένα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/Meteo.gr, θα είναι κατά διαστήματα πυκνές έως το μεσημέρι στη Χαλκιδική, στις Σποράδες και στο Βορειοανατολικό Αιγαίο, ενώ από το μεσημέρι κι έπειτα στη Μαγνησία, στην Εύβοια, στην Ανατολική Στερεά, τοπικά στην Πελοπόννησο και στην Κρήτη.

Τα φαινόμενα από νωρίς το βράδυ θα περιοριστούν στην Ανατολική Στερεά, στην Εύβοια, στην Ανατολική Πελοπόννησο, στις Κυκλάδες και στην Κρήτη, βαθμιαία θα εξασθενήσουν και τις νυχτερινές ώρες θα αποκτήσουν τοπικό χαρακτήρα.

Κακοκαιρία «Φίλιππος»: Ποιοι δρόμοι έκλεισαν από τις 6 το πρωί

Με την αναμενόμενη ραγδαία επιδείνωση του καιρού, η Τροχαία ανακοίνωσε τις κεντρικές αρτηρίες που θα είναι κλειστές για βαρέα οχήματα.

Συγκεκριμένα, η Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής αποφάσισε την πλήρη διακοπή, από τις 06:00 του Σαββάτου (12/3), της κυκλοφορίας των βαρέων οχημάτων σε τμήματα της Αθηνών-Λαμίας, στην Αττική Οδό, τη Δυτική Περιφερειακή Λεωφόρου Υμηττού και την Περιφερειακή Αιγάλεω.

Ειδικότερα, όπως τονίζει σε ανακοίνωση της η ΓΑΔΑ, αποφασίστηκε η πλήρης διακοπή κυκλοφορίας παντός είδους βαρέως οχήματος μέγιστου επιτρεπομένου βάρους άνω των 3,5 τόνων, για ιδιαίτερους λόγους ασφαλείας προς τον σκοπό αποφυγής πρόκλησης κυκλοφοριακών προβλημάτων, από τις 06:00 έως την ύφεση των φαινομένων και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας της Νέας Εθνικής Οδού Αθηνών-Λαμίας, στο τμήμα της από το ύψος του ανισόπεδου κόμβου Καλυφτάκη (χ/θ 20,060) μέχρι τη χ/θ 58,520 (όρια Ν. Αττικής).

Επίσης, από την ίδια ώρα και για τους ίδιους λόγους ισχύει πλήρης διακοπή κυκλοφορίας των βαρέων οχημάτων, καθώς και των αρθρωτών λεωφορείων, και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας κατά μήκος του οδικού δικτύου της Αττικής Οδού, της Δυτικής Περιφερειακής Λεωφόρου Υμηττού και της Περιφερειακής Αιγάλεω.

Από τις παραπάνω απαγορεύσεις εξαιρούνται τα παρακάτω οχήματα:

Οχήματα οδικής βοήθειας

Φορτηγά που μεταφέρουν αλάτι

Οχήματα εκτάκτου ανάγκης

Παράλληλα, επισημαίνεται ότι οι συγκεκριμένες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις μπορούν να παραταθούν ή να μειωθούν, εφόσον οι κυκλοφοριακές συνθήκες το επιβάλλουν.

Τέλος, η ΓΑΔΑ στην ανακοίνωσή της απευθύνει έκκληση στους οδηγούς να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις των ρυθμιστών τροχονόμων και να είναι εφοδιασμένοι με αντιολισθητικές αλυσίδες, για χρήση, εάν αυτό απαιτείται από τις επικρατούσες συνθήκες.

Επίσης, η Διεύθυνση Τροχαίας Θεσσαλονίκης ανακοίνωσε την απαγόρευση κυκλοφορίας στην Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης-Αθηνών, στο ρεύμα πορείας με κατεύθυνση προς Αθήνα, από το 484ο (Διόδια Μαλγάρων) έως το 474ο χιλιόμετρο (Κόμβος Κλειδίου) απαγόρευση κυκλοφορίας παντός είδους βαρέος οχήματος μέγιστου επιτρεπόμενου βάρους άνω των 3,5 τόνων. Θα ισχύσει από τις 6 το πρωί του Σαββάτου (12/3).

Σύμφωνα με τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση, απαγορεύεται η κυκλοφορία των βαρέων οχημάτων από το 471o χιλιόμετρο (όρια με Διεύθυνση Τροχαίας Θεσσαλονίκης) έως το 400ό χιλιόμετρο (όρια με Διεύθυνση Αστυνομίας Λάρισας), στην κατεύθυνση κυκλοφορίας προς Αθήνα.

Από την παραπάνω απαγόρευση εξαιρούνται:

τα οχήματα που έχουν τελικό προορισμό μέχρι και την πόλη της Λαμίας,

τα οχήματα που κατευθύνονται από Κόμβο Κλειδίου προς Εγνατία Οδό (Βέροια, Κοζάνη κ.λπ.)

τα οχήματα οδικής βοήθειας,

τα φορτηγά αυτοκίνητα που μεταφέρουν αλάτι,

τα οχήματα εκτάκτου ανάγκης (Ε.Κ.Α.Β., Π.Υ. κ.α.).

Πώς θα κινηθούν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Οι Συγκοινωνίες Αθηνών (Όμιλος ΟΑΣΑ) ενημερώνουν ότι σήμερα θα βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα για την ασφαλή μετακίνηση του επιβατικού κοινού, ενόψει του δεύτερου κύματος της παρατεταμένης κακοκαιρίας «Φίλιππος».

Τα δρομολόγια λεωφορείων, τρόλεϊ, μετρό και τραμ θα προσαρμόζονται ανάλογα με την κατά τόπους ένταση του καιρικού φαινομένου.

Νεφώσεις κατά διαστήματα αυξημένες, με πιθανότητα τοπικών ασθενών χιονοπτώσεων κυρίως στα γύρω ορεινά και τοπικά παγετό τις βραδινές και πρώτες πρωινές ώρες περιμένουμε το Σάββατο στη Θεσσαλονίκη. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -2 έως 5 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι στο Θερμαϊκό θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις ασθενείς έως σχεδόν μέτριοι 3-4 μποφόρ, με βαθμιαία εξασθένηση.

Ακυρώσεις σιδηροδρομικών δρομολογίων

Την κατάργηση συγκεκριμένων δρομολογίων για σήμερα Σάββατο 12 Μαρτίου ανακοίνωσε η ΤΡΑΙΝΟΣΕ λόγω της κακοκαιρίας Φίλιππος που χτυπά τη χώρα.

Η σχετική ενημέρωση αναφέρει τα εξής:

«Εν όψει της ραγδαίας επιδείνωσης που αναμένεται να παρουσιάσει ο καιρός σήμερα, Σάββατο, και ειδικά στην περιοχή της Αττικής τις απογευματινές ώρες, κατόπιν αιτήματος της Πολιτικής Προστασίας και σύμφωνα με τον διαχειριστή υποδομής ΟΣΕ, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ Α.Ε. προχωρά σε κατάργηση των παρακάτω δρομολογίων, προληπτικά, για την προστασία των επιβατών και του προσωπικού της:

Αμαξοστοιχία ΙC 55, Θεσσαλονίκη – Αθήνα (αναχώρηση 12:15)

Αμαξοστοιχία IC 54, Αθήνα – Θεσσαλονίκη (αναχώρηση 12:20)

Προαστιακός 1546, Αθήνα – Χαλκίδα (αναχώρηση 12:51)

Προαστιακός 1547, Χαλκίδα- Αθήνα (αναχώρηση 12:25)

Αναλόγως της εξέλιξης του φαινομένου, θα επανέλθουμε με νεότερη ανακοίνωση για τυχόν επιπλέον μεταβολές στα δρομολόγια».