«Πονοκέφαλο» και τη Μεγάλη Εβδομάδα προκαλούν σε καταναλωτές και επαγγελματίες οι μεγάλες αυξήσεις στις τιμές των προϊόντων, με την κίνηση στην αγορά του Καπανίου να είναι ακόμα μειωμένη, καθώς η δυνατότητα που έχουν οι επισκέπτες της για έξοδα έχει περιοριστεί σημαντικά.

Την ανησυχία τους εκφράζουν οι έμποροι της αγοράς, οι οποίοι βλέπουν τους πελάτες τους να δυσκολεύονται στα ψώνια για το πασχαλινό τραπέζι, ενώ βάζουν σε «δεύτερη μοίρα» τα δώρα -ρούχα και παπούτσια- ακόμη και για τα αγαπημένα τους πρόσωπα.

«Οι πελάτες λένε συνέχεια ότι έχουν πρόβλημα με τα χρήματα και είναι πολύ λογικό. Έχει ανέβει η ενέργεια, το ρεύμα και το αέριο. Ο κόσμος είναι ζορισμένος και έχει δίκιο», δηλώνει στο ThessToday.gr ο κ. Γεώργιος Μαύρος, κρεοπώλης, ο οποίος τονίζει πως η κίνηση αυτές τις μέρες είναι απλά ελαφρώς εντονότερη συγκριτικά με τις άλλες μέρες του μήνα. «Συγκριτικά με τα δεδομένα προ κορωνοϊού έχουμε πτώση της κίνησης περίπου 50%. Σε άλλα μαγαζιά μπορεί να φτάνει και 80%».

Ενώ αναφορικά με τις τιμές των κρεατικών αναφέρει: «Το αρνάκι έχει 11 ευρώ το κιλό. Βεβαίως υπάρχουν και άλλοι παράγοντες, δηλαδή αν είναι πολύ μικρό ή πολύ μεγάλο έχει άλλη τιμή. Υπάρχουν ποιότητες άλφα, βήτα και γάμμα. Το ίδιο ισχύει και στα κατσίκια. Τα κατσίκια που έχουν 7-12 κιλά είναι καλής ποιότητας και έχουν αυξημένες τιμές».

Ο ίδιος συμπληρώνει πως περιμένει κίνηση στο Καπάνι όσο πλησιάζουμε στο Πάσχα, ωστόσο ο κόσμος δεν κάνει αγορές όπως παλιά, γεγονός που αναγκάζει και τα καταστήματα να περιοριστούν. «Αντί να δίνουμε δουλειά στον κόσμο αναγκαζόμαστε να συρρικνωθούμε. Κάποτε εδώ στο μαγαζί είχα τέσσερα άτομα και τώρα έχω έναν. Θέλουμε να δώσουμε δουλειά στον κόσμο αλλά δε μπορούμε να πληρώσουμε».

Για τη μειωμένη αγοραστική δυνατότητα των επισκεπτών του Καπανίου, κάνοντας λόγο για κατάσταση χειρότερη και από τις εποχές του click away, μίλησε στο ThessToday.gr και η κα. Ελένη Σιάρκου, η οποία διατηρεί κατάστημα με εσώρουχα και πιτζάμες.

«Η χρονιά είναι πάρα πολύ δύσκολη. Χειρότερη απ’ όταν είχαμε το click away. Είμαστε κανονικά ανοιχτά και τα ταμεία μας έχουν τα ίδια έσοδα που είχαμε με το click away, που δε μπορούσε ο πελάτης να μπει μέσα να διαλέξει, οπότε καταλαβαίνετε ότι είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα. Όλοι στην ίδια χώρα ζούμε και τα ξέρουμε. Το ρεύμα ανέβηκε, οι τιμές στα είδη διατροφής ανέβηκαν, οπότε οι άνθρωποι κοιτούν πρώτα να ταΐσουν τις οικογένειές τους και να τις ζεστάνουν. Όλα τα άλλα έρχονται δεύτερα».

Και προσθέτει: «Πλέον πρέπει να του λείπει κάτι του Έλληνα για να έρθει να ψωνίσει. Παλιά ερχόταν και έπαιρναν έξι φανέλες, έξι ζευγάρια κάλτσες. Αυτό δεν υπάρχει πια. Περιορίζονται όλοι». Ενώ την κακή οικονομική κατάσταση ήρθε να επιβαρύνει όσον αφορά την κίνηση στην αγορά και ο κακός καιρός των τελευταίων ημερών. «Δεν μας βοήθησε ο καιρός. Κυριακή που υποτίθεται ήμασταν ανοιχτά έβρεχε. Και τη Δευτέρα το ίδιο. Δεν έχουμε πολλές ελπίδες. Η χρονιά ξεκίνησε άσχημα και συνεχίζει έτσι».