Η υπόθεση ξυλοδαρμού ενός 23χρονου ΑΜΕΑ σε κλαμπ της Θεσσαλονίκης πριν από πέντε χρόνια εκδικάστηκε σήμερα σε δεύτερο βαθμό, στο Εφετείο Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης και το δικαστήριο έκρινε πως δεν πρέπει να δείξει επιείκεια στον δράστη και αποφάσισε πως πρέπει να διατηρηθεί η ποινή των 7 μηνών που του είχε επιβληθεί πρωτόδικα για σωματική βλάβη.
Ο δράστης του ξυλοδαρμού ισχυρίστηκε στο δικαστήριο ότι 23χρονος στο φάσμα του αυτισμού άνδρας, επιτέθηκε πρώτος και πως εκείνος χρειάστηκε να αμυνθεί. Ισχυρίστηκε ακόμη ότι είχε καταναλώσει μεγάλη ποσότητα αλκοόλ, γεγονός που τον ανάγκασε να αντιδράσει ακραία απέναντι στον 23χρονο ΑΜΕΑ.
Το αποτρόπαιο περιστατικό καταγράφηκε πριν από πέντε χρόνια σε κέντρο νυχτερινής διασκέδασης, όταν 25χρονος παραδόθηκε στο αίσθημα του ανεξέλεγκτου θυμού και προκάλεσε τον σοβαρό τραυματισμό 23χρονου, ο οποίος στη συνέχεια εμφάνισε σοβαρά τραύματα σε κεφάλι και σώμα.
Το θύμα κατέθεσε, μεταξύ άλλων, ότι φέρει αναπηρία σε υψηλό ποσοστό και περιγράφει τις εφιαλτικές στιγμές που βίωσε τις πρώτες πρωινές ώρες της 30ης Δεκεμβρίου του 2017.
«Ήμουν πεσμένος στο έδαφος και με χτυπούσε με μανία στο κεφάλι»
«Ήμουν στο νυχτερινό μαγαζί με δύο φίλες μου και σε κάποια φάση πήγα τουαλέτα. Πάσχω από αυτισμό και ιδεοψυχαναγκασμό και αυτή η διαδικασία μου παίρνει περισσότερο χρόνο από το κανονικό. Μετά από λίγα λεπτά χτύπησε την πόρτα κάποιος και μετά αυτός μπήκε και μου είπε ”τι κάνεις;”. Μετά με έριξε στο έδαφος και άρχισε να με χτυπάει με μπουνιές, ενώ ήμουν κάτω και με χτυπούσε στο κεφάλι. Με χτυπούσε με μανία δεν έχω νιώσει μεγαλύτερο φόβο για τη ζωή μου. Πονούσα στο στέρνο, στα πλευρά και το κεφάλι», τα λόγια μέσα από τα οποία σκιαγραφείται ο εφιάλτης που έζησε ο 23χρονος.
Λόγω των σφοδρών χτυπημάτων, αναγκάστηκε να επισκεφθεί το νοσοκομείο αλλά και να πάει σε ιατροδικαστή. Το θύμα εγείρει ακόμη ένα σοβαρό ζήτημα μιλώντας για την περιπέτειά του: εκείνο της αναλγησίας που κατέδειξαν οι υπεύθυνοι του κέντρου στη Θεσσαλονίκη.
«Ο υπεύθυνος με πέταξε έξω και ο κατηγορούμενος ήρθε πάλι και με κλώτσησε και έβριζε συνέχεια. Δεν έχω προηγούμενα με τον κατηγορούμενο, δεν κινήθηκα για να τον χτυπήσω. Χρειάζομαι λίγο παραπάνω χρόνο στην τουαλέτα λόγω της πάθησής μου. Ήμουν περίπου πέντε λεπτά μέσα. Δεν το ήξερα από πριν. Η αστυνομία από το βίντεο τον βρήκε και τον αναγνώρισα. Εγώ ήμουν αμυνόμενος. «Μέσα στο μαγαζί περίμενα μισή ώρα γιατί μου είπε ο υπεύθυνος ότι είναι εξαγριωμένος ακόμη ο κατηγορούμενος. Με χτύπησε πίσω στο κεφάλι. Ζω με τη μητέρα μου και δεν βγαίνω συχνά. Με παρακολουθεί ψυχίατρος», επισημαίνεται ακόμη στην κατάθεση του θύματος που υπογραμμίζει ότι προκλήθηκε μια αδικαιολόγητη συμπεριφορά βίας για πέντε μόνο λεπτά καθυστέρησης.