Adv
MyCity FEATURED Κατάρρευση οροφής σε σχολείο : Τι είπε ο δήμαρχος

Κατάρρευση οροφής σε σχολείο : Τι είπε ο δήμαρχος

Από θαύμα σώθηκαν 19 μαθητές της ΣΤ’ τάξης του 4ο Δημοτικού Σχολείου Πυλαίας στη Θεσσαλονίκη στο οποίο την Πέμπτη έπεσε η ψευδοροφή. Η οροφή έπεσε πάνω στα θρανία και η παρατηρητικότητα της δασκάλας ήταν αυτή που έσωσε τα παιδιά καθώς λίγο πριν την πτώση τους έβγαλε από την αίθουσα.

Η γυψοσανίδα με τη μόνωση και τον αλουμινένιο σκελετό είχαν τοποθετηθεί πρόσφατα στο συγκεκριμένο τμήμα από ιδιωτικό συνεργείο, που έδωσε στη συνέχεια το πράσινο φως στη διεύθυνση του σχολείου για να ξεκινήσουν τα μαθήματα.

Ο δήμαρχος ζήτησε άμεσα από τις τεχνικές υπηρεσίες του δήμου να πραγματοποιήσουν αυτοψίες και να ελέγξουν όλους τους χώρους της σχολικής μονάδας για τυχόν ελλείψεις και κακοτεχνίες. Από Δευτέρα όλες οι τάξεις θα λειτουργήσουν μέσω τηλεκπαίδευσης.Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο δήμαρχος Πανοράματος Ιγνάτιος Καϊτεζίδης στο Open, σίγουρα υπάρχει εγκληματική αμέλεια είτε στον μελετητή είτε στον κατασκευαστή.

«Ήδη επικοινώνησα και ζήτησα ανεξάρτητη πραγματογνωμοσύνη. Η εικόνα ήταν σοκαριστική. Τα θαύματα δεν γίνονται κάθε μέρα. Το τραγικό είναι ότι ήταν μια πρωτοβουλία του δήμου να αναβαθμιστεί ενεργειακά το κτίριο και οι ιδιοκτήτες είχαν ανταποκριθεί. Στα πλαίσια αυτής της αναβάθμισης ήταν και η εγκατάσταση γυψοσανίδων. Αυτή είναι μια μίσθωση 15 ετών από την πρώην Νομαρχία Θεσσαλονίκης και πληρώνεται από το υπουργείο Παιδείας. Έχει δοθεί εντολή να ξηλωθούν όλες οι γυψοσανίδες του πρώτου ορόφου και την Τετάρτη θα έχουν τελειώσει οι εργασίες. Μέχρι τότε τα μαθήματα θα γίνονται με τηλεδιάσκεψη», ανέφερε.

«Έγινε εντελώς ξαφνικά. Ήμασταν χαρούμενοι που έγινε αυτή η ενεργειακή αναβάθμιση και βρεθήκαμε προ εκπλήξεως. Ήταν σοκ. Ο Σύλλογος Κηδεμόνων πίεσε να γίνει αυτή η ενεργειακή αναβάθμιση για αυτό το σχολείο», δήλωσε ο Νίκος Κρίγκας, πατέρας μαθητή.

«Αυτό έχει βάρος περίπου 500 κιλά με ένα τόνο. Φανταστείτε αυτό το βάρος να πέφτει πάνω σε 20 παιδιά… Είναι λάθος η μελέτη που έγινε. Ο κοινός νους λέει ότι αυτό έπρεπε να είναι αγκυροβολημένο στο ταβάνι για να μην πέσει και πρέπει να δοθούν εξηγήσεις, γιατί πήγαν να χαθούν ζωές», πρόσθεσε.

Το περιστατικό προκάλεσε την παρέμβαση της εισαγγελέως που παρήγγειλε από το αρμόδιο αστυνομικό τμήμα τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας για να διερευνηθεί εάν τελέστηκε το αδίκημα της παραβίασης κανόνων οικοδομικής.

Στο πλαίσιο της έρευνας θα οριστεί πραγματογνώμονας για να κάνει αυτοψία, ενώ θα κληθούν να καταθέσουν ως μάρτυρες εκπαιδευτικοί και γονείς του σχολείου. Στην παραγγελία της η εισαγγελέας ζητεί επίσης να εντοπιστούν οι κατασκευαστές. Κατά πληροφορίες, το σχολείο στεγάζεται σε ιδιωτικό κτίριο που έχει μισθωθεί.

«Μαζί με τις ενέργειες στις οποίες ήδη έχουμε προβεί ως δήμος, ζητούμε την άμεση παρέμβαση της δικαιοσύνης προκειμένου να αποδοθούν οι ευθύνες για αυτήν τη σοβαρή κακοτεχνία που έθεσε σε κίνδυνο τη σωματική ακεραιότητα μαθητών και εκπαιδευτικού της τάξης του 4ου Δημοτικού Σχολείου Πυλαίας.

Πρόκειται για ένα μισθωμένο από την πρώην Νομαρχία σχολείο στο οποίο το καλοκαίρι πραγματοποιήθηκαν εργασίες ανακαίνισης και ενεργειακής αναβάθμισης από τους ιδιοκτήτες του με μελέτη, δαπάνες και τεχνική επίβλεψη δική τους. Εδώ και τώρα η δικαιοσύνη πρέπει να διαλευκάνει την υπόθεση».