Έγκλημα και Τιμωρία

Ένα υπέροχο άρθρο από την Φωτεινή Κατσάλη.

 

Με αφορμή δυο πρόσφατα ειδεχθή εγκλήματα , εις βάρος νεαρών ατόμων και δυστυχώς αναφέρομαι στην δολοφονία του Άλκη και τον βιασμό της Γεωργίας γραφώ αυτό το άρθρο.

Ο ένας έχασε την ζωή του  δολοφονημένος άγρια και η δεύτερη θα ζήσει το υπόλοιπο της ζωή της με τον εφιάλτη του βιασμού της να την στοιχειώνει. Επιβάλλεται να αναλογιστούμε όλοι τις ευθύνες μας .  Γιατί σε μια κοινωνία οργανωμένη και συστημική όλοι έχουμε την ευθύνη μας, τόσο για το γενικό καλό όσο και για το κακό.

Τις τελευταίες δεκαετίες στην χώρα μας περάσαμε κρίσεις με καταστροφικές συνέπειες σε πολλούς τομείς . Η χειρότερη προσωπικά πιστεύω πως είναι η κρίση αξίων και η τρομαχτική  αναλωσιμότητα των ανθρώπων.  Καθημερινά θυματοποιούνται άνθρωποι με ένα παραλογισμό και  μια πρωτοφανή ασυνειδησία  άνευ προηγουμένου.

Η μπόχα και η ατιμωρησία ανυπόφορες! Διαβρωτικές σε ένα ήδη κακοφορμισμένο σώμα μιας κοινωνίας που βυθίζεται ολοένα και πιο πολύ στην ματαιότητα και την ασύλληπτη ανηθικότητα. Οφείλουμε λοιπόν να απαιτήσουμε την δικαιοσύνη και την τιμωρία όσων καταχράζονται την Δημοκρατία που κληρονομήσαμε εν τη γενέσει της από τους προγόνους μας και την ελευθέρια που αυτή μας δίνει ως πολίτες , γιατί αν δεν το κάνουμε τότε αυτόματα γινόμαστε συνένοχοι και διαιωνίζουμε το κακό και την ατιμωρησία. Πολύ περισσότερο όταν θύματα είναι νεαρά άτομα . Άτομα που δεν πρόλαβαν ακόμα να βγουν καλά καλά στον κόσμο και γνωρίζουν το  σκληρότερο πρόσωπο του . Αν δεν μπορούμε να προστατέψουμε τους νέους μας και τα παιδιά μας τότε να είστε σίγουροί πως και το δικό μας μέλλον διαγράφεται ζοφερό και αποτυχημένο!

Άλκης 19 ετών δολοφονήθηκε εν ψυχρώ.

Διαβάζω διάφορα για τον θάνατο του δεκαενιάχρονου  αγοριού από την ημέρα της δολοφονίας του. Μέσα σε όλα και μαρτυρίες αυτήκοων μαρτύρων. Άκουγαν κραυγές … άκουγαν την δολοφονία.. κανείς δεν βγήκε από την πολυκατοικία γιατί φοβήθηκαν όλοι είτε για την ατομική τους ακεραιότητα η για αντίποινα  στις περιούσιες ακόμα και την  στοχοποιήση τους και των παιδιών τους . Ανθρώπινο , αιτιολογημένο ως εάν μεγάλο βαθμό και  κατανοητό . Αυτόματα αυτή η αντίδραση υποδεικνύει πως το φαινόμενο στην περιοχή δεν είναι καινούριο. Υπάρχει μια βουβή τρομοκρατία από νταήδες κα ίσως μια προσπάθεια επιβολής συμμοριών και  γκετοποίησης περιοχών.

 

Αν όμως έβγαιναν όλοι χωρίς φόβο όταν άκουσαν την συμπλοκή ; Πόσοι κάτοικοι γύρω από το συμβάν άκουσαν η είδαν πίσω από τις κουρτίνες .

Πόσο απάνθρωπο να ουρλιάζεις για βοήθεια για τον οποιοδήποτε λόγο , αλλά κανείς να μη βγαίνει να βοηθήσει από φόβο.  Πόσο απάνθρωπο να πεθαίνεις μόνος , σακατεμένος , αβοήθητος , γιατί κάποιοι στυγνοί δολοφόνοι αποφάσισαν, αυθαίρετα, πως η ζωή σου δεν έχει καμία αξία . Να θυματοποιείσαι τυχαία, γιατί κάποιοι θέλησαν να την δουν εξολοθρευτές!

 

Ποιος να ρισκάρει να βγει για να βοηθήσει όταν οι θύτες μένουν ξανά και ξανά ελεύθεροι και τα εγκλήματα επαναλαμβάνονται ξανά και ξανά γιατί δεν υπάρχει ο φόβος ( εδώ είναι θεμιτός) των συνεπειών της παραβατικότητας . Πόσο εύκολα μπορεί ο καθένας να γίνει θύμα μιας παρανοϊκής και απάνθρωπης συμπεριφοράς;

Ένας νέος πολύ νέος άνθρωπος άφησε αυτόν τον κόσμο γιατί κάποιοι ανεγκέφαλοι , κάποια ανθρωπόμορφα κτήνη το αποφάσισαν . Οι λόγοι ; Ο ορισμός; Η μορφή βίας;

 

Αναίτια βία

Ορισμός και Λόγος

 

Βία χωρίς προφανή ή λογική αιτία. Νεανική βία σε τυχαία πρόσωπα “για πλάκα”. Σχιζοειδής βία χωρίς λογική αιτία. Ορμονική βία, λόγω υψηλής τεστοστερόνης, μα και χαμηλά επίπεδα αυτοσυγκράτησης-αυτοελέγχου.

Σε όλες τις μορφές βίας, ο θύτης έχει συνήθως ένα υπόβαθρο είτε ορμονικό, είτε ιδεολογικό, είτε πολιτικό, είτε σχιζοειδές που είναι το υπόστρωμα πάνω στο οποίο τα δεδομένα της ζωής θα απαντηθούν με βία.

Η βία σίγουρα είναι μια ασθένεια. Ενυπάρχουν ενδείξεις στον θύτη που η κοινωνία και το περιβάλλον είτε συν διαμόρφωσαν είτε αγνόησαν.

 

Μπορεί το επόμενο θύμα να είσαι εσύ ή κάποιος οικείος σου

 

Η Βία μπορεί να πλήξει τον οποιοδήποτε οπουδήποτε! Η βία είναι μια Λερναία Ύδρα που όσα κεφάλια κι αν κοπούν αν δεν καυτηριαστούν ως την ρίζα τους θα βγαίνουν άλλα τόσα ! Και ο κατάλογος των θυμάτων και των δραμάτων , οι ρημαγμένες ζωές θα εξακολουθήσουν να μην έχουν τελειωμό !

Δεν είναι οπαδικό , δεν είναι απλά διαφωνία ομάδας. Μην αφορίζουμε τον αγνό φίλαθλο και τον αθλητισμό γιατί κάποιοι τον χρησιμοποιούν ως άλλοθι η κάλυψη για τον τραμπουκισμό και την παραβατικότητα τους. Όσοι έχουν διανύσει χιλιόμετρα με επίπονες  προπονήσεις, προσωπικές  θυσίες και τραυματισμούς μέσα στα γήπεδα, άσχετα σε πια ομάδα ανήκουν, ξέρουν πολύ καλά πόσα οφέλη παρόλα αυτά, δίνει το αθλητικό ιδεώδες, τόσο σε προσωπικό, όσο και σε ομαδικό επίπεδο.

 

Είναι υπόθεση ολόκληρης της κοινωνίας

 

Αυτή η άνανδρη λεηλασία αξίων και ηθικής, είναι θέμα βαθύτατα κοινωνικό με πολλές απολήξεις , κρίση αξιών , ατιμωρησία και ασυδοσία . Είναι υπόθεση μιας ολόκληρης κοινωνίας , είναι βαθιές και σάπιες οι ρίζες και πρέπει επιτέλους να κοπούν ώστε να μην ευδοκιμήσουν ποτέ ξανά!

Σαν γονιός δεν μπορώ να διανοηθώ τον πόνο των γονιών του παιδιού. Σαν γονιός νομίζω πως θα γινόμουν ο χειρότερος θύτης και τρομάζω μόνο που το σκέφτομαι.

Και σαν άνθρωπος που διαθέτει  κοινή λογική  , αντιλαμβάνομαι πόσο λεπτή είναι η κλωστή που χωρίζει τον θύτη και το θύμα . Και σαν άνθρωπος αντιλαμβάνομαι πόσο έχει παρακμάσει η ζωή και η κοινωνία μας .

Ο Άλκης δεν είναι πια εδώ. Ο Άλκης αφήνει δυσβάσταχτο κενό στην οικογένεια του και μια ακόμη τραγική απόδειξη πως η παρακμή της κοινωνίας μας καλά κρατεί! Για αυτό οφείλουμε να μην ξεχάσουμε τον Άλκη ! Για να μην υπάρξει άλλος Άλκης στο μέλλον και για να  μην ασεβήσουμε στη μνήμη αυτού του παιδιού που θα μπορούσε να είναι το δικό μας παιδί.

 

Γεωργία 24 χρονών Βιάστηκε .

 

Βιασμός:

 

Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά.  Βιασμός ονομάζεται η συνουσία ή άλλη σεξουαλική επαφή χωρίς τη θέληση του ατόμου . Δεδομένου ότι αποτελεί νομικό αδίκημα , ο ακριβής ορισμός του βιασμού είναι διαφορετικός από χωρά σε χώρα , ενώ έχει σαφέστατα αλλάξει στη διάρκεια των ετών.

Χαρακτηριστικά ο ορισμός στις ΗΠΑ άλλαξε  το 2012 ώστε να περιλαμβάνει ως θύματα και τους άντρες. Δεν βιάζονται λοιπόν μόνο κορίτσια και γυναίκες, αλλά και αγόρια και άντρες.

 

Να προσέχετε εσείς που έχετε κορίτσια

 

Όταν  λοιπόν μάνα μου λέει σε συζήτηση με αφορμή τον ειδεχθή βιασμό της Γεωργίας , εσείς που έχετε κορίτσια να προσέχετε! Εγώ έχω αγόρια! Και χαμογελάει χαιρέκακα και γεμάτη αυτοπεποίθηση πως δεν υπάρχει κίνδυνος για το σπιτικό της γιατί είναι γεμάτο αρσενικά, μένω εμβρόντητη !!!

 

Θλίβομαι , θυμώνω, θέλω να ουρλιάξω μέσα στα αυτιά της, μέχρι να τις σπάσω τα τύμπανα. Θέλω να την αρπάξω και να την ταρακουνήσω μήπως και πάει ο εγκέφαλος της στη θέση του!

Έχω αγόρια;;;; Μήπως και τα αγόρια δεν κινδυνεύουν από επίδοξους βιαστές ; Και δεν είναι μόνο οι βιαστές .

 

Ευθύνες  γονέων, παιδεία και αξίες

 

Τελικά όλα είναι θέμα παιδείας και αρχών μέσα από την οικογένεια! Είτε είμαστε γονείς αγοριών είτε κοριτσιών πάνω από όλα φέρνουμε στον κόσμο ανθρώπινα πλάσματα που οφείλουμε να διαπαιδαγωγούμε με σεβασμό και ανθρωπιά!

 

Αν οι κόρες μου κάνουν αίσχη μεγαλώνοντας υπεύθυνη είμαι και εγώ ! Γιατί σημαίνει πως κάπου υπήρξα ελλιπής ! Πως κάπου το έχασα , δεν πρόσεξα , δεν ύψωσα φωνή και ανάστημα όταν έπρεπε . Πως ήμουν απούσα!  Οι γονεϊκές μας απουσίες λοιπόν είναι αυτές που διαμορφώνουν κυρίως την κακή συμπεριφορά των παιδιών μας και αργότερα των ενηλίκων ανθρώπων που βγάζουμε στην κοινωνία!

 

Έχω αγόρια !  Χτυπάει στα μηνίγγια μου αυτή η φράση ,στάση μιας μάνας που θα μπορούσε να έχει και κορίτσια! Που μακριά από κάθε σπίτι , θα μπορούσαν οι γιοί της να πέσουν θύματα και οι ίδιοι οποιασδήποτε μορφής βίας , βιασμού , εξαναγκασμού και διασυρμού !

 

Δεν γεννήθηκα μάνα δεν γεννήθηκες πατέρας ! Γινόμαστε στην πορεία . Μαθαίνουμε . Προσπαθούμε . Κάνουμε λάθη ! Είναι ασυγχώρητο όμως όταν κάνουμε διαχωρισμούς τέτοιου είδους . Γιατί αυτόματα δίνουμε λανθασμένους ρόλους στα παιδιά μας . Γιατί αυτόματα γινόμαστε συνεργοί και ηθικοί αυτουργοί για κάθε έγκλημα και κακή συμπεριφορά .

 

Δεν ευθύνεται το θύμα αλλά ο θύτης

 

Βιάστηκε η Γεωργία και ή κάθε Γεωργία ,όχι γιατί βρέθηκε σε ένα ιδιωτικό πάρτι η γιατί ήταν προκλητικά ντυμένη η ότι άλλο μπορεί να χρησιμοποιηθεί εναντίον της . Βιάστηκε γιατί σε αυτό το πάρτι υπήρχαν βιαστές. Βιάστηκε γιατί σε παρόμοιες περιπτώσεις και αν δεν υπάρχουν νομικά προηγούμενα, ο νόμος υπήρξε αδύναμος η το χειρότερο μη εφαρμόσιμος κατά το παρελθόν. Βιάστηκε γιατί κάποιοι πιστεύουν πως εύκολα θα γλυτώσουν τις συνέπειες των πράξεων τους. Βιάστηκε γιατί κάποιοι μεροληπτούν ,συγκαλύπτουν κουκουλώνουν.

 

Άρθρο 336.1 Ποινικός Κώδικας

 

Στην Ελλάδα ο ποινικός κώδικας του νεοσύστατου Ελληνικού κράτους το 1834 συντάκτης του οποίου ήταν ο Μάουερ , θεωρούσε βιασμό την εξαναγκασμένη συνουσία ανεξαρτήτως φύλλου. ενώ ο προηγούμενος κώδικας, Το Απάνθισμα των εγκληματικών, της προσωρινής κυβέρνησης της επαναστατημένης Ελλάδας του 1824, ανέφερε μόνο την περίπτωση «φθοράς» από έγγαμο. Το άρθρο 336 τροποποιήθηκε για να συμπεριλάβει τον ορισμό της σεξουαλικής βίας βάσει συναίνεσης και συμπεριλήφθηκε στον νέο ελληνικό ποινικό κώδικα στις 6 Ιουνίου 2019. Το άρθρο 336 τέθηκε σε ισχύ την 1η Ιουλίου 2019.

  • ‘Όποιος με σωματική βία ή με απειλή σοβαρού και άμεσου κινδύνου ζωής ή σωματικής ακεραιότητας εξαναγκάζει άλλον σε επιχείρηση ή ανοχή γενετήσιας πράξης τιμωρείται με κάθειρξη τουλάχιστον δέκα ετών.’ (Άρθρο 336.1 Ποινικός Κώδικας).
  • ‘Όποιος, εκτός από την περίπτωση της παραγράφου 1, επιχειρεί γενετήσια πράξη χωρίς τη συναίνεση του παθόντος, τιμωρείται με κάθειρξη έως δέκα έτη.’ (Άρθρο 336.4 Ποινικός Κώδικας).

Συμπέρασμα νομούς έχουμε. Το μεγάλό ερώτημα είναι πόσοι από αυτούς μπαίνουν σε πραγματική και ουσιαστική ισχύ ,χωρίς απώλειες και άδικες ελαφρύνσεις  από ΄΄παραθυράκια του νόμου΄΄ υπέρ μιας μειοψηφίας που όσο μένει ατιμώρητη, τόσο ο φαύλος κύκλος της εγκληματικότητας θα ευδοκιμεί. Και ο κατάλογός των θυμάτων, θα μεγαλώνει και θα αφαιρεί κάθε αίσθημα δικαίου και ειρήνης στις κοινωνίες μας και την καθημερινή μας ζωή.

 

Άλκη και Γεωργία ντρέπομαι και θλίβομαι που ως πολίτης και μητέρα ,ως μεγαλύτερη σας , δεν μπόρεσα να σας προστατέψω.