Οι Τοξικές συναναστροφές κάνουν κακό στην ψυχό σωματική μας υγεία.

Είναι κάτι άνθρωποι , που ποτέ δεν μένουν ευχαριστημένοι όσο καλά και όμορφα κι αν τους συμπεριφερθείς. Είναι άνθρωποι με κόμπλεξ και ανασφάλειες που δεν μπορούν να αντέξουν το γεγονός πως κάποιοι άλλοι είναι ευτυχισμένοι και καλά στη ζωή τους.

Αιτιολογίες για αυτή την συμπεριφορά μπορούμε να βρούμε πολλές. Δικαιολογίες;

Δεν ξέρω αν πρέπει να δικαιολογούμε, ζηλόφθονες και κατώτερες συμπεριφορές ειδικά όταν έρχονται από (υποτίθεται) δικούς μας ανθρώπους. Συμπεραίνω πως δεν πρέπει καν να μπαίνουμε στην διαδικασία να τις ανεχόμαστε.

Γράφει η Φωτεινή Κατσάλη

 

@fotini_kats

 

Προστατεύω τον εαυτό μου δεν σημαίνει πως είμαι σκληρός

Και δεν είναι έλλειψη κατανόησης η σκληρότητας. Είναι προφύλαξη του εαυτού μας από την τοξικότητα και από στενοχώρια και πίεση που δε μας αξίζει.  Δεν είναι εγωιστικό να προστατεύουμε την ηρεμία μας και την ψυχική μας γαλήνη, από ανθρώπους που το μοναδικό πράγμα, που έχουν στο μυαλό τους, είναι πώς να ανακατεύουν και να κακολογούν.

Μπορεί να είναι οι γονείς, μπορεί να είναι κάποιος άλλος συγγενής, ίσως ένας φίλος ή ακόμη και ένας σύντροφος. Η τοξική ταυτότητα δεν έχει πρόσωπο. Τοξικός μπορεί να είναι οποιοσδήποτε και κατά συνέπεια είναι δυνατό να έχετε μία τοξική σχέση με έναν άνθρωπο που βρίσκεται πολύ κοντά σας ή είναι ένας “σημαντικός άλλος” στη ζωή σας.

Για παράδειγμα, εάν έχετε έναν τοξικό φίλο, είναι δύσκολο να το διαχειριστείτε ή να τον απομονώσετε, αλλά είναι πολύ δυσκολότερο, Οι τοξικοί άνθρωποι είναι άκρως επικίνδυνοι για την ψυχική υγεία των άλλων, καθώς τον καταδυναστεύουν ψυχολογικά και συναισθηματικά και του προκαλούν έντονο στρες στον βωμό της επερχόμενης αντίδρασης του. όταν έχετε έναν τοξικό γονιό ή σύζυγο

Η αδιάκοπη κριτική τους, η απουσία αποδοχής τους, η σκληρή απαιτητικότητά τους, η έντονη ενασχόληση με το τι θέλουν και τι χρειάζονται μόνο  εκείνοι, είναι από τα βασικότερα χαρακτηριστικά τους που σφυροκοπούν την ψυχό συναισθηματική υγεία των ατόμων που τους περιτριγυρίζουν.

Μη σας ξεγελάει το αγγελικό πρόσωπο

Συνήθως αυτοί οι άνθρωποι παρουσιάζονται με ένα πολύ καλό και φιλικό πρόσωπο , καλοσυνάτοι και βολικοί. Μόνιμα όμως , είναι θιγμένοι και αναλύουν, τα πράγματα από την σκοπιά του θύματος. Όλοι τους έχουν αδικήσει, τους έχουν εκμεταλλευτεί , τους έχουν χρησιμοποιήσει.

Την ίδια στιγμή που υποστηρίζουν το σενάριο τους και εσείς προσπαθείτε να βρείτε τρόπους να βοηθήσετε και νιώθετε να σας πνιγεί το δίκιο τους , σας κατηγορούν σε άλλους ως θύτες τους! Πως κι εσείς τους έχετε εκμεταλλευτεί τους έχετε κοροϊδέψει και ποτέ σας δεν τους βοηθήσατε! Κι ενώ το δράμα και  η κακεντρέχεια τους, πάει σύννεφο, σε εσάς εξακολουθούν να το παίζουν καλόγνωμοι και καλόκαρδοι φίλοι. Αν πάλι έχετε και την ατυχία να συναναστρέφεστε,  έναν τέτοιο άνθρωπο στην εργασία σας , η επιστήμη σηκώνει ψηλά τα χέρια!

Τοξικοί συνεργάτες

Το συναδελφικό αίσθημα τους , τους εγκαταλείπει , σχεδόν αμέσως μόλις νοιώσουν πως έχουν πειστεί όλοι  οι συνάδελφοι για την αξιοσύνη και την καλοσύνη τους,   ( είναι συνήθως φαινομενικά άψογοι ,στην δουλειά τους, τυπικοί ,πρόθυμοι κλπ.)  και σε ανύποπτο χρόνο πλευρίζουν τους (προϊσταμένους ή το διευθυντή , θάβοντας τους πάντες με περίλυπο και άβολο ύφος , αλλά αναγκάζονται για το καλό της επιχείρησης.) Για να προστατευόσουν τον αγαπημένο τους εργοδότη. Σε  ελάχιστο χρονικό διάστημα , πετυχαίνουν να κάνουν τους πάντες άνω κάτω, σπιουνιάζοντας , υπερβάλλοντας και φυσικά επινοώντας ιστορίες που απέχουν, κατά πολύ, από την πραγματικότητα. Και το χειρότερο είναι πως όσα λένε τα πιστεύουν!

Διαστρέβλωση της πραγματικότητας

Παρουσιάζουν μια διαστρεβλωμένη πραγματικότητα και με θράσος την ονομάζουν αλήθεια. Και ξαφνικά βρίσκεστε υπόλογοι ,για πράγματα που ούτε καν έχετε σκεφτεί. Είναι αυτοί οι ίδιοι άνθρωποι που ενώ διατείνονται για την φιλία σας , μόλις σας δουν ευτυχισμένους σε προσωπικό επίπεδο θα προσπαθήσουν, να σας χαλάσουν έως και την σχέση σας. Και μάλιστα με το πρόσχημα ότι προσπαθούν να σας προστατέψουν από τον ακατάλληλο σύντροφο, που τόσο επιπόλαια επιλέξατε!

Αυτοί οι καμουφλαρισμένοι άνθρωποι , μοιάζουν με την μούχλα! Βγαίνουν απροειδοποίητα και εξαπλώνονται ύπουλα. Συνήθως αποκαλύπτονται αφού έχουν διαβρώσει τα πάντα γύρω μας. Και πως καθαρίζεται η μούχλα; Δύσκολα αλλά καθαρίζεται συνήθως μια κι έξω!

Χαρακτηριστικά γνωρίσματα τοξικών ανθρώπων

Κάποια χαρακτηριστικά που έχουν αυτοί οι άνθρωποι είναι τα εξής: Είναι συνήθως πολύ κοινωνικοί , αλλά αν  τους παρατηρήσετε πιο προσεχτικά, θα ανακαλύψετε , πως όλες οι σπουδαίες γνωριμίες τους, είναι επιφανειακές. Θα τους δείτε μέσα σε μια παρέα ξαφνικά να μουτρώνουν η να φεύγουν απότομα, όταν η προσοχή των άλλων, δεν είναι στραμμένη επάνω τους. Συνήθως είναι νάρκισσοι χωρίς όμως να είναι κάτι το εξαιρετικό εμφανισιακά.

Μόνιμα νιώθουν ριγμένοι –θιγμένοι , αλλά πάντα με έναν μαγικό τρόπο γίνεται το δικό τους και βολεύονται όπως επιθυμούν. Είναι αχάριστοι  και έχουν, εκπληκτικά, επιλεκτική μνήμη. Όσο καλοί και αν είστε απέναντι τους , θα βρουν αφορμή, λόγο, για να δυσαρεστηθούν και να γκρινιάσουν. Συνεχώς παρουσιάζονται ως θύματα και εδώ υπάρχει μεγάλη δυσκολία στο να αναγνωριστούν εξ αρχής γιατί σας κάνουν να ταυτίζεστε και να συμπάσχετε με τα προβλήματα και τις αναποδιές που τους συμβαίνουν.

Αποποίηση των ευθυνών τους

Έχουν την τάση να αποποιούνται κάθε προσωπική τους ευθύνη για την κατάσταση που βιώνουν, και είναι ανίκανοι να δουν τις δύσκολες καταστάσεις  ( αν λένε αλήθεια) ως ευκαιρία να διδαχτούν και να εξελιχτούν ως άνθρωποι ενισχύοντας με καλά στοιχεία την προσωπικότητα τους. Κύριο χαρακτηριστικό τους, είναι πως επιθυμούν διακαώς, να βρίσκονται στο επίκεντρο, να τους λυπούνται και φυσικά μισούν, τις παρατηρήσεις και τις προσωπικές τους ευθύνες.

Το πολύτιμο Εγώ τους πάνω από όλα.

Είναι εγωκεντρικοί, μιλάνε συνεχώς για τον εαυτό τους, αγνοώντας τις απόψεις και τα συναισθήματα των άλλων . Χρησιμοποιούν τους πάντες  με όποιο τρόπο μπορούν για να ανεβάσουν την αυτοπεποίθηση τους. Και φυσικά είναι κακοί , κάκιστοι, θα έλεγα ακροατές. Δεν ακούνε ποτέ πραγματικά τι τους λέει ο άλλος. Είναι ζηλιάρηδες , και δεν μπορούν με τίποτα να χωνέψουν πως φυσιολογικά κάποιος μπορεί να τα καταφέρει καλύτερα, από εκείνους. Αρρωσταίνουν και μόνο στην ιδέα, πως περνάτε καλύτερα η έχετε μεγαλύτερη επιτυχία σε οποιοδήποτε τομέα!

Χειριστικοί δεξιοτέχνες

Μπορεί να είναι χειριστικοί. Με απίστευτη δεξιοτεχνία , κυριολεκτικά ρουφάνε την ενεργεία και τον χρόνο σας και σας αφήνουν εξαντλημένους. Και όλα αυτά, φυσικά με το άλλοθι της φιλίας. Γνωρίζουν πολύ καλά τι σας αρέσει , τι σας χαροποιεί και ικανοποιεί  και περιμένουν να τα χρησιμοποιήσουν, την κατάλληλη στιγμή.  Συνεχώς κάτι θέλουν από εσάς και αν ανατρέξετε στην σχέση σας θα διαπιστώσετε πως έχετε δώσει πολύ περισσότερα από αυτά που έχετε πάρει ( αν δεν είναι το απόλυτο, παραπλανητικό τίποτα!)

Είναι κακοί και επικριτικοί. Με στόμφο και απαξίωση σας λένε τι είναι σωστό και τι όχι χωρίς καμιά αντικειμενικότητα έναντι της υποκειμενικότητας όλων των πραγμάτων.  Χωρίς καν να υπολογίζουν την διαφορετικότητα του χαρακτήρα και των βιωμάτων σας.  Ότι κι αν έχετε επιλέξει θα σας το βγάλουν άχρηστο και νιώθουν, πως ανεβαίνουν μόνο, όταν ταπεινώνουν τους άλλους  ανθρώπους.

Υπεροπτική ματαιοδοξία για γέλια και για κλάματα!

Από όλους τους τύπους τοξικών ανθρώπων που προσπάθησα να σκιαγραφήσω , νομίζω πως χειρότερη η μάλλον πιο κωμικοτραγική  είναι οι υπερόπτες και συνήθως ματαιόδοξοι.  Ότι κι αν κάνετε , σε όποια φάση κι αν βρίσκεστε αυτοί θα το πάρουν ως προσωπική πρόκληση και ευκαιρία υπεροχής τους. Θα βγάλουν όλες τις ανασφάλειες τους αλλά πάντα υπό την μορφή  γνώσης και υπεροχής! Με αλαζονεία και ψεύτικη αυτοπεποίθηση θα προσπαθήσουν να σας πείσουν πως ο ήλιος, βγαίνει από την δύση, αρκεί να δείξουν έτσι πως αυτοί γνωρίζουν τα πάντα καλύτερα!

Μην γίνετε φορτιστής ούτε αναμεταδότης τους

Απομακρύνετε την αρρώστια και την ψυχοπάθεια τους. Είναι διαβρωτική και  θλιβερή. Μη γίνετε  ο φορτιστής τους και αναμεταδότης τους . Αν ένας άνθρωπος δεν μπορεί να χαρεί με την ίδια την ζωή , να νιώσει ευλογημένος  για όσα έχει και μπορεί να απολαμβάνει, να είστε σίγουροι, πως θα προσπαθήσει αργά η γρήγορα να σας παρασύρει στην τοξική πλευρά του ώσπου να σας διαλύσει.

Τι μπορείτε λοιπόν να κάνετε, για να προστατευτείτε από αυτή την ιογενή  συνθήκη με τις τρομερές παρενέργειες; Πολύ απλά ΜΕΙΝΕΤΕ ΜΑΚΡΙΑ!

Φωτεινή Κατσάλη