Για την κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού και ειδικά για τη διαθεσιμότητα των κλινών ΜΕΘ σε Αττική και Θεσσαλονίκη μίλησε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 την Παρασκευή.

Όπως είπε ο υπουργός, αυτή τη στιγμή οι κλίνες ΜΕΘ στην Αττική είναι γεμάτες σε ποσοστό κάτω του 75%, ενώ στη Θεσσαλονίκη η πληρότητα φτάνει το 95%. Ο κ. Κικίλιας έκανε αναφορά στις προσπάθειες των εργαζομένων στον τομέα της υγείας, αναφέροντας ότι στις 23 Οκτωβρίου οι κλίνες ΜΕΘ στη Θεσσαλονίκη ήταν 43. Στις 5 Νοεμβρίου αυξήθηκαν στις 87, στις 10 έφτασαν τις 125 και σήμερα είναι 198.

«Σε 28 ημέρες αυξήθηκαν κατά 360% οι ΜΕΘ της Θεσσαλονίκης κι όχι μόνο οι Covid αλλά και οι απλές», είπε ο υπουργός, αναφέροντας ότι από 490 που ήταν, έχουν φτάσει σήμερα στις 1.420.

Όσον αφορά στο επιδημιολογικό φορτίο εξήγησε ότι ο δείκτης R μειώνεται, γεγονός που δίνει τη δυνατότητα να σκεφτούμε, ότι σε λίγες ημέρες, μπορεί να δούμε και μείωση στις εισαγωγές.

Ακόμη, σημείωσε, ότι υπάρχει η δυνατότητα, στη Βόρεια Ελλάδα να αυξηθούν οι ΜΕΘ σε 210. «Συνεχίζουμε να δίνουμε κι άλλα κρεβάτια ΜΕΘ. Το σύστημα υγείας απέδειξε, ότι είναι εδώ κι ότι είναι πολύ αξιόπιστο», είπε χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά στους κλινικάρχες στη Θεσσαλονίκη, που αρνήθηκαν να δώσουν κλίνες, αναφέρθηκε σε περιπτώσεις μεγάλων κλινικών της Αθήνας, που δίνουν τις κλίνες χωρίς να γίνει επίταξη και με τους οποίους το υπουργείο έχει καλή