Την πιθανότητα αναζωπύρωσης του ιού «όσο πλησιάζουμε τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.
Συγκεκριμένα, ο κ. Πέτσας μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN ανέφερε ότι «έχουμε πει από την πρώτη στιγμή, ότι επαναξιολογούμε καθημερινά, τη στρατηγική μας με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα. Επομένως, η θέσπιση τοπικών lockdown ήταν μέσα στη ατζέντα από την αρχή. Από την περίπτωση της Ξάνθης μέχρι την περίπτωση του Πόρου, όπου δεν υπήρξε lockdown, αλλά κάποια αυστηρότερα μέτρα».

Αναφορικά με την Αττική, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε πως έχουν παρθεί αυστηρά μέτρα, ενώ ανέφερε ότι «αν χρειαστεί να πάρουμε κάτι παραπάνω, πάντα με τη σύμφωνη γνώμη των ειδικών, θα το κάνουμε».

Σύμφωνα με το κ. Πέτσα, προτεραιότητα της κυβέρνησης αυτή την στιγμή είναι να σταματήσει η χαλάρωση που επικράτησε το προηγούμενο διάστημα και αν αυτό επιτευχθεί, δεν θα χρειαστούν περισσότερα μέτρα.

«Δεν είμαστε σε καταστάσεις Μαρτίου όταν είχαμε αυξημένα τα κρούσματα καθημερινά, με ταυτόχρονη πολύ μεγάλη αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία, στις ΜΕΘ, του αριθμού των συνανθρώπων μας που ήταν διασωληνωμένοι. Τώρα βλέπουμε μία αύξηση κρουσμάτων σε πολύ νεαρότερες ηλικίες, λόγω της χαλάρωσης του Καλοκαιριού και της υψηλής κινητικότητας στο εσωτερικό της χώρας», υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Αυτή τη στιγμή, τα κρούσματα έχουν μέσο όρο ηλικίας πολύ χαμηλότερο απ’ ό,τι είχαμε συνηθίσει πριν, καθώς τα πέντε στα δέκα κρούσματα είναι κάτω της ηλικίας των 40 ετών», πρόσθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ο Στέλιος Πέτσας τόνισε πως το πρόβλημα με τα κρούσματα είναι εσωτερικό και ότι δεν έχει να κάνει με τα εισαγόμενα «που ήταν λίγα και πολύ λιγότερα απ’ ό,τι αναμενόταν».

«Έχουμε χτυπήσει την καμπάνα -και όχι καμπανάκι- κινδύνου, εδώ και πάρα πολλές εβδομάδες. Το ζήτημα δεν είναι να χτυπάμε την καμπάνα του κινδύνου, αλλά να μπορούμε με ψυχραιμία να δούμε τα δεδομένα. Και τα δεδομένα δείχνουν αύξηση κρουσμάτων γι’ αυτό παίρνουμε πρόσθετα μέτρα», ανέφερε ο κ. Πέτσας

«Έχει σημασία να δει κανείς πώς εξελίσσεται η πανδημία παγκοσμίως. Από την μια υπάρχουν χώρες, όπως η Ελλάδα, που είχαν αυξημένη κινητικότητα με το άνοιγμα των συνόρων σε τουρίστες, με υψηλή κινητικότητα του πληθυσμού στο εσωτερικό της χώρας, όπως στα νησιά και δεν έχουν τη μεγαλύτερη, αλλά πολύ μικρότερη αύξηση κρουσμάτων. Από την άλλη υπάρχουν χώρες, είτε της Κεντρικής Ευρώπης, όπως για παράδειγμα το Βέλγιο, είτε της Βόρειας Ευρώπης, η Σουηδία, ή και της Νότιας, όπως η Ισπανία, με σημαντική αύξηση κρουσμάτων, ενώ η Ελλάδα παραμένει σε πολύ καλύτερη κατάσταση», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

naftemporiki.gr