Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης προχώρα σε μια μεγάλη μελέτη φαρμακοεπαγρύπνησης, για την καταγραφή ανεπιθύμητων ενεργειών των νέων εμβολίων κατά του κορονοιου.

Ο στόχος της μελέτης αυτής είναι να καταγράψει τη συχνότητα και την ένταση όλων των εμφανιζόμενων, καταγεγραμμένων και μη, ανεπιθύμητων ενεργειών στον εμβολιαζόμενο πληθυσμό.

Εδικότερα, πρωταρχικός στόχος είναι να επιβεβαιωθεί η συχνότητα και η ένταση των καταγεγραμμένων ανεπιθύμητων ενεργειών, σε σύγκριση με τις μελέτες φάσης 3. Δευτερεύων στόχος είναι να εντοπιστούν πιθανές μη καταγεγραμμένες ανεπιθύμητες ενέργειες, σοβαρές ή μη σοβαρές. Η πρόταση για τη μελέτη, εγκρίθηκε τόσο από την Επιστημονική Επιτροπή όσο και από το Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου.

Η πρόταση κατατέθηκε τον φαρμακοποιό Λευτέρη Τεπερικίδη και τον συνεργάτη του Θεοδόση Θεοδοσίου. Την πρόταση συνυπογράφουν επίσης οι φαρμακοποιοί Ανδρέας Βίτσος, Κωνσταντίνος Λιάρας, Αντώνης Γεωργακόπουλος, Βασίλης Μπιρλιράκης και Διαμαντής Κλημεντίδης, οι οποίοι αποτελούν τα υπόλοιπα μέλη της επιστημονικής ομάδας που κατήρτισε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τα εμβόλια έναντι της COVID-19 τον Δεκέμβριο 2020, αλλά και η φαρμακοποιός Άννα Σιδηροπούλου. Την ερευνητική ομάδα συντονίζει ως επιστημονικά υπεύθυνος ο Αναπληρωτής Καθηγητής της Φαρμακευτικής του ΑΠΘ, Ιωάννης Βιζιριανάκης. Το πρωτόκολλο της μελέτης έχει εγκριθεί και από την επιτροπή βιοηθικής του ΑΠΘ.

Ο ΠΦΣ καλεί τους φαρμακοποιούς που επιθυμούν να συμμετάσχουν σε αυτήν την «εξαιρετικά οργανωμένη προσπάθεια που έχει σαν απώτερο στόχο την ανάδειξη των επιστημονικών δεξιοτήτων του κλάδου».