Ξέφρενη πορεία ακολουθεί τις τελευταίες ημέρες ο κορονοϊός στη χώρα, με τον αριθμό των κρουσμάτων να παρουσιάζει εντυπωσιακά «άλματα», φτάνοντας από τα 453 στα 882 την τελευταία εβδομάδα. Με αυτό το ρυθμό αύξησης, το ενδεχόμενο να δούμε σύντομα τετραψήφιους αριθμούς ημερήσιων κρουσμάτων εκτιμάται κάτι παραπάνω από πιθανό, με ορισμένους επιστήμονες να θεωρούν «έκπληξη» την πιθανότητα να παραμείνει στα τρία ψηφία.

Ειδικοί συμπεριλάμβαναν μια τέτοια εξέλιξη στις προβλέψεις-εκτιμήσεις τους ακόμα και από τον Αύγουστο και, αν και τότε φάνταζαν παρακινδυνευμένες, είναι πλέον ορατός ο κίνδυνος να επαληθευτούν και μάλιστα νωρίτερα απ’ ότι αναμενόταν.

«Με βάση τους υπολογισμούς, από το τέλος του Οκτώβρη, με την αλλαγή του καιρού και της μεταδοτικότητας του ιού καθώς και με την επίδραση μιας σειράς άλλων παραγόντων, οδηγούμαστε σε μια αύξηση τον Νοέμβριο και μια ακόμα πιο σημαντική τον Δεκέμβριο», δήλωνε στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, στις 16/9/2020. Ο ίδιος ανέφερε ότι «αν το αφήσουμε να εξελιχθεί μπορεί να φτάσουμε και σε τετραψήφιους αριθμούς κρουσμάτων», εκτιμώντας ωστόσο τότε ότι η ελληνική κοινωνία θα καταλάβει τη σημαντικότητα των μέτρων και θα αποφευχθεί ένα τέτοιο σενάριο.

Μάλιστα, σχετική έρευνα της ομάδας HERACLES υπό την ευθύνη του καθηγητή Σαρηγιάννη, προέβλεπε ότι το Δεκέμβρη τα κρούσματα θα είναι 800-1000, φτάνοντας στο τέλος του μήνα τα 2000. Ωστόσο, τα άλλοτε απαισιόδοξα ευρήματά της φαντάζουν πλέον αισιόδοξα για τον τρέχοντα μήνα, μιας και ο αριθμός των κρουσμάτων που προέβλεπε για τον Οκτώβριο ήταν 320-340 και για το Νοέμβριο 400.