«Πρωταρχικό μας στόχο αποτελεί η τόνωση του αισθήματος ασφαλείας των πολιτών της Θεσσαλονίκης και η ποιοτική αναβάθμιση της καθημερινότητας τους, εξασφαλίζοντας το ασφαλέστερο δυνατό περιβάλλον. Είναι πολύ σημαντικό για εμάς να βρισκόμαστε κοντά στον πολίτη της Θεσσαλονίκης, θεμελιώνοντας ταυτόχρονα ένα κλίμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης και συνεργασίας το οποίο και μπορεί να επιφέρει παράλληλα, ουσιαστικά αποτελέσματα».

«Ιδιαίτερη βαρύτητα με καθημερινούς ελέγχους αλλά και στοχευμένες επιχειρήσεις δίνεται σε σημεία όπου παρατηρούνται φαινόμενα παραβατικότητας, πετυχαίνοντας πολύ σημαντικά αποτελέσματα. Πρόσφατο παράδειγμα αποτελούν οι μεγάλες αστυνομικές επιχειρήσεις που πραγματοποιήθηκαν σε χρονικό διάστημα μόλις 5 ημερών σε διάφορες περιοχές της πόλης, όπως η Καμάρα – Ροτόντα, ευρύτερη περιοχή Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, πλατείας Ναυαρίνου, πλατείας Αριστοτέλους στην περιοχή του Ν. Σ. Σταθμού, κατά την οποία πραγματοποιήθηκαν εκατοντάδες έλεγχοι και πλήθος συλλήψεων που ξεπερνούν τις 170. Παρόμοιες δράσεις θα πραγματοποιούνται και στο μέλλον, αναλύοντας πάντα τα δεδομένα που προκύπτουν σε κάθε περιοχή και δρώντας αναλόγως».

Αυτά, ανάμεσα σε πολλές υποσχέσεις για τον σχεδιασμό να αντιμετωπιστούν τα κρούσματα παραβατικότητας και να τονωθεί το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών στη Θεσσαλονίκη, δήλωνε στις 5-8-2019, λίγο αφότου ανέλαβε τα καθήκοντα του ως γενικός αστυνομικός διευθυντής Θεσσαλονίκης, ο Λάζαρος Μαυρόπουλος, στο thesstoday.gr και στον δημοσιογράφο Θάνο Χερχελετζή.

Τι κατάφερε περίπου ένα χρόνο μετά; Σχεδόν απολύτως τίποτα…Παρά τις εξαγγελίες, τις επιχειρήσεις και τα αυξημένα μέτρα, η ουσία είναι ότι στο κέντρο της πόλης, δίπλα σε δύο από τα ιστορικότερα μνημεία της πόλης, την Καμάρα και τη Ροτόντα, στους δρόμους γύρω από αυτά, με επίκεντρο τον πεζόδρομο της Μελενίκου και τα πάρκα απέναντι από το ΑΠΘ, οι συμμορίες αλλοδαπών εμπόρων ναρκωτικών, εξακολουθούν να ζουν και να βασιλεύουν, τρομοκρατώντας τους κατοίκους αλλά και τους μαγαζάτορες!

Ακόμα και όταν οι άντρες της ΟΠΚΕ, της ομάδας Ζ και ΔΙΑΣ, που εμφανίζονται μετά από καταγγελίες, εντοπίζουν τους υπόπτους-σπάνια…- να κατέχουν ουσίες, τους συλλαμβάνουν, την επόμενη μέρα αυτοί επανέρχονται στα ίδια σημεία, καθώς έχουν-γιατί άραγε;-αφεθεί ελεύθεροι!Και όταν τα ίδια άτομα “καούν” μετά από πολλές συλλήψεις, εμφανίζονται καινούριοι…έμποροι!

Επιπλέον, η εγκληματικότητα στη Ροτόντα έχει υπάρξει στο παρελθόν πρώτο θέμα του δημοτικού συμβουλίου, με αφορμή αιματηρά περιστατικά που συνέβησαν στην περιοχή, ωστόσο δεν έχει υπάρξει ένα συγκροτημένο σχέδιο αντιμετώπισης του φαινομένου μέχρι τώρα.

Είναι κοινό μυστικό η κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή της Ροτόντας. Δεν υπάρχει άνθρωπος που να έχει περπατήσει στους παρακείμενους δρόμους και πλατείες της, ντόπιος ή τουρίστας, και να μην έχει δει μπροστά στα μάτια του το εμπόριο και τη διακίνηση ναρκωτικών που συμβαίνει ανά πάσα ώρα και στιγμή. Και δεν είναι σε καμία περίπτωση κάτι νέο για τους κατοίκους των γύρω πολυκατοικιών και τους επιχειρηματίες των καταστημάτων. Οι κραυγές αγωνίας τους, οι συναγερμοί και τα SOS που εκπέμπουν, όλα τα κλισέ που ενεργοποιούνται σε αυτές τις περιπτώσεις από τα αντανακλαστικά των Μέσων και απέχουν δραματικά από το βίωμα και την καθημερινή τριβή με το ζήτημα, είναι ένα χρόνιο πρόβλημα που επιζητά λύση τα τελευταία πέντε με έξι χρόνια.

Η αστυνόμευση στην περιοχή της Ροτόντας πραγματοποιείται μέσω εφόδων, ωστόσο πάγιο αίτημα των κατοίκων αλλά και των επιχειρηματιών είναι να καθιερωθεί η μόνιμη παρουσία πεζοπόρων τμημάτων ή δικυκλιστών, για αποτελέσματα που θα διατηρηθούν σε βάθος χρόνου.
Κάποια στιγμή, ο χώρος πίσω από τη Ροτόντα, προς Αρμενοπούλου και Μελενίκου, ήταν χειρότερος από σήμερα, που έχει βελτιωθεί. Σε αυτό βοήθησε ότι υπάρχουν καφέ και μπαρ στα οποία συχνάζει κόσμος. Όμως, όταν ατονούν οι επισκέψεις της Αστυνομίας, οι πρεζέμπορες αμέσως επανέρχονται!

Τον Απρίλιο του 2020, έστειλαν επιστολή διαμαρτυρίας στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση, κάτοικοι και καταστηματάρχες της πλατείας Αγίου Γεωργίου – Ροτόντας για την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή τους με τη διακίνηση ναρκωτικών και τα κρούσματα κλοπών.Οι κάτοικοι αναφέρουν στην επιστολή τους ότι «η περιοχή έχει γίνει κέντρο πωλητών ναρκωτικών».

Όπως σημειώνουν χαρακτηριστικά, καθημερινά έρχονται αντιμέτωποι με τους διακινητές / πωλητές ναρκωτικών, οι οποίοι προσπαθούν να πουλήσουν ναρκωτικά ακόμα και σε μικρά παιδιά.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τους ίδιους, έχουν αυξηθεί και τα κρούσματα κλοπών είτε σε περαστικούς είτε στους κατοίκους της περιοχής. «Όλα αυτά έχουν κάνει την κατάσταση ανυπόφερτη για τους κατοίκους και τους καταστηματάρχες της περιοχής, που έχει παραδοθεί στην ανομία», σημειώνουν.
Οι κάτοικοι και οι καταστηματάρχες ζητούν την παρουσία αστυνομίας καθ΄όλη τη διάρκεια του 24ωρου στην πλατεία Αγίου Γεωργίου, «για την εξασφάλιση της ασφάλειάς τους».

Θα περιμένουμε με ενδιαφέρον μια απάντηση από τον γενικό αστυνομικό διευθυντή Θεσσαλονίκης…